0

В сяко момиче мечтае да бъде принцеса. А някои получават този шанс служебно. Защото са актриси. И защото от филмовата баница с късметите им се е паднал приказен сюжет.

1. „Пепеляшка” (2015), Пепеляшка/Лили Джеймс

Роклята на Пепеляшка от дизайнера на костюми на знаменитости Санди Пауъл е впечатляваща. Осем версии на облеклото са отнели на Санди 4000 часа работа. Корсетът и рамката на полата са изработени от стомана. И когато идва време за снимките на филма, Лили Джеймс носи тази рокля почти половин час. Освен това в тоалета на Пепеляшка тя трябва да танцува с принца, който по невнимание постоянно стъпва върху роклята. Между другото горната част от роклята е от много тънка коприна. За да придадат ефирност на тоалета, долните му нива са ушити от скъп синтетичен материал.

Любопитно е, че за създаването на подгъва са били използвани почти 5 километра конци, а за ушиването на всяка версия на тоалета са били необходими общо 250 метра различни платове. Според експерти всяка рокля е струвала на създателите на филма 12 000 долара.

2. „Хрониките на Нарния”, Бялата вещица/Тилда Сиунтън

Бялата вещица, изпълнявана от известната актриса Тилда Суинтън, е истински злодей от арийски тип. Подобно впечатление остава и от тоалета й, красиво изпълнен от дизайнера на костюмите Айзис Масенди. Тя създава рокля под формата на "развиващи се дрехи", сякаш олицетворяваща връзката на Бялата вещица с природата и нейната власт над Нарния.

В резултат на това е изобретен плат, от който е ушита великолепна рокля с твърди и изящни форми. А главата на магьосницата е украсена с изкусно изработена ледена корона.

3. „Златният компас”, Мариса Коултър/Никол Кидман

Мис Коултър, изиграна от холивудската звезда, е аристократка до мозъка на костите си. За да подчертае нейното благородно наследство, дизайнерката Рут Майерс облича Коултър (Никол Кидман) в ярко злато и пастелни цветове. Към тези изящни тоалети се добавя палто с кожа.

4. „Братя Грим”, Огледалната кралица/Моника Белучи

В луксозна алена рокля със златни бродерии, Огледалната кралица беше неустоима и опасна. Този ярък костюм на Габриела Пескучи сякаш изразяваше зловещите намерения на кръвожадната владетелка на всяка цена да си върне младостта. Впечатляваща част от нейния костюм са и огромните и много ефектни висящи обеци.

5. „Алиса в страната на чудесата”, Бялата кралица/Ан Хатауей

Бялата кралица изглежда страхотно в рокля на носителката на "Оскар" дизайнерка на костюми Колийн Атууд. Тоалетът й е ушит от много слоеве плат, украсен с копринени снежинки и парчета фолио. Между другото Колийн не съжалява за бижутата, които само засилват впечатлението от луксозната рокля на Бялата кралица.

6. „Червената шапчица”, Червената шапчица/Аманда Сейфрид

Дизайнерът Минди Евънс изобщо не се затруднила при избора на дрехи за главната героиня – Валъри. Смелата девойка се справя отлично с предизвикателствата и визията й е наистина чудесна, но не е ясно защо точно я наричат Червената шапчица, след като в повечето от времето тя е наметната с пелерина с качулка.

7. „Омагьосана”, принцеса Жизел/Ейми Адамс

Дизайнерката Мона Мей отдава всичките си творчески сили на това героинята Жизел да се отклони малко от първоначалния приказен образ. За целта са ушити 11 версии на булчински рокли, формата на които напомня на облеклата на принцесите на Дисни. За постигането на тази цел са изразходвани 183 метра плат. Според замисъла талията на роклята трябва да е много тясна, затова за постигането на този ефект са направени много големи и бухнали ръкави и огромен кринолин с обръчи, поддържащ 20 ката поли и фусти.

8. „Господарка на злото”, Злодеида/Анджелина Джоли

Дизайнерите на костюмите Ана Б. Шепърд и Роб Гудуин са се постарали да създадат образа на войнствена и женствена горска магьосница. Дългата рокля с наметало с огромен шлейф и висока яка е най-атрактивното, макар и мрачно облекло на Злодеида. Черна широка яка придава на образа й нещо зловещо. Но може би трябва да е така: в края на краищата Злодеида е истинска магьосница, която е нетърпелива да отмъсти за обидата, която й е нанесена.

9. „Снежанка и ловецът”, кралица Равена/Шарлиз Терон

Кралица Равена в изпълнението на Шарлиз Терон е ослепителен образ на умна и злобна интригантка. А облеклата й съответстват на образа и на обстановката. В един момент тя върви по пътеката във великолепна рокля в цвят слонова кост, наподобяваща скелет на бозайник. Това облекло сякаш крие цялата й мрачна природа. Следващият път Равена се появява в невероятна бръмбарска рокля. Луксозно облекло от тюркоазен шифон с изпъкнали рамене и злато, украсено с крила на тайландски бръмбари, сякаш отразява мрачния характер на нейната любовница. И тогава на екрана проблясва рокля с черепи на птици, рокля бодливо свинче и др. Само наметалото, изработено от птичи пера, струва 30 хиляди долара.

10. „Снежанка: Отмъщението на джуджетата”, Злата кралица/Джулия Робъртс

Булчинската рокля на кралицата на дизайнера Ейко Ишиока тежи почти 30 килограма, а диаметърът на полата достига 2,5 метра. Тоалетите на мащехата на Снежанка са с остър и строг силует. Те изразяват, образно казано, злата и коварна природа на жената.

11. „Снежанка: Отмъщението на джуджетата” (2013), Снежанка/Лили Колинс

Костюмите за филма са създадени от талантливата японска художничка и дизайнерка Ейко Ишиока. И по всеобщо мнение те са истински шедьоври. Жалко, че самата Ейко не успя да види готовия филм, тъй като почина преди той да излезе на екран.

Според сметките за всяка рокля на Снежанка са разходвани по 20-30 метра плат. При създаването им са използвани корсети и метални обръчи за долната част на роклите. Само за Снежанка са ушити ръчно десетки рокли. Талантът на дизайнерката се проявява във факта, че всяка рокля съответства на настроението и характера на главната героиня.

Първата поява на Снежанка е в рокля, покрита с бродерия с птици, пеперуди и цветя. Тя сякаш подчертава близостта на момичето с природата. А на бала Снежанка облича рокля, украсена с лебедови крила. Тази рокля образно говори за желанието на момичето да се освободи от ръцете на коварната и зла мащеха.

12. „Оз: Великият и могъщият“, Глинда/Мишел Уилямс

Германският дизайнер Майкъл Кътше създава почти всички тоалети на вещиците във филма. Той обръща наистина специално внимание на роклята на Мишел Уилямс, която изигра ролята на Глинда. Облеклото на добрата вещица е от лек плат с небесен цвят, с високи рамене. Главата на русата красавица е украсена с диадема със скъпоценни камъни. Любопитно: за главните герои във филма са ушити повече от 200 костюма.

13. „Красавицата и Звяра“, Бел/Леа Сейду

Френският дизайнер Пиер-Ив Гейро е един от най-модерните европейски художници на костюми. В този филм той дава воля на творческата си фантазия, смесвайки всякакви стилове. Органза, бархет, атлас – всичко влиза в употреба за роклите на героинята на Сейду. Всички тоалети са ефектни и не пречат на героинята да бяга по леда или да язди кон. А любимата й алена рокля е изработена в три екземпляра. Привързаността на дизайнера към епохата на Ренесанса води до това, че венецът на прелестната глава на героинята на филма е точно като на европейските кралски особи.

14. „Едуард Ножиците“, Ким Богс/Уинона Райдър

Заслугата за тоалетите на Ким в „Едуард Ножиците“ е на Колийн Атууд. А най-харесвана от всички е строго скроената бяла рокля на героинята, когато се завъртя в танц. Снежинки и искрящ леден прах от снежната скулптура, издълбана от Едуард Ножиците, попаднаха върху тоалета.

15. „Хари Потър“, Хърмаяни/Ема Уотсън

Хърмаяни e неотразима на бала в розовата си рокля като дама на Виктор Крум. Тя е женствена и различна. И предизвиква у всички присъстващи възхищение, а у някои – ревност.

16. „Историята на Пепеляшка“, Пепеляшка/Хилари Дъф

Красивата бяла рокля и маска на дизайнера на костюми Кейт Мейн не спасиха Хилари Дъф от наградата "Златна малинка" за най-лоша роля на годината. Нейната Пепеляшка, за съжаление, не беше на ниво и не спечели зрителските симпатии. Честно казано понякога, особено в работни гащеризони, отработвайки парче хляб от злата си мащеха, тя изглеждаше доста по-убедителна.

17. “Властелинът на пръстените“, Арвен/Лив Тайлър

Дизайнерът на костюмите във „Властелинът на пръстените“ Найла Диксън се справи чудесно с творческата си задача. Нейният екип от 70 шивачи, обущари и бижутери създаде уникални произведения. Например за принцесата на елфите Арвен бяха ушити рокли от скъп брокат, кадифе и индийска коприна. Тоалетите бяха бродирани със сребърни нишки и ръчно тъкана дантела. Нийла Диксън избра за основни цветове тонове на червеното, лилаво и синьо, които съответстваха на драматичното настроение на картината.

18. „Карибски пирати“, Елизабет/Кийра Найтли

Елизабет Суон в сватбена рокля от дизайнера Пени Роуз изглежда просто очарователна. Булчинската рокля в цвят слонова кост е гарнирана с фина дантела и бродирана с перли. Вероятно всяко момиче мечтае за такава рокля.

19. “Три ореха за Пепеляшка“ (1973), Пепеляшка/Либуше Шафранкова

Художникът на костюмите Теодор Пищек взима за основа на тоалетите на Пепеляшка модата от епохата на Възраждането. В своето творчество той използва също и картини на фламандския ренесансов живописец Питер Брьогел Стари. И всички рокли на Пепеляшка са наистина великолепни.

20. „Маската“, Тина/Камерън Дианс

Дизайнерът на костюмите Ха Нгуен нежно е уловил ритъма на филма. Тоалетите му за Тина Карлайл (Камерън Диас) са направени според ярката и предизвикателна мода от 90-те години на миналия век. Тина, която се появява в раирани рокли от червено, черно и бяло, предизвика наслада и възхищение. А късата й сребриста рокля направо подлуди всички мъже и продължава да вълнува въображението и до днес.