0

К отките са метеорологични същества, които предсказват прогнозата за времето не по-лошо от синоптиците. Нека да разберем как да дешифрираме поведението на мустакатите домашни любимци.

Тъпанчето и вътрешното ухо на котките са чувствителни към промените в атмосферното налягане и влажността на въздуха, така че домашният любимец започва да се държи по различен начин.

istock

istock

Интересен факт: когато атмосферното налягане се промени, котките усърдно започват да търкат ушите си с лапите си. Освен това функционирането на стомашно-чревния тракт се променя - животното пие повече, а понякога иска да дъвче растения.

И така, в продължение на хиляди години живот рамо до рамо с космати приятели, хората са се научили да ги използват, за да определят промените във времето. Не че прогнозата е много точна, но в общи линии върши работа.

1. Идва студ

istock

В навечерието на студеното време котката ще се погрижи за топло място за спане. Къща с меко покритие, радиатор, топло господарско легло, диван с одеяло или уютно местенце до камината или печката ще свършат работа.

Тъй като не иска да губи топлина, домашният любимец ще се свие на топка и ще се опита да покрие носа си с лапа или опашка.

2. Ще вали

istock

Ако котка, която обикновено се разхожда активно навън, отказва да излезе на двора, предстои дъжд. Мъркащите приятелчета мразят да мокрят козината си, затова се опитват да изчакат лошото време у дома.

В допълнение преди дъжда има неустоимо желание да дъвчат трева и повишена жажда; помним, че промените в атмосферното налягане влияят на котката.

3. Горещина

istock

Предусещайки топлината, когато настъпва горещина, котката ще се опита да увеличи площта на тялото си, за да се охлади: тя ще спи, изпъната по гръб и с разперени настрани лапи.

Дългите протягания и вялите прозявки са още един знак за топло слънчево време.

4. Гръмотевици

istock

Неспокоен котешки сън предвещава силен вятър, гръмотевична буря или виелица.

Ако котката търчи из апартамента като подивяла, опитва се да скочи по-високо, нервно драска мебели, стени или си остри ноктите някъде другаде, тогава наближава лошо време.

Нервното облизване и настръхналата опашка според знаците са предвестници на виелица. Казват, че накъдето котка обърне глава, когато се мие, там ще духа вятър.

5. Котките могат да усетят предстоящите природни бедствия

istock

Известно е, че преди ужасни природни бедствия като цунами или земетресение, всички животни се държат неспокойно. Котките не са изключение, те започват да стават много нервни и да мяукат силно и да бягат. Някои домашни любимци обаче се държат по коренно различен начин, те са много уплашени, треперят и не искат да се отделят от стопанина си, когото чувстват като закрилник.