0

Д енсър, Пренсър, Дашър, Блитцен, Донър, Виксен, Купидон, Комета и Рудолф – това е отборът елени, които помагат на Дядо Коледа да достигне по всички кътчета на Земята.

Професор по биология от университета в Аляска разкри, че деветимата помощника на белобрадия старец са представители на вида карибу – американски северни елени. Според биолога Дядо Коледа би могъл да разчита и на сибирски елени, но северноамериканският им подвид е по-добрият избор, защото през зимата тези елени имат по-компактни размери. От една страна, това им позволява да се движат по-бързо, а от друга - използват по-малко количество храна от сибирските.

Американският учен твърди още, че Дядо Коледа работи нощем, за да може елените му да не прегряват и да остават бодри. Прегряването освен това може да допринесе и за хранителни разстройства в карибу. За да се избегне това, между полетите младите асистенти на щедрия старец правят кратки паузи и се подкрепят със сухи лишеи.

Фаворит

Най-известният от всички елени е Рудолф. За него се пее в коледната песничка: Rudolph, the Red-Nosed Reindeer. Всички знаят, че носът му е червен и при това свети. Но това не се дължи на злоупотреба с алкохол, а на обилното му кръвоснабдяване, твърдят нидерландски и норвежки учени пред British Medical Journal. Зачервяването на чувствителния нос на северния елен показва, че той е добре защитен. Нещо много важно за "летящите елени в коледно настроение, които теглят шейната на Дядо Коледа при екстремни условия“, твърдят учените.

През 2007 г. шведски учени твърдяха на база на свое изследване, че Дядо Коледа се движи със скорост 5800 км/сек. със своята шейна. Няколко години по-късно техни колеги от университета в Северна Каролина ги опровергаха, че шейната на Дядо Коледа всъщност се плъзгала по въздуха със скорост от 28 416 км/ч.

Ако за достоверно се приеме второто изследване, то излиза, че скоростта на шейната със звънчетата три пъти надвишава скоростта на звука, и всичко това благодарение на мощността на Рудолф, Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър и Блитцен. Животните най-вероятно притежават свръхестествени възможности, като се има предвид, че при тази скорост и време на Дядо Коледа му е необходима мощността на два дизелови локомотива или 3000 обикновени елена.

"Дядо Коледа използва в своята работа технологии, които засега не можем да възпроизведем дори в лабораторни условия. Той с право може да се смята за пионер в аеродинамиката и термодинамиката“, коментира професорът по космически науки Лари Силвърбърг от университета в Северна Каролина.

Например корпусът на шейната и дъгите, на които се придвижва, са от чист титан. Те променят аеродинамичната си форма, за да преодоляват съпротивлението на въздуха, но при приземяването си те отново се трансформират. Това позволява на Дядо Коледа да каца на всякакви неравни повърхности. Освен това шейната е покрита със специален рядък наноматериал, който съкращава с 90% допира с въздуха и прегряването на транспорта.

Капиляри

Учени от Нидерландия и Норвегия разкриха защо един от северните елени на Дядо Коледа, Рудолф, има червен нос, съобщи Agence France-Presse.

В експеримента е изследвана носната лигавица на петима здрави хора, два елена и още един човек с доброкачествени тумори в носа.

Както се оказало, в носа на северния елен има 25% повече капиляри, отколкото при хората.

„Носът на Рудолф е червен поради големия брой червени кръвни клетки и усилена микроциркулация, той и анатомично и физиологично е адаптиран за това да вози Дядо Коледа“, заключават експертите. Материалите от изследването са публикувани в коледно издание на British Medical Journal.

Лош модел за подражание

Дядо Коледа е лош "ролеви модел" за подрастващото поколение. До този извод е стигнал Натан Грилс, изследовател в областта на здравеопазването от австралийския университет Монаш. От гледна точка на Грилс основен повод за безпокойство се явява телосложението на Дядо Коледа. Подражанието на този герой може да развие у децата неправилни хранителни навици. Освен това образът на Дядо Коледа се използва за реклама на такива продукти, като кока-колата и бонбоните, затова не се асоциира от децата със здравословна храна.

На картичките често се среща и образът на Дядо Коледа с цигара или лула. Макар че на актьорите, които влизат в неговата роля им е забранено да пушат, децата може да решат, че Дядо Коледа е пушач. Лош пример дава и традицията да се оставя малко бренди на Дядо Коледа пред вратата. Това по мнението на Грилс формира у децата представата, че шофирането в нетрезво състояние е безобидно. Ето защо според Натан Грилс Дядо Коледа час по-скоро трябва да се избави от традиционния си имидж. Ученият обаче не уточнява как изглежда и какви навици има идеалният Дядо Коледа, достоен за пример на подрастващите.

Само цифри

Британският вестник "Дейли телеграф" е проследил претоварения работен график на белобрадия старец

* Необходим брой елени

Ако приемем, че всеки елен може да тегли около 150 кг и че самата шейна няма тегло, то Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф ще се нуждаят от помощ от още около три милиона елена, за да теглят 461 300 тона играчки. Не е известно колко от тях трябва да имат червени носове. Освен това елените имат още един проблем - ще трябва да научат новите си колеги да летят със свръхзвукова скорост.

* Енергия, необходима за тегленето на шейната

Ако допуснем, че всички елени са мъжки и тежат 272 кг, то необходимите 3 милиона за тегленето на шейната ще прибавят 816 000 тона към товара от играчки от 416 300 тона. За да се движат със скорост от 6 650 807,72 км, ще е необходима енергия от около квинтилиона джаула енергия, равносилно на 210 000 000 000 000 000 врящи чайника. Това, ако се допусне, че Дядо Коледа пътува над атмосферата, за да избегне въздушното съпротивление. Разбира се, когато се върнат отново в атмосферата, Добрия старец, елените и всички подаръци ще се изпарят заради огромната топлина при повторното навлизане в атмосферата, което прави цялото начинание до известна степен безсмислено.

* Колко деца ще получат подаръци?

По света има около 2 милиарда деца. Ако приемем, че Добрия старец не посещава децата на родители, изповядващи хиндуизъм, ислям или юдеизъм, както и на родителите атеисти, остават 35%, чиито родители се определят като християни. Това означава, че Дядо Коледа посещава впечатляващите 700 000 000 милиона деца на вечер. Ако допуснем, че едно семейство има по три деца, това означава, че Добрия старец трябва да спре с шейната си на 233 000 000 адреса.

* Тегло на подаръците

Ако приемем, че всеки подарък, който Добрия старец носи, тежи 659 грама, това се равнява на 461 300 метрични тона. За сравнение „Боинг 747-8I“ може да носи 237,5 тона, включващи пътници, багаж и гориво.

* Цена на подаръците

Ако приемем, че Дядо Коледа харчи средно по 42,99 паунда за играчка, той ще похарчи общо 30 093 000 000 паунда, за да даде подарък на всяко дете. В противен случай може да бъде арестуван за принуждаване на джуджетата да правят нелегални копия. Тази сума се равнява на брутния вътрешен продукт на Коста Рика.

* Изминатото разстояние

Ако предположим, че подаръците са разпределени по равно между домакинствата по света, а площта на земята е 510 000 000 км (и за опростяване на сметките Земята бъде разгледана като квадратна карта, а не като глобус), между всяка спирка има около 1,47 км. Следователно Дядо Коледа ще трябва да измине общо 342 510 000 км.

* Брой на калориите

Ако се предположи, че Добрия старец бъде почерпен с един пай с кайма (250 килокалории) и с чаша шери от 50 милиграма (58 килокалории), това прави 308 калории, умножено по 233 000 000 домакинства, или общо 71 764 000 000 калории. Препоръчваната дневна доза за възрастен мъж е 2550 килокалории. Това означава, че Дядо Коледа ще надхвърли разрешения си дневен лимит с 28 142 745,1 пъти. Той ще трябва да измине 450 милиона мили или по три мили на час, за да изгори тези калории.

* Изпито количество алкохол

Ако споменатите 50 милиграма шери се приемат за около една единица, то Добрия старец се очаква да изпие 233 000 000 единици в коледната нощ. Препоръчваният дневен максимум за мъж е четири единици, което означава, че Дядо Коледа застрашава здравето си, пиейки 58 250 000 пъти повече алкохол от препоръчителното. Още по-лошото е, че той няма да бъде в състояние да кара шейната си. Допустимият от закона алкохол е около четири единици. Това означава, че Дядо Коледа ще превиши лимита с най-малко 50 милиона пъти и вероятно ще му бъде отнета книжката.

* Опаковане

Ако Дядо Коледа даде по два подаръка на всяко дете, джуджетата ще трябва да използват средно по 80 см опаковъчна хартия за всеки подарък. Това се равнява на цели 2,5 милиона километра хартия. Въз основа на тези изчисления коледните подаръци струват на Добрия старец поне 279,27 милиарда паунда.

* На склад

Преди голямата нощ Дядо Коледа трябва да съхранява всички тези подаръци в склад. Ако предположим, че един подарък е с площ от около 0,008 кв. м, складът трябва да покрива същото пространство, колкото 240 хил. автобуса на два етажа.

Децата питат

Екип от учени създаде забавно ръководство, в което прави опит да отговори на поне част от детските въпроси за Дядо Коледа. То е създадено от основателите на The Big Bang UK Young Scientists and Engineers Fair, които обединили усилията си с икономисти от Центъра за икономически и бизнес изследвания. Изследователите установили, че въз основа на официалните данни за населението в света има 1,6 милиарда деца, които трябва да бъдат посетени от Дядо Коледа тази година. Но благодарение на различните часови зони и въртенето на Земята Добрия старец има 32 часа, за да свърши работата. Учените изчислили, че Дядо Коледа ще посещава 5556 къщи на всяка секунда на Бъдни вечер, така че всяко дете да получи подаръка си. Като се има предвид, че средният брой деца в домакинство е 2,5, той ще трябва да спре в 640 милиона къщи на Бъдни вечер.

Христос – мургав, с къдрава къса коса

Обикновено изобразяват Христос като бял мъж с дълга руса коса с къдрици. Той обаче надали е изглеждал така. Британският съдебен антрополог Ричард Нийв направи реконструкция по семитски черепи, намерени на археологически обекти в Галилея, Северен Израел, и получи нещо съвсем различно, съобщи в. "Индипендънт".

Лицето, което според проф. Нийв е по-правдоподобно, е мургаво, с кръгли черни очи, къса черна коса на вълни и гъста черна брада. Той е стигнал до този образ, като е направил разрези с компютърна томография на древните черепи. Използвал е и рисунки, намерени на археологически обекти, и е изучил описанията в Библията. След това с помощта на компютър е изчислил най-вероятното разположение на мускулите и кожата на типичен семитски череп.

Според проф. Нийв Христос вероятно е бил висок около 1,50 м, колкото е било характерно за мъжете по онова време. След като е работел навън като дърводелец и е бил 30-годишен, вероятно е бил по-силен и загорял, отколкото обикновено го представят, допълни в. "Мирър".

В началото на годината италиански детективи представиха своя интерпретация на това как може да е изглеждал младият Христос, като използваха Торинската плащеница. Тяхната версия е съвсем различна.