0

П о италиански и по нашенски, но с използването на тиган – подобни идеи намираме на gotvetesmen.com.

Пияни спагети

Необходими продукти:

  • 1 пакет (450 г) спагети
  • 4 с.л. (1/4 ч.ч.) зехтин
  • 3-4 филета аншоа
  • 2 скилидки чесън
  • 500 мл (2 ч.ч.) червено вино
  • 60-80 г настърган пармезан
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч.л. червен пипер (на люспи)
  • сол

Начин на приготвяне:

Спагетите се сваряват в кипяща подсолена вода за 7-8 минути. Отцеждат се. В голям тиган се сгорещява мазнината. Прибавят се ситно нарязаните чесън и аншоа, а също и червеният пипер. Пържат се 2-3 минути. Прибавят се спагетите и всичко се разбърква добре. Сипва се червеното вино. Пияните спагети се готвят, докато се редуцира виното. Поръсват се с пармезан и ситно нарязан магданоз. Пияните спагети се свалят от котлона и се поднасят веднага.

Шакшука по нашенски

Необходими продукти:

  • 16 пресни червени чушки
  • 100 г краве сирене
  • 4 с.л. олио
  • 4 яйца
  • 30 г краве масло
  • смлян черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Чушките се опичат, обелват се и се почистват от семената. Нарязват се на парченца. В тиган се сгорещява олиото. Прибавят се чушките и се запържват за кратко. Изсипват се в малка тава и се поръсват с надробеното сирене. С долната част на супена лъжица се правят 4 вдлъбнатини, в които се чуква от ниско по 1 яйце. Поръсва се със сол и черен пипер. Ястието се полива с разтопено краве масло. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато белтъкът побелее. Червените чушки с яйца се поднасят топли.