0

Б ъдни вечер, Рождество Христово и Нова година са едни от най-вълнуващите дни в годината, а причината за това е витаещите мир, надежда и любов. Хиляди мъже, жени и деца изпитват трепети, а емоциите около приготовленията на празниците са свързани с огромен ентусиазъм, който превръща декемврийските мигове в скъпи спомени.

След коледния декор е ред на трапезата. Не пропускайте възможността да се насладите на компанията на близките си в една различна атмосфера, дело на вас самите.

Етикет

Стъпка №1 е позиционирането на масата. Не малко семейства разширяват трапезата. Разполагат я в центъра на стаята, така че да е удобна на присъстващите. След поставянето на покривката или така популярните през последните години празнични карета от край до край е необходимо да визуализирате идеята си.

Комбинирайте максимум три цвята

 Комбинирайте максимум три цвята
iSTOCK

Не си мислете, че с просто око ще се справите. Често изборът на сервиз не съответства с чашите, допълненията на масата могат да бъдат в ярък контраст или пък да отнемат възможността на гостите да се хранят свободно. Ако се справите успешно с подбора на чинии и прибори, слагайки ги по етикет, то декорът ще бъде абсолютна наслада, която няма да отнеме от енергията ви, а напротив, вероятно ще провокира добро настроение. За целта трябва да знаете няколко прости правила.

Линията на ножа, вилицата и лъжицата се води от тяхната функционалност и значение. Те се подреждат според последователността на употреба. Това означава, че от външната страна се поставят приборите за първото ястие, а от вътрешната - за всяко следващо. Вилиците са отляво, а останалите - отдясно. Изключение прави десертният прибор, който се слага над чинията. Обърнете специално внимание на чашите!

Декор

По отношение на украсата - използвайте свещи. Живата светлина, макар и в малки количества, носи усещането за спокойствие, топлина и уют. Ароматът на канелени пръчки и ванилия е подходящ, а допълненията от зеленина, клонки и шишарки са чудесен избор, макар и масови. Важно условие е да комбинирате не повече от три цвята.

Златистата палитра отново е на мода

 Златистата палитра отново е на мода
iSTOCK

Така ще спазите семплата и елегантна визия, дори при наличието на повече елементи. Бихте могли да поставите подложки под чиниите, да завържете платнените салфетки или да оставите комплимент към всяко едно от местата - било до малък дар или лакомство. Пищната картина включва класическата златиста палитра, която не отшумява от мода, а сред най-продаваните украси са различните по форма панделки.

Каквото и да изберете, не забравяйте да гарнирате с щипка позитивизъм, поставяща началото на 2024 година.

Коледните играчки носят добро настроение

На късмет и благополучие е всяка година да се купува нова играчка в дома, било то за да украси коледното дръвче, или да послужи за допълнение на декора. Разбираемо, мнозина разполагат с повече от необходимото и всеки декември се колебаят кои елементи да заемат централното място в дома, кои да останат на заден план и кои да са абсолютен аут от интериора.

Използвайте тематични нюанси

 Използвайте тематични нюанси
iSTOCK

Една от стъпките на по-изобретателните домакини е да вкарат част от играчките си в специално създадената визия на трапезата. Особено добре стоят сувенири, фигури на Добрия старец, Снежанка или джуджетата, както и много други. Преди да позиционирате каквото и да било обаче, трябва да се съобразите с цветовата палитра. Най-разпространеният избор е червеният - тематичен за месеца цвят.