0

О тпечатък от обувка на римски легионер бе открит при спасителни разкопки на древната крепост Сексагинта Приста, която е на територията на днешния град Русе, съобщиха от Регионалния исторически музей.

Макар че находката не е уникална, тъй като и на други места са откривани такива отпечатъци, тя е от сравнително рядко срещаните. Археолозите са попаднали на нея след разкопаването на терен на ул. „Капитан Евстати Винаров“, в близост до Военния клуб, с цел построяване на нова жилищна сграда.

Авторът

Глина

Отпечатъкът е от военна обувка (калига) върху тухла, която още не е била изпечена, и така е достигнал до наши дни. Римският войник е стъпил върху глината със своята кожена обувка, подкована с метални гвоздеи. Носил е обувки, приблизително отговарящи на днешния номер 40.

Отпечатъкът от обувката на легионера

 Отпечатъкът от обувката на легионера
РИМ – Русе

Размер

Музейните специалисти обясняват, че размерът е нормален за онази епоха, когато хората обикновено са достигали височина до 1б0 сантиметра.

При спасителните археологически дейности на терена е разкрита много добре запазена крепостна стена с височина около 4 метра над античния пласт. В останки от помещение, за което се смята, че по римско време най-вероятно е било използвано за склад, е намерен питос - древен съд за съхранение на зърно. Предметът не е преместен и все още се намира на територията на разкопките. На терена са открити общо около 500 находки, от които 336 са монети, както и желязно умбо (средната част на щит), бронзова дръжка с две животни, няколко фибули, накити и други предмети, всички датирани в периода IV-VI век.

Питосът

 Питосът
Авторът

Разкритата крепостна стена ще бъде експонирана и достъпна за посещения в приземния етаж на бъдещата жилищна сграда. В близост до спасителните разкопки е музеят на открито Сексагинта Приста, където могат да се видят останките на част от северозападната стена на крепостта, бойната кула и няколко сгради.