0

- Здравейте, Ирена, разкажете ни за новата си книга, която имаше представяне с демонстрация у нас?

- В книгата чрез 50 примера от моята практика показвам, че изобилието е преди всичко нагласа и начин на мислене. Ако желаем да живеем по-богато, по-щастливо и с повече удовлетворение ще трябва се освободим от унаследените схващания за недоимък и оскъдица от предходните поколения, а самите ние да проверим дали подсъзнателно не отблъскваме изобилието.

Постарала съм се да синтезирам 14 годишния ми опит в прилагането на ТЕС (Техники за емоционална свобода), Пренареждане на Матрицата и подсъзнанието. Това са нежни методи от енергийната психология, които с лекота стигат до подсъзнанието. С тяхна помощ клиентът ми променя на дълбоко подсъзнателно ниво посланието на неприятни случки от детството, когато е решил, че е глупав, неспособен или просто се изложил. В работата ми с клиенти се убедих, че дори и най-успешните хора несъзнателно носят в себе си ограничаващи убеждения от сорта „не съм достатъчно добър“, „няма да ме харесат“, „не мога да си позволя това“, „ще ми се присмеят, ако искам нещо повече“ и това се дължи именно на случки от младостта.

Авторът/Личен архив

Може да ви изненадам, но много хора не са готови за изобилие, например за финансово изобилие. По време на мои семинари и демонстрации, когато карам хората да си представят, че вече го имат, те споделят, че това ги плаши и че не знаят как биха се справили. Убедени са, че ще загубят семейството и приятелите си, че няма да разполагат със себе си и няма да имат никакво свободно време.

Надявам се книгата да помогне на читателите да преодолеят тези вътрешни ограничения и да пожелаят да приемат и създават изобилие с лекота.

- Какво масовата аудитория не знае за ТЕС и с какво може да ни бъде полезна тази практика?

- Бих казала, че масовата аудитория като цяло не знае какво е ТЕС. А с тази техника човек сам може да промени много бързо и лесно нагласата, настроението, да се отблокира, когато зацикли, както съм показала в книгата с приложените практики. Може дори да премахне физическата болка.

Това е една изключително ефективна психосоматична техника която стимулира биоактивни точки, каквито са акупунктурните точки, и помага за неща, за които нищо друго не помага. Например това са фобиите, физическа болка или невралгия, за която не можем да вземем лекарства, например когато жената е бременна, за тревожност и паник атаки, за безсъние, депресия и дори посттравматичен стрес. Повече от 100 научни изследвания направени през последните 10-15 години показват, че ТЕС повлиява на биомаркери в тялото, каквито са хормоните или гените.

Понеже е изключително лесна за научаване и прилагане, отнема буквално минути, всеки, дори деца, могат да я използват при нужда. За по-сериозни проблеми разбира се е нужен експерт.

- Възможно ли е човек да има всичко за което мечтае и ако да как?

- Човек може да има много, много повече в живота, стига да си позволи да поиска. Истината е, че хората се самоограничават, без да си дават сметка за това. Правят го, за да не се разочароват, ако не го получат.

На семинари карам хората да заявят пред себе си онова, което най-силно желаят и те споделят, че вътрешно се самообвиняват: „Прекалено много искаш!“, „Нахално е да искаш толкова много!“. В резултат те редактират желанията си само до възможното.

Нещо повече, включват се несъзнателни програми за защита в критична ситуация, каквато е икономическата ситуация след ковид, по време на война в Европа и инфлация, точно както сме го чували от нашите баби: „А бе, я си налягай парцалите, къде си тръгнал сега!“. Активират се спомени, в които ние или семействата ни са живели в недостиг.

А пък за да осъществим мечтата си, нужно е първо да си помечтаем, да предвкусим какво би било ако я имаме, да започнем да градим планове как да я реализираме, а после да предприемем действия, които да ни отведат до нея. Нужно е да продължим да я преследваме, дори когато не се получи от първия път. Това е дълъг процес и само онзи, който има куража да го последва, ще осъществи мечтите си.

- От наблюденията си са хората в днешно време, какво най-много им липсва?

- На съвременните хора им липсва вяра в себе си и владеене на личната си сила, много им липсва състрадание, приемане и любов към себе.

Може наблюденията ми да са повлияни от хората, които идват при мен – способни и отговорни хора с качества и умения, на които вътрешни ограничения им пречат да разгърнат пълния си потенциал. Но също така вярвам, че ако ние българите израстем по-големи от проблемите си и овладеем личната си сила и стойност, ще получим достойно място като нация.

- Възможно ли е несъзнателно да блокираме късмета си?

- Напълно е възможно! Нашето подсъзнание, което управлява 95% от когнитивната ни активност през деня, оперира с цел да ни предпази, а не да ни направи щастливи. Нашето будно съзнание, където са желанията, плановете и въжделенията ни, участва с 5% и все едно се опитва да надвие супер-компютрите на НАСА. Вие знаете колко лесно се разсейваме, особено днес, когато сме бомбардирани от информация. На практика се включват автоматични реакции, записани в първите ни 6-7 години. Ще дам пример с красива привлекателна клиентка, която саботираше връзките си с мъже, защото беше научила още в утробата, че „мъжете са насилници“, заради лошото отношение на баща й към майка й.

- Самата вие минахте ли през психологическа трансформация, преди да преминете към преподаването й?

- Да, естествено! Още докато учех за изпита на Гари Крейг, създателят на ТЕС, потупвах заедно с неговите демонстрации, същото се случваше и на всички семинари във Великобритания или при американски колеги. От самото начало до днес давам и получавам лични сеанси с колеги, имам свой терапевт. Именно прилагането на тези методи ме подтикна да зарежа банковата си кариера по време на поредната икономическа криза.

- Вие сте имала успешна банкова кариера до 2009 г. Как се решихте да загърбите всичко да и да започнете нещо съвсем ново?

- Не беше лесно, признавам. Но тази нова област, която ми се разкри по време на обученията ми, надмина всякакви очаквания и ме завладя, исках да я овладея, а това не можеше да стане едновременно с много изискващата ми работа в банката. Направих избор и не съжалих за миг.

- Живеете във Великобритания, какво най - много ви липсва там?

- Аз съм в Шотландия, по на север, където климатът е доста различен. Много ми липсва слънцето, топлото време и този начин на живот, когато е топло до късно вечер, топлото море. Много ми липсват хората, разбира се, особено моята общност от любители на ТЕС.

- А кое изобщо не ви липсва.

- Административните неуредици и политическите разправии.

- Имате ли планове повече ли вече къде ще прекарате лятото?

- В България, разбира се! Ще преподавам Пренареждане на Матрицата в София, после ще отида в Бургас при приятели. Там на 19 юли ще направя представяне на книгата за бургаските ми приятели и последователи.

- Определяте ли себе си като щастлива жена?

- Определям себе си като удовлетворена жена, която активно се грижи за щастието си.