0

„И като видя Господ, че нечестието на човека по земята се умножава и че всяка мисъл и наклонност беше постоянно само зло, разкая се Господ, че беше направил човека на земята, и се огорчи в сърцето Си. И Господ каза: Ще изтребя от лицето на земята човека, когото създадох - хора, зверове, влечуги и въздушни птици, - понеже съжалих, че ги създадох” (Битие 6:5-7).

Планината

Родопите е планина, в която мистериите сякаш плуват из пространството. Те са отломки от една история на човечеството, когато някога е била цяла, а после Създателят се е опитал да я заличи.

Въпреки това сякаш нарочно е оставил места на земята, на които можеш да се натъкнеш на тях. Може би за предупреждение. Едно от тях са Родопите. И независимо къде ще пътешестваш из тази обгърната с безумна красота и мистерии планина, винаги ще се натъкнеш на два пътя. Те са като символи на изконното право, дадено на човека - да избира между доброто и злото.

Като двете пещери край Девин, които свързва един път – Дяволското гърло и Пещерата на сватбите.

Друго такова място е районът на Белинташ, Кръстова гора и село Манастир, кацнало на най-високото място в България.

Магическият Белинташ

 Магическият Белинташ
Зоя Велинова

Преди години един норвежец, който беше попаднал за първи път в България, не спираше възторжено да разказва, че най-красива е неговата родина, докато автобусът не пое край виещата

се река Чая. Тогава той възкликна зашеметен: „Мисля, че Родопите са по-вълнуващи от Норвегия“.

Тръгнеш ли по пътя за Пампорово и щом подминеш Асеновград и Бачковския манастир, можеш да поемеш по два пътя. Точно като в приказките единият е наляво, другият надясно. Единият ще те заведе до Белинташ.

Там легендите и артефактите ще ти разкажат за древното зло, което някога са причинявали библейските гиганти нефилими на човека. Другият е наляво, към слънчевото и щастливо градче Лъки, откъдето можеш да поемеш към Кръстова гора, за да пречистиш душата си от мрака. А после да върнеш радостта си, като стигнеш до най-високото село в България - Манастир, в чието подножие се сипят пречистващите води на водопада Свети дух. И тогава неволно ще проумееш, че и двата пътя са свързани, а целта е да отличиш мрака от светлината.

На Кръстова гора

 На Кръстова гора
Зоя Велинова

Елини

Има много легенди, случки и догадки за Белинташ. Сред тях са версиите за поредната обсерватория на древните траки, за това, че някога Ноевият ковчег всъщност е спрял и стоял на котва на това място заради огромните отверстия в скалите.

Заради няколкото смъртни случая местните хора са били убедени, че е прокълнато, други предупреждават, че там при буря не бива да останеш, защото привлича като магнит мълниите. Белинташ се намира на плато с огромни камъни, чиято подредба наистина напомня обсерватория. Най-любопитното е, че там са открити няколко гроба с огромни размери, а една от хипотезите е, че в тях са погребани гиганти, известни от Библията като нефилими, с ръст над три метра.

Те били родени от съюза между божии ангели, изкушени от красотата на земните жени, и заради тях Бог причинил потопа.

Магнезит

Ще кажете, но какво общо има родопският Белинташ с тези великани. Любопитно е да се научи, че в езика на местните хора има не само предания за гигантите, но хората до ден днешен ги наричат елини.

Вероятно съкратено от нефилими. А според друга догадка гигантите идвали на платото, за да се лекуват, понеже трудно пазели равновесие заради несъвършенството на телата си, които били с много издължен торс.

На Белинташ са открити и дълбоки басейни като къпални, в които се предполага, че великаните се къпели. Дали гигантите са истина или измислица, е факт, че който стъпи на това място, е обзет от невероятно спокойствие.

Тук идват уфолози, екстрасенси и духовно практикуващи, за да намерят връзка със сърцето си. Български археолози смятат, че причината е магнезитът на платото, който успокоява, а познавачите на скъпоценни камъни твърдят, че това е серумът на истината. С боядисания в синьо магнезит пък често се фалшифицира тюркоазът в бижутерията.

Магнезит са ползвали и тракийските жреци, когато са се свързвали с божествата. Така до днес Белинташ е обвит с красота и тайни от езическия мрак и древното познание за звездите, което са владеели нашите предшественици.

Лъки

Върнеш ли се отново на пътя за Пампорово и щом поемеш наляво, веднага ще усетиш как се връща радостта ти от живота. Пътят за щастливото градче Лъки е светъл, със свеж аромат на борове и ели, а в ранната есен е пълно с кралското лилаво на магарешкия трън. Едно от любимите места за спирка в градчето е миньорският дом, където в столовата можеш да хапнеш вкусни гозби с цени от времето на соца. Като се започне от кюфтета по чирпански, мине се през мусака и супа топчета, та се свърши с оригиналната бисквитена торта, която се прави с розово или ванилово нишесте.

Новата църква в Лъки

 Новата църква в Лъки
Авторът

При хубаво време може да се седне и на терасата на чаша вино или студена биричка.

Най-вкусно е на огън на поляната

 Най-вкусно е на огън на поляната
Авторът

В Лъки шуртят отвсякъде води, а православната църква с модерна архитектура гостоприемно е отворила врати. Оттам, който иска, може да тръгне към Борово, пълно с къщи за гости, които предлагат на закуска изкусителни родопски клинове или мекички със сладка от горски малини и ягоди. Други пък потеглят към Манастир, кацнало на покрива на България.

Някои пътешестват с конче по родопските пътеки

 Някои пътешестват с конче по родопските пътеки
Авторът

Сърни и аромат на малинова ракия

Ако продължиш нагоре над Лъки към Манастир, трябва да караш внимателно, защото пътят често пресичат сърни и елени. Селото те посреща с огромни ели, наредени като за парад. В центъра веднага свойски ще се здрависат с теб гостоприемно местните хора. Бъди готов, че дори и през лятото е хладно, а понякога и през април можеш по върховете да видиш нестопени облаци от сняг. Затова дебело яке винаги е нужно в пътните чанти. Може да се спи в хотел, но и в къщи за гости, които са накацали по хълма нагоре.

Чешмите са навсякъде из Родопите

 Чешмите са навсякъде из Родопите
Авторът

През зимата земята сковава лед, на някои от хората, чиито домове са на високото, се е налагало да останат на хотел в центъра, ако замръкнат, защото не могат да се качат.

Манастир освен със своята славна история се слави и с една от най-хубавите малинови градини. Тя се спуска по склон, а набраните плодове се качват с камионетка, толкова е стръмно. Много често младите гости през лятото се включват в брането на ароматните плодове, точно като истински агротуристи.

Малиновата ракия е една от напитките, която изкушава всеки дошъл в селото. Такава има в дома на всеки манастирец. Другото, разбира се, е сладко или конфитюр от малини и всичко, каквото има на гостоприемната трапеза на родопчани.

В Манастир и през зимата, и през лятото посрещат с малинова ракия

 В Манастир и през зимата, и през лятото посрещат с малинова ракия
Авторът

Водопадът Свети дух се намира в подножието на селото. Не повече от двайсетина минути пеш.

Пречистващи води тръгват от Манастир

 Пречистващи води тръгват от Манастир
Авторът

По пътя ще видите много дървета, на които туристите и местните хора са направили библиотеки. В шкафове, заковани на дънерите, са подредени с обич книги, които всеки може да почете, докато почива след поредния преход.

Трябва да се внимава, защото е влажно и хлъзгаво, но гледката на падащата вода е невероятна.

Наоколо има църкви и се твърди, че в Кръстова гора и района на Лъки и Манастир нашите предци, за да потушат злото, което идвало от миналото откъм Белинташ, започнали да строят християнски храмове.

Чудесата на Христовия кръст

Кръстова гора е едно от големите православни български светилища, където Бог предава изобилно своята благодат. Казват, че на Кръстова гора стават чудеса.

По време на християнския празник стотици хора идват да преспят на хълма, за да получат прозрение или спонтанно изцеление. Местните хора разказват, че има случаи на хора, които са се излекували, след като са преспали в навечерието на Кръстовден.

Чудесата, станали на това място, подхранват легендите за частицата от Христовия кръст и за лечебната сила на водата от аязмото. Манастирският комплекс „Кръстова гора – Св. Троица“ включва две църкви - "Покров на Света Богородица" и „Света Троица“, и 15 параклиса.