0

Г лобалното затопляне има отчетливо негативно влияние върху една от най-популярните ски дестинации в света – Алпите. Високите температури скъсяват значително сезона и голям брой хотели във френската част на планината фалират или са на ръба на банкрута.

Сметки

С днешна дата едноседмична ски почивка във Френските Алпи с включени всички разходи струва 2000 евро по оценки за 2023 г. на findskiholidays.com. Ако се настаните в приличен тризвезден или четиризвезден хотел, ще трябва да платите около 400 евро за легло в двойна стая за целия период. Поне 200 евро ще бъдат разходите ви от и до летището. Универсална едноседмична карта за ски съоръженията ще излезе още 400 евро. Наемът на ски за периода ще ви бръкне в джоба с още около 200 евро.

Сериозно перо от разходите ще отидат за храна. Ако не сте особено претенциозни, спокойно може да минете с около 50 евро на ден или общо 350 евро. Сметката е правена при две хранения на ден - обяд и вечеря, тъй като закуската в приличните хотели по правило е включена в цената. Все пак не е зле да заделите още към 150 евро за топли напитки или за малка закуска.

В повечето случаи скиорите пътуват със семействата си и това включва и децата. Не трябва да разчитате обаче, че разходите за дете или тийнейджър ще бъдат наполовина на тези за възрастен. Наистина има как да се спести поне малко. В ресторантите в повечето случаи има детски менюта. Те са по-малки на грамаж и съответно са по-евтини. Картите за лифтове и таксите за наемане на ски също са малко по-ниски. От нощувки, самолетни билети и трансфери обаче няма да спестите нищо. Като теглите чертата на отстъпките, за дете ще спестите около 300 евро за седмична почивка в сравнение с тарифите за възрастни. Много спорен е въпросът дали пакетна почивка или резервиране на всяка дейност от престоя поотделно е по-изгодно. Истината е, че пакетите излизат малко по-скъпо от индивидуалното резервиране, но по правило включват отстъпки в една или повече дейности.

Трикове

Има проста и отиграна тактика, която може да спести значителна част от цената на почивката. На първо място трябва да опаковате и да си носите абсолютно всичко необходимо, включително ръкавици, очила и други. Всеки аксесоар, закупен близо до пистата или в центъра на курорта, ще ви струва двойно. Цените на нощувките падат пропорционално на отдалечеността от центъра на курорта. Най-добрата стратегия е да огледате близките села или хотели, които се намират в близост до жп гарите. Общественият транспорт е отличен и ще спестите както от трансфер, така и от нощувките.

Любимото удоволствие на повечето скиори е да си почиват с бира в ръка в някое от многобройните капанчета до пистата. Това е огромна грешка и най-сигурният начин да фалирате. Ако имате здрави нерви, може да чакате да купите last minute   пакет. Тогава цената може да падне до 1250 евро за седмична почивка, но подобни оферти са изключително редки и е доста вероятно да останете на сухо, докато чакате. Ранните резервации не са толкова печеливши, но пък гарантират сигурност. Друг възможен ход е да се откажете от хотел със закуска и да го замените с по-скромен, но с кухненска част към стаите, която позволява сами да готвите храната си и да пазарувате от супермаркета.

Алтернативи

Не са малко туристите, които предпочитат за своята ски почивка Швейцарските Алпи с курортите Сейнт Мориц, Матерхорн, Зермат и Давос. В тази част от планината наемът на ски среден размер за възрастен за един ден излиза от 50 до 65 швейцарски франка. От 25 до 35 франка на ден струва наемът на детски ски. Деца до шестгодишна възраст имат навсякъде безплатен достъп. Има изключения за ВИП пистите, където цените са по-солени и ските може да ви струват до 100 франка на ден. За обяд на възрастен трябва да си приготвите по около 40 франка на ден. Курортите имат изключително гъвкаво ценообразуване. Ако метеорологичната обстановка не позволява да се използват пистите, туристите получават огромни отстъпки към пакетите си.

Курортите обичайно предлагат солидни отстъпки за семейства. Намаленията влизат в сила при поне две деца до 15-годишна възраст. Условието е с тях да има поне един пълнолетен възрастен, който си плаща пълната такса. Ако семейството има трето и четвърто дете, те обикновено използват съоръженията безплатно. Изключително популярни са полудневните карти. Ако се чекирате след 11 часа, обикновено плащате само половината от цената. Тънък момент в наемането на ски е, че вече всичко се случва онлайн. Ако още през октомври или ноември резервирате вашите ски, ще получите отстъпка, която може да стигне до 50 на сто. В добавка към това новите чифтове ски се дават на клиентите с най-ранни резервации. Сделка в последната минута ще ви гарантира чифт стари ски.

Повечето курорти предлагат пакет от карта за лифта в комбинация с билет за влака. Пакетите могат да се купят от летището и гарите. Минималната отстъпка е 10 процента, а в акция туристите могат да получат пакета на половин цена. Самите хотели предлагат множество отстъпки за гостите в зависимост от заявения престой. За сезон 2021/22 хотелите в Сейнт Мориц свалиха цените до 45 франка за нощувка плюс карта, което представлява отстъпка от почти 50 на сто. От огромно значение е дали сте във висок или нисък сезон. Ако сте на ски в Швейцария, от втората половина на ноември до 15 януари, с изключение на коледните и новогодишните празници, ще получите поне 20 на сто отстъпка на всичко. Избягвайте втората половина на февруари и целия март, когато всеки европейски скиор иска да кара в Швейцария. При престоя си не трябва да забравяте да поискате своята туристическа карта от хотела, в който отседнете. Местните хотели имат споразумения с общините и ползват средства за насърчаване на сектора. Това им позволява да включат в туристическата ви карта отстъпки за голям брой стоки и услуги, предлагани в курорта. Почти всички хотели предлагат т. нар. семейни стаи. Това са помещения, които са по-големи от стандартните двойни стаи и могат да се използват от четири да шест човека. Цената за една нощувка в семейна стая в приличните хотели не надхвърля от 150 до 250 франка, което означава поне 30 на сто отстъпка от стандартната тарифа.

Веригата включва осем държави 

Алпите (на италиански: Alpi; на немски: Alpen; на френски: Alpes) са една от големите планински вериги в Европа. Те започват от Австрия и Словения на изток през Италия, Швейцария, Лихтенщайн и Германия до Франция и Монако на запад.

Най-високият връх на планината е Монблан, който е на френско-италианската граница. Височината е 4809 м.

Думата Алпи произлиза от френското и латинско Alpes, за което пък се смята, че идва от латинското албус („бял“). С алп или алпе се определят високопланинските пасища в районите под ледниците. Там през лятото се водят на паша кравите. Смята се, че тяхното мляко е изключително качествено.

Напречните долини между Боденското езеро и езерото Комо разделят Алпите на по-високите Западни Алпи (височина до 4809 м – Монблан) и по-ниските и широки Източни Алпи (височина до 4049 м – планината Бернина)

Западните Алпи пък се делят на Източни и Централни. Така границата между трите части на Алпите практически съвпада с държавните: Западните Алпи се оказват във Франция, Централните – в Швейцария, а Източните – в Австрия.

Дължината на Алпите е около хиляда километра, а ширината достига до 250 км. 28,5% от Алпите се намират в Австрия, следвани от Италия (27,2%) и Франция (20,7%).