0

П етък, 13-и, може наистина да се окаже много фатална дата за цялата Земя, защото на този ден през април 2029 г. се очаква астероидът Апофис да бъде в повече от опасна близост до нашата планета.

От НАСА и от Европейската космическа агенция (ЕКА) вече успокоиха, че последните изчисления на редица независими един от друг астрономи предсказват как Апофис ще мине близо до планетата но, но не се очаква да й навреди.

Други обаче не са съгласни и държат на първоначалните изчисления. А датата все повече наближава.

В най-добрия астероидът ще се вижда с невъоръжено око, преминавайки покрой спътниците и орбиталните станции, а в най-кошмарния ще връхлети и съсипе цивилизацията.

99942

Учените спорят кога всъщност 99942 Апофис, каквато е класификацията на астероида, ще бъде в опасната близост с планетата ни. Едната теза е на 13 април 2029 г., а другата е през 2036 г. Втората обаче бе категорично изключена точно от НАСА. Но любопитно е, че засега агенцията със същата категоричност отказва да спомене на коя дата ще мине астероидът през 2036-а, оправдавайки се с това, че орбитата му щяла да се промени 7 години по-рано. Което наистина се очаква.

А за първата близост през 2029 г. също има спорове на какво точно разстояние Апофис ще премине край планетата ни, но пък се смята, че скоростта му ще е около 7,42 км/сек. Астероидът е с диаметър около 325-393 м. Спори се дали на 13 април 2029 г. ще приближи Земята на 38,4 км или на 36,8 км, като някои от най-песимистичните прогнози са за още по-голяма близост, почти облизвайки спътници и космически станции. За справка – геостационарната орбита е на 35,768 км.

Динозаври

От ЕКА отбелязват, че в нашата слънчева система има милиони космически скали, известни като астероиди. С размери от няколко метра до стотици километри, тези обекти са предимно останали от формирането на нашата слънчева система и планетите преди около 4,6 млрд. години. Те са градивни елементи, които не са успели да се превърнат в напълно развити светове – планети и планетоиди (като Плутон). Астероиди и други обекти, които се приближават най-близо до нашето слънце на по-малко от 1,3 астрономически единици (1 астрономическа единица е разстоянието от Земята до Слънцето), са известни като обекти, близки до Земята. Това са обекти, за които се смята, че представляват най-голям риск за нашата планета. Но не е необичайно астероиди да удрят Земята. Стотици метеорити достигат до повърхността на нашата планета всяка година, повечето са твърде малки, за да бъдат повод за безпокойство. Но понякога големи космически камъни могат да се ударят и да причинят щети. Така през 2013 г. Челябинският метеор избухна над руския град, ранявайки стотици. Но най-популярният пример от историята е за небесното тяло (спори се дали е било астероид или комета), което предизвиква поредица от събития, довели до унищожаването на динозаврите преди повече от 65 млн. години.

Според ЕКА Апофис няма да нацели Земята за поне 100 г.

Конспирация

Но това не пречи на ловците на теории на коспирацията да смятат, че за 99942 Апофис има желание да се засекретят данните за астероида от НАСА. Други обаче смятат, че все още земните астрономи не могат да изчислят пътя на астероида с достатъчно голяма точност и затова не може да се каже дали той ще е фатален или не за Земята. Астролози пък смятат, че Апофис при всички положения вече оказва негативно въздействие върху хората, независимо дали ще оближе спътниците им, дали ще връхлети Земята или просто ще ни се размине на почтено разстояние. Те казват, че датата 13.04.2029 по принцип носи много негативи.

Според градени от сега теории, Апофис ако нацели Земята, ще има много по-изпепеляващи последствия за човечеството от Тунгуския метеорит. Очаква се при евентуално падане той да засегне големи части от на практика целия свят, особено в северното полукълбо.

Мрак

В древната египетска митология Апофис е огромна змия, която е символ на мрака и злото. Тя е изначалната сила, олицетворяваща всемирния хаос. Апофис е мечният враг на бога на слънцето Ра. Мисията на Апофис е да погълне слънцето Ра и да потопи Земята във вечен мрак. Познат е още с имената Апоп, Апеп, но както и Апофис идва до нас пред древните гръцки писания за Египет. Сет е богът, който успява да победи Апофис.