Л ек срещу настинки, цяр за черния дроб – сладкото от глухарчета (жълтурчета) е ценен асортимент за всеки дом. Прави се лесно и е по-вкусно, отколкото можете да си представите. В предния брой на „Златно време“ ви представихме 9 рецепти за сладко от глухарчета. Ето го и обещаното продължение – затваряме слънцето в буркани с още 10 рецепти. Глухарчетата трябва да се берат някъде далеч от града, далеч от праха и изгорелите газове. Събирайте глухарчетата в хубав, слънчев ден. Изберете ярки, напълно отворени цветове, те са богати на нектар и цветен прашец. Колкото и да се стараете да берете внимателно, все пак ще захванете и трева, малко пясък и много буболечки, мравки и други насекоми сред цветята у дома, които дори не можете да видите, докато ги берете. Има два варианта: или изплакнете глухарчетата с вода, или внимателно ги сортирайте с ръце. Не е препоръчително да се мият, тъй като това ще отмие цветния прашец, от който има много ползи.
1. Бабино
Продукти:
200 венчелистчета
2 чаши вода
2 чаши захар
Приготвяне:
Набавете си венчелистчета от 200 цветни кошници. Залейте ги с две чаши вода и варете 20 минути. Оставете да престои един ден, прецедете. Изсипете 2 чаши захар във водата и оставете да ври 30 минути. Изсипете в буркани, оставете ги да изстинат и затворете капака. Съхранявайте на хладно.
2. С желатин
Продукти:
320 г цветове
1/3 лимон
1900 мл вода
900 г кристална захар
45 г желатин
Приготвяне:
Измийте цветовете и ги поставете в тенджера за готвене. Налейте половината вода, оставете да заври на среден огън. Намалете котлона на минимум и гответе половин час. Изключете котлона. Оставете за 60 минути, за да се охлади, а после прецедете през тензух. Изсипете другата половина от водата в тенджера и добавете кристална захар. Оставете да заври. Когато заври, добавете желатина, разбъркайте и гответе още 16 минути. Изсипете получения сироп при глухарчетата. Изстискайте лимоновия сок и го изсипете към останалите съставки. Разбъркайте и загрейте на огъня, без да довеждате до кипене. Изсипете сладкото в стерилизирани буркани и затворете с капаци.
3. Ориенталско
Продукти:
320 г цвят
2 лимона
3 звездовидни анасона
1900 мл вода
60 г пресен корен от джинджифил
5 г смляна канела
2 кг кристална захар
Приготвяне:
Измийте пъпките и отстранете чашелистчетата. Измийте корена от джинджифил и го нарежете на малки парченца. Измийте лимоните и ги нарежете на малки парченца заедно с кората. Отстранете семките. Сложете всички приготвени съставки в тенджера. Добавете звездовидния анасон, оставете да заври и гответе 16 минути на умерен огън. Изключете котлона, покрийте и оставете настрана за 9 часа.
Прецедете през тензух. Добавете захарта и канелата. Разбъркайте и гответе още 40 минути. Веднага изсипете горещия конфитюр в стерилизирани буркани и навийте капаците.
4. С ревен
Продукти:
520 г цветове от глухарче
520 г стъбла от ревен
900 г кристална захар
20 мл лимонов сок
900 мл вода
Приготвяне:
Измийте ревена и го нарежете на малки парченца. Поставете в гевгир и залейте с гореща вода. Измийте глухарчетата и отстранете чашелистчетата. Изсипете водата и захарта в тенджера. Добавете цветовете, разбъркайте и оставете да заври на умерен огън. Когато заври, намалете котлона на слаб огън и гответе 35 минути. Добавете ревена към глухарчето и гответе още 12 минути. Изключете котлона, покрийте и оставете за 9 часа, за да се запари. Прецедете през тензух. Добавете лимонов сок и варете още 5 минути.
5. С борови иглички
Продукти:
320 г цветове
1 голям лимон
шепа борови връхчета
900 г кристална захар
900 мл вода
Приготвяне:
Измийте цветовете и боровите връхчета. Измийте лимона и го нарежете на малки парченца с кожата. Отстранете семките. Прехвърлете всички съставки в тенджера и залейте с водата. Оставете да заври на среден огън. Намалете котлона на слаба степен и варете 45 минути. Оставете да престои 9 часа, за да се запари. Прецедете през тензух. Добавете кристална захар, разбъркайте и варете половин час. Изсипете в буркани и навийте капаците.
6. С черешови листа
Продукти:
530 г цветове
900 мл вода
2 лимона
12 черешови листа
900 г кристална захар
Приготвяне:
Измийте цветовете и ги сложете в тенджера с дебело дъно за сладко. Залейте с вода. Измийте листата и ги сложете при цветовете. Нарежете лимона на малки парченца заедно с кората. Отстранете семките и добавете към останалите съставки. Оставете да заври на умерен огън, намалете мощността на минимум и варете 60 минути. Изключете котлона, покрийте и оставете за 9 часа.
Прецедете през цедка. Добавете захарта и варете 45 минути на слаб огън. Изсипете в стерилизирани буркани и затворете с капаци.
7. С пектин
Продукти:
430 г цветове
900 г кристална захар
15 г пектин
60 мл лимонов сок
1600 мл вода
Приготвяне:
Измийте цветчетата и ги сложете в тенджера. Залейте с вода и оставете да заври. Намалете котлона и варете още 45 минути на слаб огън. Изключете котлона, покрийте тенджерата с капак и оставете за 9 часа, за да се запари. Прецедете през тензух. Добавете захарта и оставете отново да заври. Варете 35 минути на ниска мощност. Изключете котлона и охладете. Когато изстине, добавете пектина и лимоновия сок. Оставете отново да заври и варете 5 минути, докато се сгъсти. Веднага изключете котлона. Изсипете горещото сладко в буркани и завийте капаците.
8. В мултикукър
Продукти:
220 г цветове
320 мл вода
60 мл лимонов сок
410 г кристална захар
Приготвяне:
Изсипете водата в съд и добавете захар. Пригответе сиропа на програма "Готвене".
Измийте цветовете и ги добавете към сиропа. Продължете да готвите на същия режим за 21 минути. Оставете да престои 9 часа, за да се запари. Прецедете през цедка, добавете лимонов сок. Гответе в режим "Готвене" за 20 минути. Изсипете горещото сладко в чисти буркани и завийте с капаци за консервиране.
9. Без варене
Продукти:
1 кг цветове от глухарче
260 г мед
Приготвяне:
Изплакнете цветовете и ги подсушете напълно от водата. Прехвърлете в купа на блендер и смелете на каша. Добавете мед и разбъркайте добре. Прехвърлете в стерилизирани буркани. Съхранявайте в хладилник.
10. С портокал
Продукти:
цветове от глухарче (отворени, жълти, без дръжки) - 0,5 кг
захар - 1,5 кг
портокали - 4 бр.
лимони - 2 бр.
вода - 3 литра
Приготвяне:
Измийте добре портокалите, нарежете ги на четвъртинки и нарежете всеки на тънки резени. Сложете глухарчетата и портокалите в голяма тенджера от неръждаема стомана. Налейте вътре три литра вода и я сложете на огъня. След като заври, варете сместа един час на среден огън, с отворен капак. След това някои рецепти препоръчват бульонът да се остави да се запари 12 часа. Вероятно за да има сладкото от глухарче по-богат вкус и цвят. Течността трябва да се прецеди през фина цедка или да се покрие обикновен гевгир с два слоя марля и да се прецеди през него. Измерете полученото количество бульон, трябва да е около два литра. Ако обемът е различен, тогава захарта трябва да се вземе в размер на 750 г на литър бульон. Добавете сока на два лимона и варете сладкото от глухарче още един час без капак. Сладкото става прозрачно, забележимо потъмнява и придобива приятен аромат. Трябва предварително да подготвите бурканите (да ги стерилизирате с капаци). Изсипете готовото сладко в горещи буркани. Запечатайте го и оставете сладкото от глухарче да се охлади под кърпи.
