0

„Българско селско момиче“ на Иван Мърквичка се продава на стартова цена от 12 000 евро, научи „Телеграф“.
Това е една от над 100-те картини, които ще бъдат предложени на търг на 11 декември в „Шератон“. “Предлагаме изкуство, което може да бъде видяно в музеите”, казват организаторите от румънската аукционна къща Artmark, която стъпи на българския пазар през 2023 г. Предстоящият аукцион е първият им у нас и включва изключителна селекция, а общата прогнозна стойност е над половин милион лева. Преди търга произведенията могат да бъдат видени с вход свободен в галерията на Artmark в къща Ватев - София.

Рокля

Високо ценен на пазара на изкуството, търгът ще предложи за продажба и друг голям майстор като Ярослав Вешин. Негова е картината “Ще вали ли?”, рисувана преди повече от 130 години (стартова цена 9000 евро). Фаворит сред колекционерите на портрети и любителите на изкуството, Никола Михайлов ще участва в селекцията на аукциона с изключително произведение на българския модернизъм - “Малкото момиче с розовата рокля” със стартова цена 10 000 евро. Художникът е известен с близостта си до царското семейство и с портретите, които рисува за тях. Колекционерите ще могат да наддават и за Жорж Папазов, най-значимият български авангарден художник, който ще бъде представен с важно за изкуството ни през 50-те години произведение - “Автопортрет. Спомен за Дерен” (стартова цена 5000 евро). В този период Папазов живее, работи и излага в Париж заедно с някои от най-важните френски модернисти. Картината му, която ще може да бъде закупена на предстоящия аукцион, е посветена на Андре Дерен, близък приятел на Жорж Папазов и един от основоположниците на художественото движение фовизъм (дивия свят) заедно с Анри Матис. 

Рядкост

Рядка и значима поява на българския арт пазар е и Николай Дюлгеров, един от най-ценените ни художници извън границите на България, чието творчество ще участва в аукциона с голямо по размер произведение от цикъла “Морски пехотинци” - “Морски пейзаж”. Също рядка поява на пазара на изкуство ще бъдат “Есенен пейзаж” на Златю Бояджиев (4000 евро) и “Пролетен пейзаж в Родопите” на Константин Трингов (700 евро). Произведенията идват от важни частни колекции в България и чужбина. В сегмента на следвоенното изкуство гостите на търга са поканени да открият произведенията на най-значимите постмодернистични художници, централна част във всяка сериозна колекция. Атанас Яранов със “Сутрешно кафе” (2500 евро), Димитър Буюклийски-Мичи - “Космогония” (2000 евро), Лика Янко - “Родопи” (5000 евро), Генко Генков - “Пейзаж в оранжево” (9000 евро), Георги Божилов-Слона - “Улица в Стария Пловдив” (5000 евро).