В ремето за прибиране на доматената реколта за този сезон е към своя край. Нека изпреварим сланите и да оберем неузрелите доматчета отсега. Те ще са чудесно мезе за зимата. Пият много ракия и сгряват душата. Ето как може да ги приготвите:
С кориандър
Продукти:
зелени домати - 0,5 кг
чесън - 4 скилидки
люти чушки
дафинов лист - 2 бр.
кориандър - 0,5 ч.л.
захар - 1 с.л.
сол - 1 ч.л.
ябълков оцет - 1 с.л.
Приготвяне:
На дъното на бурканите се нареждат по 2 кръгчета люта червена чушка (може да ги сложите цели, ако обичате по-люто, увеличете количеството) и 2 скилидки чесън. Напълнете бурканите с дребни зелени домати. Изсипете вряла вода върху доматите, покрийте бурканите с чисти капачки, оставете да престоят 10 минути. След това изсипете водата от бурканите в тенджера, добавете дафинов лист и кориандър, сол и захар. Варете маринатата 5 минути. Накрая добавете ябълков оцет.
Зелените домати в бурканите се заливат с горещата марината и веднага се завиват с капачки. В оригиналната рецепта бурканите с домати не се заливат с вряща вода, а веднага се приготвя марината, изсипват се доматите и след това бурканите се стерилизират в тенджера за 10 минути.
Обърнете бурканите с доматите с капачките надолу, след което ги завийте и оставете да изстинат напълно.
Можете да съхранявате маринованите зелени домати на стайна температура.
Бланширани
Продукти:
зелени домати – 3 кг
вода - 500 мл
оцет - 1 литър, 9%
сол - 3 суп. лъжици
захар - 3-4 суп. лъжици захар
олио - 500 мл олио за 6 буркана от 0,5 кг
ситно нарязан чесън - 2-3 суп. лъжици
Приготвяне:
В голяма и широка тенджера изсипете вода, оцет, сол, захар и сложете да заври. Измийте доматите и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 1 см. Ако са чери, ги нарежете наполовина, за да поемат от чесъна. Сложете нарязаните домати във врящата течност и гответе само 1 минута или по-кратко. Доматите не трябва да омекват прекалено, а само да ги бланширате.
Извадете ги с лъжица и ги поставете върху цедка. Направете същото с всички домати. Не поставяйте всички домати наведнъж, не препълвайте тенджерата, а ги поставяйте на няколко пъти, така че да се бланшират по-бързо и по-добре.
Наредете доматчетата в чисти стерилизирани буркани, като редувате с наситнения чесън, докато бурканът се напълни. След това залейте с олио. Затворете всички буркани и ги оставете да изстинат. Вече са готови за зимата.
Забележка: Ако 1: 2 е твърде кисело за вас, тогава съотношението между оцет и вода може да бъде 1:1. Изхвърлете този разтвор след бланширането. В бурканите подредете само доматите с чесъна, а отгоре залейте с олио.
На око
Продукти:
по-дребни зелени домати
цветно зеле
моркови
млада бамя
дребни люти чушки (по желание)
копър
корен от хрян
целина.
За саламурата:
300 г сол и вода.
Доматчетата се измиват и нареждат в буркани, като между тях слагате късчета предварително накъсано цветно зеле, моркови и нарязани на кръгчета млада бамя (2-3 см на дебелина). По желание може да добавите лютиви чушки, по-дребен сорт.
Съотношението на доматите към останалия зеленчук е три части към едно. За подобряване на вкуса добавяте, копър, корен от хрян нарязан на тънко и целина.
На дъното, по средата на буркана и най-отгоре слагате листа от вишна или касис. Притискате всичко това добре, след което се заливат със саламура, която предварително е преварена и охладена преди заливане.
Саламурата се приготвя в съотношение 300 г сол на 5 литра количество вода. Така приготвения разтвор, трябва да покрие доматите и още 1-2 см разтвор над тях.
Затваряме с капачки и съхраняваме готовата продукция на хладно. Ферментацията ще приключи за около 2-3 седмици, при условие, че температурата е близо до 20 градуса, но не повече.
Може да приготвите и туршия от зелени домати, които са вече леко порозовели. Ако ще приготвяте туршия от такива домати, то трябва да увеличите количеството сол на 400 г. Важно в този случай е да ползвате еднакво узрели домати, а не да ги смесвате.
Сладко-кисели
Продукти:
зелени домати – 2 кг
За маринатата:
2 бр. червена люта чушка
2,5 бр. големи глави чесън
0,7 супени лъжици - 9% оцет
0,7 супени лъжици захар (мерителна чаша за насипно)
1 с.л. лъжица обикновена сол
Изплакнете добре зелените домати под студена течаща вода. Ако са големи, нарежете на 4 филийки, всяка на половинки и поставете в съд.
Пригответе маринатата. Отстранете семките от червените люти чушки. Обелете чесъна. Превъртете всичко през месомелачка. Отделно разтворете захарта и солта с оцета в дълбок съд, след това добавете сместа от чесън и черен пипер и разбъркайте добре. Изсипете цялата тази смес в съд с домати и разбъркайте добре.
Покрийте съда с домати с чиния със същия размер и върху него поставете тежест и оставете в стаята за 12 часа. След 12 часа прехвърлете доматите с освободения сок в по-малък съд, покрийте с капак и поставете в хладилника или в мазето, където е по-хладно. След 2 седмици доматите са готови за консумация, но колкото повече престоят, толкова по-вкусни стават.
Конфитюр
Продукти:
зелени домати – 1 кг
лимон – 1 бр.
захар - 900 г захар
2 ванилии
Приготвяне:
Доматчетата се пускат за малко във вряща вода и веднага след това в студена вода. Обелват се и се нарязват на четвъртинки. Слагат се в дълбок съд, заедно с нарязания на кръгчета лимон и смесената с ванилията захар. Престояват така 10-12 часа и след това се варят около 40 минути. Насипват се в бурканчета и се стерилизират 5-10 минути. Мажем конфитюра на филия и си облизваме пръстите.
Кристи Красимирова