0

П ризрак дими из превърнатия сега в музей дом на Марк Твен в Хартфорд, Кънектикът, и стряска посетителите.

Изведнъж от нищото се появява мирис на цигарен дим, понякога, но рядко, има и дим, но той за изненада на включва противопожарната инсталация, свидетелстват ошашавени посетители на къщата в Хортфорд. И веднага си припомнят, че самият Марк Твен е бил страстен почитател на пушенето на лула и пури. Обичал е да се снима, димейки. Стигал е до 20 пури на ден.

Предмети

Посетители на дома на Самюел Лангхорн Клемънс, както са истинските имена на писателя Марк Твен, съобщават, че в Хартфорд се наблюдава странна призрачна активност. Предмети се местят от едно място на друго, понякога дори напускат своеволно къщата. Някои твърдят, че дори са забелязали как из дома се разхожда, а понякога и лудешки тича призрак на млада жена, облечена във викторианска бяла нощница. Тя имала навика да ходи от стая в стая, а понякога обичала и да блъска вратите. Музейни уредници предполагат, че този призрак е на Сюзи - най-възрастната дъщеря на писателя.

А екстрасенси казват, че това е напълно възможно, защото много често души на хора, напуснал внезапно и без време този свят, се превръщат в привидения. А в семейството на Марк Твен, уви, има достатъчно такива примери.

В този дом Самюел Лангхорн Клемънс се сдобива с четири деца. Там се родили и възпитавали трите му дъщери, най-голямата е Оливия Сюзен, ласкаво наричана Сюзи. Тя се родила през 1872 г. Клара Лангдън се появява две години по-късно. А третата, Джийн Ламптън, се ражда през 1880 г. Преди всички на бял свят идва синът Лангдън през 1870 г., но той заболява от дифтерия и на 19-месечна възраст почива.

Сюзи е била най-голямата и може би най-обичаната дъщеря, твърдят музейните работници. Те казват, че въпреки непрежалимата загуба животът на семейството в Кънектикът бил доста добър и щастлив. В тази къща Марк Твен написва много знаменити произведения, с които се прочува в цял свят.

Но болестите превръщат дома и в скръбно място. През 1896 г. Джийн е диагностицирана с епилепсия. Пет месеца по-късно 24-годишната Сюзи умира от менингит.

Семейството силно скърби и решава да напусне някога щастливия дом.

Музей

Съседка на семейство Клемънс е писателката Хариет Бичър Стоу („Чичо Томовата колиба“). По време на 17-годишния си престой в Хартфорд (1874-1891) писателят създава и публикува най-известните си произведения, сред които „Том Сойер“, „Принцът и просякът“, „Живот по Мисисипи“, „Приключенията на Хъкълбери Фин“, „Един янки в двора на крал Артур“ и др.

Предвиждало се къщата да бъде разрушена, но местната общественост в Хартфорд се вдига на бунт, след това събира пари и я откупува през 1927 г. Така къщата до ден днешен е музей на един от великите писатели на Америка.

Но призраци се разхождат на воля из нея. И днес е включена в националния каталог на местата с привидения, посещавани от туристи от целия свят.