0

Н а пазара излиза ново приложение, което да помогне в превенцията и наблюдението на допинга.

То позволява на потребителите да получават последните новини от официалните антидопингови. Така те могат да проверяват дали определени лекарства са допинг агенти и да имат достъп до информация и образователни ресурси. „Целта е да запазим спорта чист“, казва Филип Оренго, президент на антидопинговия комитет на Монако. „Спортът е да поддържаш добро здраве, а не да го увреждаш. Ето защо всички трябва да участват в борбата с допинга”, допълва Оренго.

Инструмент

Приложението е информационен инструмент за спортисти. Името на новата платформа е CMA.med, където спортистите вече ще имат специален достъп до информация. Те ще могат да сканират лекарства и вещества с QR код, за да разберат дали са класифицирани като подобряващи представянето им или не и дали са забранени.

Информация

В приложението има база данни с над 15 000 лекарства и субстанции на френския пазар, както и над 150 000 лекарства, включени в списъка на Европейската агенция по лекарствата. Пускането на приложението е точно навреме и идва само няколко месеца преди началото на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Приложението ще може да се ползва както от вече квалифицирали се за игрите атлети, така и от такива, които все още се борят за квота за участие. Така олимпийските комитети на страните по света ще могат да използват приложението, за да дадат на своите спортисти необходимата информация по време на подготовката им за олимпийските игри. То е съобразено с Декларацията от Копенхаген, посветена на обединената световна борба срещу допинга в спорта.

Система

Приложението е съвместимо със Системата за антидопингова администрация и управление (ADAMS) на световната антидопингова агенция (WADA). Системата координира и опростява антидопинговите дейности и предоставя инструменти за подпомагане на заинтересованите страни при прилагането на кодекса на WADA. ADAMS е безплатна уеб-базирана система, която централизира информацията, свързана с допинговия контрол, като местонахождение на спортиста, история на тестовете, лабораторни резултати, биологичен паспорт на спортиста, изключения за терапевтична употреба и информация за нарушения на антидопинговите правила.