П о италиански и по нашенски, но с използването на тиган – подобни идеи намираме на gotvetesmen.com.
Пияни спагети
Необходими продукти:
- 1 пакет (450 г) спагети
- 4 с.л. (1/4 ч.ч.) зехтин
- 3-4 филета аншоа
- 2 скилидки чесън
- 500 мл (2 ч.ч.) червено вино
- 60-80 г настърган пармезан
- 1 връзка магданоз
- 1 ч.л. червен пипер (на люспи)
- сол
Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват в кипяща подсолена вода за 7-8 минути. Отцеждат се. В голям тиган се сгорещява мазнината. Прибавят се ситно нарязаните чесън и аншоа, а също и червеният пипер. Пържат се 2-3 минути. Прибавят се спагетите и всичко се разбърква добре. Сипва се червеното вино. Пияните спагети се готвят, докато се редуцира виното. Поръсват се с пармезан и ситно нарязан магданоз. Пияните спагети се свалят от котлона и се поднасят веднага.
Шакшука по нашенски
Необходими продукти:
- 16 пресни червени чушки
- 100 г краве сирене
- 4 с.л. олио
- 4 яйца
- 30 г краве масло
- смлян черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Чушките се опичат, обелват се и се почистват от семената. Нарязват се на парченца. В тиган се сгорещява олиото. Прибавят се чушките и се запържват за кратко. Изсипват се в малка тава и се поръсват с надробеното сирене. С долната част на супена лъжица се правят 4 вдлъбнатини, в които се чуква от ниско по 1 яйце. Поръсва се със сол и черен пипер. Ястието се полива с разтопено краве масло. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато белтъкът побелее. Червените чушки с яйца се поднасят топли.