0

Л юбителите на клематиса имат още една причина да си поръчат този сорт – така ще внесат в градината кралски нюанс.

Клематисът Принц Чарлз (Clematis Prince Charles) има високо ниво на цъфтеж и изглежда много ефектно, когато му е отделена голяма площ. Служи за декорация на беседки, огради и други конструкции в градината.

Клематисът Принц Чарлз достига до 280 сантиметра. Пъпките са малки, около 8 сантиметра, много красиви и приличат на звезда. Сърцевината им е жълто-оранжева на цвят. Всяко венчелистче е с овална форма и леко заострено в края, като се извива нагоре и образува интересна къдрица. Цветята обикновено променят цвета си през сезона. Първоначално те имат розов отенък, а след това преминават към лилав цвят. Центърът на венчелистчетата се откроява с интересна бургундска жилка, която е много забележима сред нежното розово. Листата на културата са много меки, матови и нямат грапава повърхност.

Клематисът, кръстен на монарха, започва цъфтежа си в началото на юли или края на юни, докато процесът на цъфтеж е много мащабен, поради което този сорт е доста популярен. Повторният цъфтеж започва в средата на август. Ако отглеждате какъвто и да е клематис, значи знаете, че трябва да се погрижите за опората, тъй като растението е много високо и не може да се държи самостоятелно.

Предимства

Този сорт е силно устойчив на замръзване. Принц Чарлз издържа на температури до -38 градуса. В същото време процесът на развитие и функциониране като цяло протича със същия темп, както при високи температури.

При засаждането трябва да се има предвид, че този сорт се счита за много капризен, но ако всичко е направено правилно, тогава няма да има проблеми с отглеждането. Необходимо е да се спазват някои правила, които ще позволят на културата да се развива добре. Първото правило гласи, че тази култура трябва да бъде засадена на добре осветено място с малко засенчване. Клематисът Принц Чарлз обича топлината и светлината и при пълната липса на тези критерии развитието става много бавно, а цъфтежът може изобщо да не настъпи.

Почвата трябва да провежда добре кислорода, така че трябва да се разрохка добре преди засаждане. Пясъчната или глинеста почва е идеална за засаждане на клематис. Пръстта трябва да е плодородна и богата на хранителни вещества. В същото време киселинността на почвата трябва да бъде неутрална или със слаб индикатор за алкалност. Принц Чарлз обича влагата, така че не трябва да се допуска суха почва. За да може влагата да се задържа в пръстта и да не се изпарява, можете да засадите ниски култури до корените на растението. Те също така ще предпазят клематиса от прегряване на кореновата система.

Можете също да мулчирате зоната около кореновата система с торф, чим, борова кора, мъх или смърчови клони. Клематисът Принц Чарлз не трябва да се преполива, тъй като това ще му се отрази неблагоприятно. Препоръчително е да се инсталира дренажна система по време на засаждането.

Забележка: Всеки сорт клематис се нуждае от подкрепа. Но не е добре да се лепне за стената на къщата. От конструкцията или сградата до растението трябва да се поддържа разстояние от около 50 сантиметра.

Инструкции

Засаждането е от декември до март, а пренасянето на разсада в почвата е през пролетта или есента. Преди засаждане е необходима подготовка. Тя се състои в окопаване и наторяване. Органичните торове са подходящи за подхранване.

Забележка: Дори да искате плътност, не засаждайте растенията едно до друго. Между всеки екземпляр трябва да има разстояние от 120 сантиметра. С тази подредба клематисите няма да пречат на развитието един на друг, както ще бъде при липса на разстояние.

Първо трябва да изкопаете дупка с дълбочина 65 сантиметра и ширина 70 сантиметра. След това в средата трябва да инсталирате опорна система и дренажна система. Дренажът може да бъде експандирана глина, счупена тухла или натрошен камък.

Върху дренажната система трябва да се постави слой плодородна почва. Трябва да се подготви предварително. За да направите това, към почвата се добавят торф, хумус, пясък, костно брашно и дървесна пепел. Всичко това се смесва старателно и служи като плодородна почва. Тази почва трябва да се изсипе по такъв начин, че да се появи леко издигане.

Кореновата система на клематиса е установена на хълм. Корените му трябва да бъдат добре разпръснати в цялата яма и след това покрити с пръст, като леко се притъпква отгоре. След това е необходимо да се извърши поливане и изолация на почвата с помощта на торф.

За да може клематисът Принц Чарлз да се развива добре, е необходимо да се извърши горно превръзване, което ще подхрани почвата и ще даде сила на клематиса да расте и цъфти. През сезона трябва да подхранвате културата около 3-5 пъти.

За да накарате клематиса да расте бързо, можете да добавите торове на базата на други растения, инфузия на лопен или оборски тор.

Клематисът трябва да се полива веднъж на всеки 7 дни, средно около 18-22 литра на храст. Ако е настъпил горещ период, поливането се извършва 1 път на 5 дни. Поливането е в пряка зависимост от метеорологичните условия.

Забележка: Clematis Prince Charles принадлежи към третата група резитба. Тоест пъпките, образувани на издънките на този сезон, трябва да бъдат напълно отрязани, преди да се подготвят за зимата.

Ако цветето на сорта Принц Чарлз расте в южните райони, където зимите са топли и няма тежки студове, тогава не се изисква подслон. Ако има студени зими в района, е добре да се покрие растението, когато сланата достигне -8 градуса, през този период започва замръзването на почвата. Обикновено тази температура се задава през първата половина на ноември, така че започва да покрива през този месец. Преди покриването се извършва резитба, по време на която се отстраняват сухи и бавни издънки, листа, пъпки. Подслонът може да е дебел слой пръст, торф.

Забележка: Всъщност студът не е толкова ужасен за растението, колкото стагнацията на влагата в почвата, така че е необходимо да се предпази растението от влага, която може да попадне върху храста.

Размножаване

Clematis Prince Charles може да се размножава по няколко начина: резници, разделяне на корени с помощта на семена, използване на резници или присаждане.

Размножаването на Clematis Prince Charles от семена е много трудно, тъй като това е много дълъг процес. Освен това, ако възпроизвеждането става по този начин, клематисът няма да бъде същият като неговия донор. Няма да има същите свойства. Затова най-добрият начин е резници или размножаване чрез наслояване.

За да размножите клематис чрез резници, е необходимо да го отрежете през есента до първите пъпки. Отрязаната издънка трябва да се извади в дупка, пълна с торф, поръсена с пръст и след това покрита със смърчови клони. С настъпването на пролетта започва поливането. През този период започват да се появяват кълнове.

През есента кълновете ще започнат да стават по-силни, след което трябва да бъдат изкопани и трансплантирани.