0

М ного голяма грешка е подценяването на опасностите при боравене с оръжие по време на птичия лов. 

Не забравяйте - с ловните пушки шега не бива! Балистиката разяснява - при изстрел с ловно оръжие от близко разстояние, когато сачмите летят още накуп, се получава входен отвор с назъбени краища.

С увеличаване на разстоянието диаметърът на отвора се увеличава, краищата още повече се назъбват и разкъсват. При по-голямо разстояние вече се образуват отделни следи от сачмите. Както може да се прецени, в известен смисъл и на сравнително близко разстояние ловното оръжие е дори по-опасно от бойното.

Рикошети

При стрелба по цели, намиращи се на вода, лед, земя (особено замръзнала) и още повече на камъни, сачмите дават съвсем неочаквани рикошети. А това е опасно и за околните хора, и за самия ловец.

iStock

При такава ситуация изстрел трябва да се произвежда само тогава, когато има пълна увереност за неговата безопасност. При изстрел отблизо в много твърд предмет куршумът обикновено с голяма сила отскача право назад и попада в ловеца. 

В храсталаците и тръстиките не бива да се стреля по птици, летящи по-ниско от три метра – не е изключено там по време на изстрела да се мерне някой. Въобще при лоша видимост е необходимо обектите за лов да бъдат най-малко на три метра от земята.

Навик

Пушката не трябва да се хваща за цевите, когато се изтегля от кола или друго транспортно средство. Не бива и да се подава на някого с отправени към него цеви, даже и да има увереност, че е изпразнена. В противен случай се изработва лош навик за небрежно боравене с оръжието.
Нужно е да се помни, че раняването със сачми от близко разстояние в повечето случаи е смъртоносно, защото сачмите, попадайки в човешкото тяло, действат като избухващи снаряди. Освен това много голям е шокът поради силното разтърсване на целия организъм.

Малко внимание и съзнание за опасността при боравенето с ловно оръжие може да спести голяма трагедия.

Турнир за кучета през септември

iStock

На 22 септември 2024 г. от 8.00 ч. на гатера в с. Баня Клуб ''Българско гонче'' съвместно с ЛРС ''Глиган'' - Панагюрище, под егидата на НЛРС-СЛРБ, ще организира и проведе турнир за кучета свинари за есенната купа на клуба. Изпитанието е открито и в него могат да участват всички ловци с ловните си кучета от България и чужбина. Призьорите ще бъдат наградени от организатора с купи, медали и грамоти. Таксата за участие е 20 лв. на куче.

Хванаха съдия бракониер

iStock

Нов апотеоз на бракониерството у нас - съдия е бил задържан от полицията за бракониерство в землището на град Шипка, община Казанлък, съобщи Нова телевизия. Според информирани въпросният магистрат е от Районния съд във Варна. Той е арестуван около 1:30 през нощта, по същото време в района са открити два убити благородни елена. Съдията е носил ловна карабина, която по първоначална информация е законно притежавана. Сигналът за бракониерския набег е подаден в полицията от ловната дружинка на Казанлък. Предстои разследване по случая, съобщава БГ лов.

Изследванията, преброяването на дивеча и резултатите от лова в България през последните години показват тенденция към намаляване запасите на дивеча в страната. Една от основните причини за това е бракониерството. 

Основна причина за нарастването на бракониерството и при лова, и при риболова се дължи основно на чувството на безнаказаност на извършителите. Липсата на добра комуникация между държавните органи по лова и риболова и НЛРС-СЛРБ води до ненавременното изключване на членове от редиците на НЛРС за бракониерство. Освен това съществува и нелепата възможност изключените за бракониерски прояви членове на сдруженията от състава на НЛРС-СЛРБ веднага да се записват в ново сдружение извън състава на НЛРС.