0

К огато една кралица на 78 години признае, че не е сама, първата асоциация не е добра. Даже да се казва Силвия. Даже да е кралица на Швеция. 

Новината, че в двореца Дротнингхолм до Стокхолм се разхождат малки чудати създания, които изглеждат дружелюбно настроени, идва от устата на кралицата на Швеция - Силвия. Тя определя общуването си с тях като вълнуващо. И подчертава, че духовете са мили създания. 

Шведската кралица Силвия намира привиденията в двореца Дротнингхолм за симпатични и дружелюбни създания

 Шведската кралица Силвия намира привиденията в двореца Дротнингхолм за симпатични и дружелюбни създания
kungahuset.se

Независимо как са се трансформирали в привидения, призрачните същества в Дротнингхолм не таят злоба към сегашните стопани на двореца. И не ги възприемат като натрапници, което само може да радва последните. Някои духове обаче могат да докарат бърз „сърцетуп“ на зяпачите, колкото и те да се имат за непукисти. 

В името на властта много хора са готови на всичко. В това число да убиват. Може да не изцапат ръцете си с кръвта на своите жертви, но поръчката за отстраняването им също се пише на тяхната съвест, така че и в следващите си животи, много на брой, те продължават да оставят кървава диря след себе си. В днешна Англия бродят стари призраци на владетели, графове, графини и други знатни особи, които са се провинили толкова сериозно, че са получили доживотна присъда без право на обжалване. Проблемът в случая е, че животът за тях е безкрайност.

Да вземем например крал Ричард III. Нищо че през 2015 г. препогребаха останките му, той още не може да намери покой и кръжи из въздуха като призрак. Трудно е да си го представим с ангелски крилца, защото неговият образ е напълно демонизиран. Като се започне от прякора Ричард Гърбавия, който показва, че този монарх не е бил пръв красавец.

И се стигне до заклеймяването му като хладнокръвен убиец, който не се е поколебал да поръча смъртта на собствените си племенници, в които е съзирал потенциални съперници за короната. През 1674 г. по време на ремонт в Тауър са открити два детски скелета. Те са погребани в Уестминстърското абатство и интригата около тях приключва. Кралят обаче така и не е реабилитиран.

Женско царство

Да имаш шест жени не изглежда чак толкова лоша перспектива, стига тъщите да не гостуват едновременно. Крал Хенри VIII не е имал такъв проблем, защото е отстранявал излишните половинки със замах. Каквито и да ги е вършил навремето, сега съпругите му си отмъщават. Те са нареждани сред най-шумните и активни привидения на всички времена.

За титлата „Най-голяма досадница“ основен претендент е обвинената в съпружеска измяна Ан Болейн, която и до днес обича да се разхожда из парка в двореца Хемптън Корт. Понякога носи под мишница отрязаната си глава. Друг път прелита във въздуха, качена в каляска, дърпана от четири коня. Животните също са обезглавени, но това не им пречи да следват безпогрешно пътя.

Ан Болейн не е свикнала главата й да стои закрепена на раменете, затова най-често я разнася под мишница

 Ан Болейн не е свикнала главата й да стои закрепена на раменете, затова най-често я разнася под мишница
Wikipedia

Толкова често са топуркали по него, че им е станало като втора природа. За Ан Болейн обаче е истинско изпитание, а може би и екстремно изживяване, да придържа главата си върху коленете. Обикновено е облечена в искрящо бяла рокля, по която няма нито една капчица кръв. Да се чуди човек какви перилни препарати използват призраците с белоснежните им одежди.

Ан Болейн очевидно е намерила идеалната формула. Втората съпруга на Хенри VIII е обезглавена на 19 май 1536 г. Всяка година около тази дата призракът й става неспокоен, нарамва отрязаната глава и потегля. Най-шумна е, когато съдбовната дата се падне на пълнолуние. Тогава я чуват да вие високо на глас, а арията й смразява кръвта на слушателите.

Още една съпруга на Хенри VIII не може да намери покой и това е наистина покъртително, защото тя постоянно хлипа и ридае. Това е Катрин Хауърд, обезглавена на 13 февруари 1542 г. Призрачната кралица изпада в кошмар, когато часовникът започне да бие, хвърля се към вратата и започва да крещи като обезумяла.

Както твърдят хроникьорите, когато научила за обвинението, което й било повдигнато, тя постъпила точно така и огласила с писъците си замъка Хемптън Корт. Очевидно още разчита да трогне някого с плача си и да получи пощада, но не се получава. Поне няма вече затруднения с преминаването през вратите. И най-тежката ключалка не може да й се опре. 

Сред призрачните дами е и Джейн Сиймур, третата съпруга на Хенри VIII, която умира от усложнения по време на раждането на сина си Едуард VI. Нейният дух още страда, че не може да прегърне рожбата си.

Хроникьорите казват, че това била любимата съпруга на краля, но когато по време на раждането станало ясно, че може да бъде спасена или майката, или детето, Хенри взел незабавно решение: „Спасете детето, жени - бол!” Джейн Сиймур също е привърженичка на белия призрачен цвят. За разлика от Болейн обаче най-често не се разхожда със собствената си глава под мишница, а разнася запалена свещ. Странното е, че тази свещ никога не догаря, но дори и това да се случи, Сиймур едва ли ще изплаче, че си е изгорила пръстчетата. Те, както и всичко останало, са от прозрачна материя. 

Голата ездачка

Любимият призрак в Ковънтри е на една истинска лейди, която знае как да привлече мъжкото внимание. Благородничката е скрита мъжка фантазия - тя язди кон чисто гола, покрита единствено с дългата си коса. Лейди Годайва била съпруга на херцог Леофрик, владетел на малкото кралство Мерсия, намиращо се на територията на днешен Лестършир. Двамата били щедри дарители, но херцогът отказвал да се съобрази с мнението й, че налозите на населението са твърде тежки.

Веднъж решил да се отърве от досадните натяквания на жена си и заявил, че ако тя мине гола на кон през целия град, ще намали данъците. А тя не чакала друга покана и го направила. Явно й е харесало, защото продължава да язди гола-голеничка коня си и днес. Всъщност последната й поява не е чак толкова скорошна.

Два пъти през 1940 година тя яздила гола. След бомбардировките, които последвали, хората решили, че е искала да ги предупреди за предстоящата беда. Колко благородно от нейна страна! И колко подло от страна на онези, които са я подлъгали, че номерът с голата езда винаги ще минава.