0

П ризраците идват от отвъдното, но много често просто не са могли да преминат през границата и са останали с някаква неизпълнена мисия, твърдят експерти в жанра.

Не всички паранормални същности се държат по един подобен начин. Има доста различни видове призраци. Експертите векове наред са правили подредба на различните призраци. Ето най-често срещаните духове.

Полтъргайст

Тези призраци са много шумни. Те знаят как да манипулират случващото се наоколо. Например, могат да отварят шкафове, прозорци, чекмеджета, да бутат разни неща от полиците и т.н. Често местят книги от рафта и придърпват столове. Такива призраци често включват и гасят светлини, затръшват врати. Има дори случаи, когато полтъргайстите палят огън. Дейността на този тип призраци започва много тихо, като по този начин провокира инциденти, които човек погрешно смята за случайни съвпадения. Но постепенно те стават по-активни. Понякога самият полтъргайст решава да си тръгне, но често всичко завършва доста зле – или в психиатрията, или в човек напуска къщата, понякога дори напуска този свят.

Личност

Това е най-често срещаният вид призрак. Това са нашите близки хора от отвъдното, които идват да ни дадат необходимата информация или да ни успокоят, твърдят експерти. Такива призраци имат дори своя собствена миризма, която може да бъде подобна на любимия ви парфюм или цигарен дим. Така те помагат на човек да осъзнае тяхното присъствие. Този призрак може да вдига шум и дори да води разговори. Тези призраци запазват личността, която са имали в живота. Те също продължават да чувстват. Личностите са много приятелски настроени, идват при нас, защото усещат, че имаме нужда от тях и че чакаме тяхната помощ.

Сфера

това е вторият по разпространение призрак. Има много снимки, които потвърждават тяхната реалност, кълнат се спецовете. По правило духовете сфери са бяла, почти прозрачна светлинна топка (може понякога да е и синя). Духът изглежда сякаш се носи над земята. Този призрак е пътуващата душа на животно или човек. Смята се, че колкото колкото по-дълго сферите са в света на хората (а не в отвъдното), толкова по-лесно е за тях след това да станат дух интерактивна личност или дори полтъргайст.

Фигура

Фигурите са любимите ни хора, които просто са поискали да ни посетят. В по-голямата част от случаите те могат да бъдат намерени вътре в семейната къща, в която някога е живял съответния човек, но също и в стари сгради, които по някакъв начин са свързани с него. Фигурите са свързани със студени зони. Тези духове също често се улавят на снимки. Там те най-често се отразяват под формата на лека спирала.

Ектоплазма

Тези духове се показват на 2-3 метра от земята. Те често идват под формата на мъгла, която се завихря и придобива формата на кълбо. „Мъглата“ може да бъде черна, бяла или понякога сива. Ектоплазмите са били наблюдавани на исторически значими места, те обичат да бъдат на бойните полета. Често са забелязвани на гробищата, където просто се „разхождат“ по улиците.

Обладан

Често се случва зъл дух да се засели в жив човек. Когато това се случи, духът започва да контролира цялата съзнателна сила на приемника си човек. Този дух живее в живо тяло, неговата сила е много по-голяма от тази на останалите. Обсебеният е в състояние да мести предмети, да наранява или дори да убива хора. Той е в състояние да прави едва ли не каквото си поиска. Този дух е не по-малко опасен от демон.

Демон

Това са много мощни създания, които имат направо влудяваща сила. Демонът може без проблем да влезе в къщата, да се прилепи към всеки обект - жив или мъртъв, и да причини всякаква болка, психическа или физическа. Демонът може да приеме всякаква форма, но в голяма част от случаите той се вижда като черна гъста маса, обикновено около някоя врата.

Сянка

Този призрак, като правило човек забелязва с периферното си зрение, но когато се обърне да го погледне, веднага изчезва. Все пак има моменти, когато човек успява да се изправи лице в лице с духа сянка. Съобщава се, че в този случай изведнъж става забележима една много тъмна празнота. Вижда се човешки силует, често носещ наметало или качулка. Сянката може просто да изчезне там, откъдето е дошла. Това е призрак под формата на някой човек.

Демон от тълпата

Тези духове много обичат стълпотворения от хора. Те се показват само там, където има много хора. Ако изведнъж такъв демон попадне в обектива на камерата, той обикновено приема изкривена форма.

Дух на животно

Обикновено този призрак не го виждат, а го чуват. Често тези духове лаят, скимтят, драскат по стени или врати, мъркат или издават хриптящи звуци.

Неодушевен призрак

Този тип призраци се въплъщава в предмети. Те могат да приемат голямо разнообразие от форми, например да придобият очертанията на шкаф, лампа, кола и дори кораб. Неодушевените призраци образуват така наречените остатъчни явления, които показват, че няма взаимодействие между призрак и човек. Виждате само някакво повторение на онези събития, които вече са се случили в миналото, например моменти от катастрофата на „Титаник“. В този район събитието се е запазено поради своята значимост. Приема се, че в този случай човекът изобщо нищо е заплашен, защото той вижда само остатъчната енергия, тази, която замръзва във времето и пространството.

Двойник

Такива духове, като правило, предпочитат да бъдат двойници на реално съществуващи живи хора и по могат да се проектират едновременно на няколко различни места, като винаги изглеждат еднакви. Освен това те са в състояние да имитират външния вид на всеки жив човек и да наподобяват идеално неговите действия. Затова често се случва човек да се кълне, че е видял приятел или познат преди минута на едно място, въпреки че всъщност истинският приятел е на съвсем различно място, в другия край на града или дори на друг континент.

Лемур

Това са може би най-злите призраци (за разлика на миловидните бозайници, на които са кръстени). Те по правило се скитат през цялото време. Те са пряко свързани със смъртта, нещастието и тъмнината. Приема се, че земният им живот е приключил много внезапно или са били погребани по неподобаващ начин, духът не е успял да премине в отвъдното и се е озлобил. Може също да не са имали близки хора, които да ги оплачат подобаващо.

Изкуствен призрак

Това е най-редкият вид духове. Смята се, че ако няколко души се съберат, дадат предварително име на духа и се опитат да извикат въпросния изкуствен призрак, тогава духовната енергия от тези действия предизвиква наличието на някакво „създание“, което скоро се проявява. Това е много опасна игра с огъня, защото създателите на такъв тип изкуствен дух най-често стават първите му жертви.