0

В предишния брой на „Златно време“ представихме 7 храни, които ни карат да се потим. Сега е ред на обещаното продължение – за напитки, които предизвикват потта да избие на талази през кожата.

Ако установите, че ви става прекалено горещо през деня и се потите повече от обикновено, може би си струва да обърнете внимание на напитките, които консумирате всеки ден. Някои от тях може да причинят прекомерна терморегулация.

Може би е невъзможно да си представим съвременната култура без кафе. Няколко проучвания са документирали благоприятните ефекти от умерената консумация на кофеин. Тази напитка обаче има и много недостатъци. Работата е там, че при някои хора кофеинът може да причини странични ефекти, които да повлияят негативно на качеството на живот.

Проучване изчислява, че приблизително 85% от възрастните в САЩ пият поне една кофеинова напитка на ден. Показателите в другите държави варират, но най-често също остават на високо ниво.

Ето някои напитки със съдържание на кофеин: кафе, черен чай, зелен чай, енергийни и газирани напитки, какао, горещ шоколад.

Билковите чайове (с изключение на мате), ройбос, рожков и цикория не съдържат кофеин. В допълнение безопасен вариант за тези, на които е противопоказен кофеинът, е вода с лимон или други плодове.

Въпросът за недостатъците на кофеина е особено актуален за хората, страдащи от хиперхидроза, състояние, при което човек се поти повече, отколкото е необходимо на тялото му за нормална терморегулация. За хора, които вече изпитват прекомерно изпотяване, добавянето на кофеин може да влоши проблема. Ето защо хората с хиперхидроза трябва да обърнат специално внимание, когато наблюдават тялото си.

Стимулант

Кофеинът се смята за вид лек стимулант. Повечето хора не го сравняват с лекарство, но при поглъщане кофеинът причинява забележими психологически и физиологични промени в тялото.

Като стимулант кофеинът ускорява определени процеси в централната нервна система. Специфичната му способност да повишава термогенезата на тялото се превръща в основната причина, поради която кофеинът кара хората да се потят.

Терморегулацията е процес на способността на тялото да регулира вътрешната си температура. Това кара хората да се потят, тъй като кофеинът ускорява термогенезата или кара тялото да произвежда топлина. При това телесната температура се повишава над естествената точка, отбелязана в хипоталамуса, частта от мозъка, която регулира физиологичните процеси и действа като естествен термостат. След това хипоталамусът предупреждава тялото, че е твърде горещо и активира симпатиковата нервна система, което причинява физиологични промени като изпотяване и вазодилатация. Така кофеинът ни кара да се потим повече.

Между другото в допълнение към първичната хиперхидроза, която се счита за стабилно състояние на тялото, има и вторична хиперхидроза, причинена от някакъв биологичен фактор. Например много обичайни лекарства причиняват хиперхидроза като страничен ефект. Има също няколко състояния и заболявания, които причиняват хиперхидроза в резултат на тяхното въздействие върху тялото. Често сред тях се включва и менопаузата. Проучване, публикувано в Science News през 2018 г., установи, че консумацията на кофеин увеличава честотата на нощно изпотяване и горещи вълни при жени в менопауза поради начина, по който засяга нервната система.

Ползи

За да бъдем честни, струва си да споменем и ползите от кофеина, за да прецените дали да преглътнете потенето. Напитките, които съдържат кофеин:

- насърчават концентрацията;

- стимулират умствената дейност;

- предизвикват временно намаляване на умората;

- могат да допринесат за спортните резултати, тъй като стимулират двигателната активност и подобряват издръжливостта;

- може да стимулират стомашно-чревния тракт.

Важно е обаче да не прекалявате с кафето и кофеиновите напитки. Максимално допустимото ниво на консумация на кофеин е 150 мг на ден. Това означава, че можете да пиете 1-2 чаши кафе на ден. Най-добре е обаче да се съсредоточите върху индивидуалната реакция на тялото. И ако то реагира негативно на 2 чаши кафе, тогава е по-добре да намалите консумацията на тази напитка. Следете внимателно цялостното си здраве, качеството на съня и умората, за да анализирате ефектите на кофеина върху тялото си.

Също така си струва да знаете, че хората с хиперхидроза се влияят не само от кафето, но и от алкохола. Силните напитки също могат да причинят прекомерно изпотяване и за да го контролирате, е важно да проявявате умереност в консумацията на напитки, които съдържат както кофеин, така и алкохол.

* Автор: Цвета Дилова