0

Г рижите за сърцето трябва да се планират от ранна възраст. Това е така, защото предотвратяването на сърдечносъдовите заболявания е много по-лесно, отколкото борбата с тях. Ето как да се грижите за себе си, за децата и внуците.

Не е тайна, че функционирането на всички системи на тялото е свързано с известни ограничения. Правилното хранене укрепва нашето здраве, подобрява благосъстоянието, състоянието на кожата и тялото като цяло. Един от най-важните компоненти за ефективното функциониране на сърдечносъдовата система са омега-3 мастните киселини. Те се намират в широка гама от вкусни и здравословни храни. Тайната, разбира се, е да не се прекалява с нищо.

1. Мазни риби

Да, чухте правилно. Риба тон, сьомга, пъстърва и скумрия са богати на здравословни омега-3 мастни киселини, които подобряват сърдечната функция. Като добавите тези храни към вашата диета, можете да намалите риска от сърдечносъдови заболявания.

Проучване е установило, че жените, които консумират 100 грама риба 2-4 пъти седмично, имат намален риск от коронарна болест.

2. Зехтин

Това е не само популярен дресинг за салата, но и страхотен стимулатор на сърцето. Първо, мастните киселини, съдържащи се в този продукт, помагат на тялото да се справи с излишния холестерол. Второ, зехтинът е богат източник на витамини А и Е (естествени антиоксиданти). Предпазват сърдечния мускул от свободните радикали. Най-доброто доказателство за ефективността на този продукт е надеждната сърдечносъдова система на жителите на Средиземноморието. Подобно на цялото население на Европа, жителите на този регион имат генетична предразположеност към образуването на излишък от холестерол по съдовите стени. Те обаче умират от инфаркт много по-рядко от съседите си на континента.

3. Овесена каша

Друг източник на омега-3, който предотвратява развитието на коронарна болест и атеросклероза, са пълнозърнестите храни. Това са кафяв ориз, овесени ядки и елда, просо, ечемик. Те ще подобрят кръвообращението, ще направят кръвоносните съдове по-здрави и еластични и ще ги предпазят от запушване.

Автор: Цвета Дилова