А петитни идеи за предястия с различни видове сирене намираме на receptite.com.
С рулца от раци
Необходими продукти:
- 250 г рулца от раци
- 300 г крема сирене
- 4 яйца
- 125 г бяло саламурено сирене
- 1 ч.л. провансалски билки
- 1 ч.л. чесън на прах
- сол, черен пипер
- за декорация - чипс или брускети
Начин на приготвяне:
Яйцата се сваряват и се оставят да изстинат напълно. Рулцата от раци се оставят да се отпуснат, след което се настъргват на ситно ренде. По същия начин се настъргват варените яйца и бялото сирене. Добавя се крема сиренето. Сместа се овкусява с подправките и всичко се разбърква добре. Оформят се топки или може да се използва силиконов молд на полусфери. Оставят се да се стегнат в хладилник за около 30 минути. Вадят се от формата и се поставят върху чипс или брускета.
Съвет: Провансалските билки може да се заменят със смес от розмарин, мащерка, чубрица, босилек и естрагон в съотношение 3:3:2:2:1.
Паниран кашкавал в кори
Необходими продукти:
- 300-400 г кашкавал
- 3-4 кори за баница
- 20-30 г разтопено масло или маргарин
- 2 яйца
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Нарязваме корите на правоъгълници (аз разделих всяка кора на две части). Намазваме всеки правоъгълник с разтопеното масло. Нарязваме и кашкавала, като завиваме всяко парче с кора (от всички страни), така че при панирането да не се разтече. Така подготвения кашкавал потапяме в предварително разбитите яйца и панираме в сгорещеното олио.
Цветни топчета
Необходими продукти:
- 400 г сирене
- 200 г синьо сирене, кашкавал или друг вид сирене по желание
- 4 с.л. сусам
- 4 с.л. нарязан магданоз
- 4-5 червени чушки
- 2-3 стръка пресен лук
- по 1 с.л. риган и джоджен
Начин на приготвяне:
Двата вида сирене ги смесваме, намачкваме ги с вилица и от тях оформяме малки топчета с големина на среден орех. Вземаме 3 съда. В единия слагаме сусамените зрънца. В другия приготвяме зелена смес от нарязаните магданоз, зелен лук, риган и джоджен и ги разбъркваме добре. В третия съд поставяме суровите червени чушки, нарязани на кубчета. Топчетата от сирене овалваме едни в червеното блюдо, други в зеленото, а трети в сусаменото блюдо. Оформя се едно много красиво блюдо с различни цветове.
Сръбска салата
Необходими продукти:
- 500 г бяло саламурено сирене
- 3-4 скилидки чесън
- 3-4 с.л. олио
- 1 ч.л. вегета
- 1 с.л. червен пипер
- черен пипер
- зеленчуци за украса по желание
Начин на приготвяне:
Сиренето се намачква с помощта на вилица. Чесънът се настъргва или счуква и заедно с останалите подправки се добавя към сиренето, разбърква се и постепенно се прибавя и олиото. Оформя се в голяма салатиера и се украсява с маслини, нарязани червени и зелени чушки, краставици - просто развържете въображението си. Оставя се за няколко часа в хладилник преди поднасяне.