0

„Деца на времето“ е първият български сериал, създаден за деца, в който участват предимно… деца. Най-малкият, но много талантлив герой в сериала е само на 4 години, а с роля в проекта се разписва и актьорът Антон Порязов, снимал редом до големи звезди като Джерард Бътлър и Келан Лъц.

Сценарист и продуцент на „Деца на времето“ е Силвия Васева, която разказа с усмивка пред „Телеграф“ за идеята, снимките и децата, които ще видим на екран по БНТ съвсем скоро. “Сериалът „Деца на времето“ е изцяло по моя идеята и мой сценарий. Реших да създам този продукт именно защото в България имаме нужда да гледаме нещо разтоварващо, нещо, което ще забави забързаното ни ежедневие и ще върне спомените за детството ни. Вече живеем в свят, в който хората, пътувайки до луксозна дестинация, смятат, че са дали и показали много на децата си, но не осъзнават, че истинският свят за децата е времето, изпълнено с игри и забавление. Точно оттам се зароди и идеята ми да покажа, че децата ни имат нужда от това да тичат свободно, да играят, да измислят истории и да се превъплъщават в герои. „Деца на времето“ е изигран само и единствено от деца, а снимачният процес беше като истинска детска игра“. 

Емоция 

Зад реализацията на проекта стои млад и талантлив екип. Режисьор е Дико Бучуков, с когото Силвия се познава от 2016 г. „За щастие имах възможността да работя с него в различни проекти и забелязах невероятните му качества. Първото нещо, което ме накара да поканя Дико за режисьор в проекта ми, е това, че неговото виждане почти се припокрива с моето, което прави работата ни много лесна. Той е млад, енергичен, с много цветно виждане, и не на последно място талантът му се крие в това, че умее да работи с деца. Работата с деца не е за всеки, но определено той го може. На снимачната площадка Дико се зареждаше с емоция от радостните усмивки на децата и превръщаше снимачния ден в празник“, разказа авторката на проекта и разкри, че в сериала участват две възрастови групи – групата на малките и групата на тийнейджърите.

„Малката група деца са шест главни актьори, като всяко едно от тях има възможността да изиграе и герой от миналото. Те са много добре подбрани спрямо ролята, която ще представят в епохата. При по-голямата група историята е различна… там наблюдаваме първите трепети от първата целувка по бузата, желанието да работят… интереса към социалния свят, но като цяло голямо щастие, че лятната ваканция е започнала и те отново ще се съберат на село, където ще могат да стоят до късно навън, да чоплят семки и да си разказват смешни истории. Ние започнахме работа с децата три месеца преди старта на снимките, след което беше много леко и забавно на снимачния терен. Децата идваха с невероятно желание и настроение на снимки, и дори когато режисьорът кажеше: „Край на снимачния ден!“, те в един клас казваха „Eеееее, хайде още да снимаме“. За тях това лято наистина беше най-якото лято, което са имали. Техните родители си припомниха времето, когато са били деца и колко е била красива лятната ваканция при бабите и дядовците на село“.

История

Историята, която разказва сериала, е за една детска лятна ваканция на село, която освен ежедневните им игри ще помогне на децата да научат много неща за миналото на своите връстници – с какво са се хранили, как са се обличали, на какви игри са играли и изобщо какъв живот са имали. „Деца на времето“ е детски игрален сериал, с документален привкус и поучителна цел. Главният актьор Митко е само на 4 години и половина, но в сериала играе на 5. Неговият баща, която роля се изпълнява от един голям мой приятел и невероятен актьор Антон Порязов, е един гений, създал “машина на времето”. Малкият Митко, само и само за да спечели децата като приятели, решава да “предаде” баща си, като разкрива тайната му. Първоначално децата му се подиграват и не вярват, но той решава да ги заведе в “машината”, където ще може да ги телепортира в различни държави хиляди години назад“, разкрива още Силвия, издавайки, че във всеки един епизод, децата посещават различни държави. „Една история, с която ще покажем, че в толкова напредналия социален свят те предпочитат и харесват времето от миналото. Аз вярвам, че този сериал ще се гледа както от  малки, големи, още по-големи и всички възрасти“.

Оценка

Силвия Васева споделя, че най-голямата оценка и признание за проекта, който е създала, е подкрепата от БНТ, които повярвали и харесали „Деца на времето“ и решиха да го излъчат в национален ефир. Първоначалната идея била да се излъчва само в YouTube. Първият епизод бе прожектиран на голям екран, където всъщност и децата се гледаха за първи път. „Бяха толкова развълнувани, че след премиерата искаха веднага да започнем да снимаме втори сезон. А в YouTube все още не са се гледали. Първоначалната ми идея беше да го излъчим в YouTube. След като го заснехме, пуснахме реклама на трейлъра с информация за начало на излъчването му, но малко преди да го пуснем  получих най-прекрасната новина, че БНТ е проявила голям интерес към сериала и ще го излъчат в програмите на БНТ, затова и ние не го пуснахме, както бяхме обявили първоначално.

Съвсем скоро ще може да се види на телевизионния екран – какво по-хубаво от това?... а след това и ние ще го излъчим в платформата на YouTube“, разказва Васева. Тя издаде пред „Телеграф“ и че е създала образа на бащата гений с идеята в него да се въплъти Антон Порязов. „В момента, в който създадох Хари, си казах: това е Антон Порязов. Самият той въобще не е знаел в каква история се забърква.  Малко преди да дадем начало на снимките му се обадих и му разказах, той беше толкова впечатлен от историята, че думите му бяха: “Благодаря ти, че си създала тази роля точно за мен, защото винаги съм искал да изиграя роля на баща“ и прие поканата с две ръце. С Тони сме прекрасни приятели, аз винаги съм се възхищавала на неговата позитивна енергия, той е слънчев, той раздава щастие и не на последно място е невероятен актьор“. 

Екипът прави кастинги за най-големите продукции у нас

Силвия Васева е собственик на кастинг агенция Crew Casting, която се занимава предимно с организирането на различни кастинги за тв реклами, филми, сериали, като е правила подбор за кадри за големи продукции като „Под прикритие“, „Столичани в повече“, „Връзки“, „Полицаите от края на града“, „Съни бийч“, „Откраднат живот“ и др.

„Един от последните български филми, на който правихме кастинга, беше филмът на Зорница София „Майка“ – невероятен проект! Зорница София е изключителен творец и създава чудеса!  Преди да започна моя проект, завършихме един много мащабен чужд проект, по който работихме повече от година. За съжаление в България думата кастинг много се опорочи… в интернет пространството всякакви хора вече правят „кастинг“, без дори да знаят смисъла на думата кастинг, затова и предприех съвсем друга крачка, смятам, че дойде времето да изкача стъпалата, по които съм поела, затова реших да създавам, а не да организирам. Детският сериал, който създадох, смятам, че е крачката към бъдещи собствени творчески проекти. Винаги съм се стремяла към различното, а не към масовото, за това и нещата, които ще създам в бъдеще, ще бъдат различни от това, което е създавано до момента“, споделя още Силвия.