0

А петитни идеи за предястия с различни видове сирене намираме на receptite.com.

С рулца от раци

Необходими продукти:

  • 250 г рулца от раци
  • 300 г крема сирене
  • 4 яйца
  • 125 г бяло саламурено сирене
  • 1 ч.л. провансалски билки
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • сол, черен пипер
  • за декорация - чипс или брускети

Начин на приготвяне:

Яйцата се сваряват и се оставят да изстинат напълно. Рулцата от раци се оставят да се отпуснат, след което се настъргват на ситно ренде. По същия начин се настъргват варените яйца и бялото сирене. Добавя се крема сиренето. Сместа се овкусява с подправките и всичко се разбърква добре. Оформят се топки или може да се използва силиконов молд на полусфери. Оставят се да се стегнат в хладилник за около 30 минути. Вадят се от формата и се поставят върху чипс или брускета.

Съвет: Провансалските билки може да се заменят със смес от розмарин, мащерка, чубрица, босилек и естрагон в съотношение 3:3:2:2:1.

Паниран кашкавал в кори

Необходими продукти:

  • 300-400 г кашкавал
  • 3-4 кори за баница
  • 20-30 г разтопено масло или маргарин
  • 2 яйца
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

Нарязваме корите на правоъгълници (аз разделих всяка кора на две части). Намазваме всеки правоъгълник с разтопеното масло. Нарязваме и кашкавала, като завиваме всяко парче с кора (от всички страни), така че при панирането да не се разтече. Така подготвения кашкавал потапяме в предварително разбитите яйца и панираме в сгорещеното олио.

Цветни топчета

Необходими продукти:

  • 400 г сирене
  • 200 г синьо сирене, кашкавал или друг вид сирене по желание
  • 4 с.л. сусам
  • 4 с.л. нарязан магданоз
  • 4-5 червени чушки
  • 2-3 стръка пресен лук
  • по 1 с.л. риган и джоджен

Начин на приготвяне:

Двата вида сирене ги смесваме, намачкваме ги с вилица и от тях оформяме малки топчета с големина на среден орех. Вземаме 3 съда. В единия слагаме сусамените зрънца. В другия приготвяме зелена смес от нарязаните магданоз, зелен лук, риган и джоджен и ги разбъркваме добре. В третия съд поставяме суровите червени чушки, нарязани на кубчета. Топчетата от сирене овалваме едни в червеното блюдо, други в зеленото, а трети в сусаменото блюдо. Оформя се едно много красиво блюдо с различни цветове.

Сръбска салата

Необходими продукти:

  • 500 г бяло саламурено сирене
  • 3-4 скилидки чесън
  • 3-4 с.л. олио
  • 1 ч.л. вегета
  • 1 с.л. червен пипер
  • черен пипер
  • зеленчуци за украса по желание

Начин на приготвяне:

Сиренето се намачква с помощта на вилица. Чесънът се настъргва или счуква и заедно с останалите подправки се добавя към сиренето, разбърква се и постепенно се прибавя и олиото. Оформя се в голяма салатиера и се украсява с маслини, нарязани червени и зелени чушки, краставици - просто развържете въображението си. Оставя се за няколко часа в хладилник преди поднасяне.