0

К ухнята е едно от най-използваните помещения в повечето домове, а честата й употреба налага редовна хигиена и добра организация. Колкото и вещи да бъдем в кухнята, някои трикове за подредба и тайни за запазване на чистота все още остават загадка за повечето хора. Истината е, че всеки продукт има своето перфектно място в кухнята, което ще му осигури по-дълъг срок на годност и ще направи самото помещение по-спретнато.

Капаци

Редовното почистване и правилната организация на хладилника е особено важно задължение, тъй като по този начин контролираме развитието на бактерии и предпазваме здравето си. Температурата в хладилника не бива да надвишава 4 градуса, тъй като всеки градус нагоре е потенциална заплаха за храната ни. Също така е наложително храните да са организирани на първо място по срокове на годност, като тези с изтичащ срок трябва да бъдат позиционирани на по-централно място, за да си припомняме да ги използваме. Ако искате да се отървете от неприятните миризми, освен на препарати заложете и на сода за хляб или кафе. Наличието на чашка с едно от двете ще попие миризмите. Подредете продуктите и в контейнери с плътно затварящи се капаци, като по този начин отново ще запазите самия хладилник по-чист. Фризерът е добре да бъде поддържан на температура минимум -18 градуса или по-малко. Там можем да съхраним всяко месо, което не възнамеряваме да готвим в следващите 4-5 дни, хляб, който искаме да спасим от мухлясване, или зеленолистни зеленчуци, нарязано авокадо и горски плодове.

Готово

Организацията на зеленчуци в специализираните за това кошове също не е случайна. Предназначението на тези разделения е за контрол върху влажността на зеленчуците и плодовете, както и предпазването им от измръзване. Въпреки това зелените плодове не бива да се съхраняват в хладилника, тъй като на ниска температура не биха могли да узреят. Лукът, картофите и чесънът също нямат място в хладилника заради повишената влага, която може да ги развали. Плодовете, които отделят етилен, пък е добре да бъдат съхранявани самостоятелно, тъй като докосването им до други може да ги развали. Пресните билки, морковите, карфиолът и броколите можем да запазим свежи за по-дълго, увивайки ги с домакинска хартия, преди да ги сложим на студено.

Месните продукти е редно винаги да се намират на най-ниския рафт, тъй като там е най-студено, а развитието на бактерии в хладилника обикновено започва именно от рибата и месото. Мястото на млечните продукти се намира по средата, където не е прекалено студено или топло. Хубаво е прясното мляко да стои легнало, а маслото да се намира в кутийка извън хладилника, ако температурата в стаята го позволява. Готвената храна е хубаво да се намира винаги на най-горния рафт, тъй като той е най-топлото място след вратата.

Шкафове

Подредбата на шкафовете и килерите, препълнени със запаси от паста, доматени сосове, консерви, брашно и други подобни необходимости, може да се превърне в истински кошмар. За да вкарате ред сред подправките, кутиите и консервите, ви съветваме да създадете собствена система. Най-популярна и приятна за окото е практиката да се съхраняват всички подобни продукти в контейнери и кошове. За снаксовете, консервите и останалите пакетирани провизии можете да заложите на еднотипни кошници с етикети, надписани спрямо категорията. На пластмасови или стъклени контейнери ви съветваме да се спрете за ориз, паста, брашно, захар, зърнени закуски и други подобни продукти, като поставянето на етикети ще внесе още повече организация в шкафа ви. За подправките можете да се спрете на стандартните еднотипни бурканчета, които отново ще направят чекмеджето по-подредено и симпатично.

Миялната на празен ход с лимонена киселина

При основното почистване на кухнята обикновено срещаме най-много затруднения. Измиването на абсорбатора, печката, хладилника и останалите кухненски уреди е наложително, и то по-често от един път в годината, ако обичате да готвите редовно. Хубаво е миялната да бъде редовно пускана на „празен ход“ с лимонена киселина, а после още веднъж с препарат за миене на чинии, като по този начин се пречиства машината. При подредбата и измиването на посудата сменете хартиените кърпи за почистване с вестници. Оказва се, че хартиените салфетки невинаги са най-ефективни за почистване на стъклени повърхности. Докато кърпите просто замазват мазните участъци по гладката повърхност, вестниците се справят безпроблемно, като оставят стъклото полирано до блясък.