0

В ремето за прибиране на доматената реколта за този сезон е към своя край. Нека изпреварим сланите и да оберем неузрелите доматчета отсега. Те ще са чудесно мезе за зимата. Пият много ракия и сгряват душата. Ето как може да ги приготвите:

С кориандър

Продукти:

зелени домати - 0,5 кг

чесън - 4 скилидки

люти чушки

дафинов лист - 2 бр.

кориандър - 0,5 ч.л.

захар - 1 с.л.

сол - 1 ч.л.

ябълков оцет - 1 с.л.

Приготвяне:

На дъното на бурканите се нареждат по 2 кръгчета люта червена чушка (може да ги сложите цели, ако обичате по-люто, увеличете количеството) и 2 скилидки чесън. Напълнете бурканите с дребни зелени домати. Изсипете вряла вода върху доматите, покрийте бурканите с чисти капачки, оставете да престоят 10 минути. След това изсипете водата от бурканите в тенджера, добавете дафинов лист и кориандър, сол и захар. Варете маринатата 5 минути. Накрая добавете ябълков оцет.

Зелените домати в бурканите се заливат с горещата марината и веднага се завиват с капачки. В оригиналната рецепта бурканите с домати не се заливат с вряща вода, а веднага се приготвя марината, изсипват се доматите и след това бурканите се стерилизират в тенджера за 10 минути.

Обърнете бурканите с доматите с капачките надолу, след което ги завийте и оставете да изстинат напълно.

Можете да съхранявате маринованите зелени домати на стайна температура.

Бланширани

Продукти:

зелени домати – 3 кг

вода - 500 мл

оцет - 1 литър, 9%

сол - 3 суп. лъжици

захар - 3-4 суп. лъжици захар

олио - 500 мл олио за 6 буркана от 0,5 кг

ситно нарязан чесън - 2-3 суп. лъжици

Приготвяне:

В голяма и широка тенджера изсипете вода, оцет, сол, захар и сложете да заври. Измийте доматите и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 1 см. Ако са чери, ги нарежете наполовина, за да поемат от чесъна. Сложете нарязаните домати във врящата течност и гответе само 1 минута или по-кратко. Доматите не трябва да омекват прекалено, а само да ги бланширате.

Извадете ги с лъжица и ги поставете върху цедка. Направете същото с всички домати. Не поставяйте всички домати наведнъж, не препълвайте тенджерата, а ги поставяйте на няколко пъти, така че да се бланшират по-бързо и по-добре.

Наредете доматчетата в чисти стерилизирани буркани, като редувате с наситнения чесън, докато бурканът се напълни. След това залейте с олио. Затворете всички буркани и ги оставете да изстинат. Вече са готови за зимата.

Забележка: Ако 1: 2 е твърде кисело за вас, тогава съотношението между оцет и вода може да бъде 1:1. Изхвърлете този разтвор след бланширането. В бурканите подредете само доматите с чесъна, а отгоре залейте с олио.

На око

Продукти:

по-дребни зелени домати

цветно зеле

моркови

млада бамя

дребни люти чушки (по желание)

копър

корен от хрян

целина.

За саламурата:

300 г сол и вода.

Доматчетата се измиват и нареждат в буркани, като между тях слагате късчета предварително накъсано цветно зеле, моркови и нарязани на кръгчета млада бамя (2-3 см на дебелина). По желание може да добавите лютиви чушки, по-дребен сорт.

Съотношението на доматите към останалия зеленчук е три части към едно. За подобряване на вкуса добавяте, копър, корен от хрян нарязан на тънко и целина.

На дъното, по средата на буркана и най-отгоре слагате листа от вишна или касис. Притискате всичко това добре, след което се заливат със саламура, която предварително е преварена и охладена преди заливане.

Саламурата се приготвя в съотношение 300 г сол на 5 литра количество вода. Така приготвения разтвор, трябва да покрие доматите и още 1-2 см разтвор над тях.

Затваряме с капачки и съхраняваме готовата продукция на хладно. Ферментацията ще приключи за около 2-3 седмици, при условие, че температурата е близо до 20 градуса, но не повече.

Може да приготвите и туршия от зелени домати, които са вече леко порозовели. Ако ще приготвяте туршия от такива домати, то трябва да увеличите количеството сол на 400 г. Важно в този случай е да ползвате еднакво узрели домати, а не да ги смесвате.

Сладко-кисели

Продукти:

зелени домати – 2 кг

За маринатата:

2 бр. червена люта чушка

2,5 бр. големи глави чесън

0,7 супени лъжици - 9% оцет

0,7 супени лъжици захар (мерителна чаша за насипно)

1 с.л. лъжица обикновена сол

Изплакнете добре зелените домати под студена течаща вода. Ако са големи, нарежете на 4 филийки, всяка на половинки и поставете в съд.

Пригответе маринатата. Отстранете семките от червените люти чушки. Обелете чесъна. Превъртете всичко през месомелачка. Отделно разтворете захарта и солта с оцета в дълбок съд, след това добавете сместа от чесън и черен пипер и разбъркайте добре. Изсипете цялата тази смес в съд с домати и разбъркайте добре.

Покрийте съда с домати с чиния със същия размер и върху него поставете тежест и оставете в стаята за 12 часа. След 12 часа прехвърлете доматите с освободения сок в по-малък съд, покрийте с капак и поставете в хладилника или в мазето, където е по-хладно. След 2 седмици доматите са готови за консумация, но колкото повече престоят, толкова по-вкусни стават.

Конфитюр

Продукти:

зелени домати – 1 кг

лимон – 1 бр.

захар - 900 г захар

2 ванилии

Приготвяне:

Доматчетата се пускат за малко във вряща вода и веднага след това в студена вода. Обелват се и се нарязват на четвъртинки. Слагат се в дълбок съд, заедно с нарязания на кръгчета лимон и смесената с ванилията захар. Престояват така 10-12 часа и след това се варят около 40 минути. Насипват се в бурканчета и се стерилизират 5-10 минути. Мажем конфитюра на филия и си облизваме пръстите.