0

Лятото е на прага. Oсвен забавления, то носи и своите рискове. Често от родното Черноморие се завръщаме болни. Tова важи особено за малките деца. Какви мокри кърпички да ползваме на плажа, за да се предпазим от ентеровирусите, които са особено актуални по морските курорти? Как да се пазим от заразите по морето, за какво да внимаваме и какви болести върлуват през лятото разказва пред „Здраве с Телеграф“ проф. Тодор Кантарджиев. Специалистът отговаря на въпроса защо скарлатината и варицелата втора година бушуват с пълна сила, а броят на болните от магарешка кашлица намалява.

- Проф. Кантарджиев, какви инфекции върлуват обикновено през летния сезон?

- Лятото е времето, когато се проявяват няколко групи инфекции след ухапване от кърлежи и комар. Пикът им е в края на лятото, въпреки че най-интензивното напиване и нахапване от паразитите и насекомите е в момента. Втората група инфекции, които са характерни за летния сезон, са тези, свързани с храносмилателния тракт. Това са стомашните разстройства, които обикновено са проява на бактериална инфекция. Често това са салмонелата и дизентерията или другите бактериални инфекции със засягане на долните отдели на храносмилателния тракт. Освен това лятото е периодът на инфекциите, причинени от ентеровируси. Това са болести, които преминават за 1-2 дни, а при децата за три с температура, главоболие, болки по ставите и мускулите. Понякога болните имат и обрив. Те преминават бурно с високата температура и характерната за острата вирусна инфекция симптоматика. При възрастния за 1-2 дни има пълно оздравяване, а при децата това настъпва на четвъртия ден. Сезонът на почивките е също свързан с увеличаване на инфекциите, предавани по сексуален път.

- Кои са те?

- Това са гонореята, хламидиите, гениталната микоплазма, която е единствената микоплазма, предавана по полов път. Нейната хронификация, както и тази на хламидиите пречат на забременяването. Българският народ трябва да знае, че 90% от детеродните проблеми в семейството, т.е. желанието и невъзможността да имат деца, се държат на неправилно лекувани полово предавани болести. Това го обяснявам от десетки години. Разбира се, политиците са сериозно заинтересовани за лечението на безплодието, а не за неговото предотвратяване. Въпреки че неговото предотвратяване е много по-ефективно, много по-лесно и много повече семейства ще имат деца и ще им бъде много по-евтино.

- Често на родното Черноморие малките деца се разболяват. Има ли начин да се завърнем здрави от морето?

- Когато човек е на море, трябва да спазва някои правила. По възможност винаги пийте бутилирана вода. Хигиената на ръцете в никакъв случай не бива да бъде подценявана. След всяко ползване на тоалетната и преди всяко ядене трябва да си мием ръцете много акуратно. Освен това трябва да се оглеждаме за кърлежи в случаите, когато сме били в контакт с трева. Оглеждането за кърлежи е много важно, защото ако го свалим до 12-я час, откакто паразитът се е забил в кожата ни, вероятността да пренесе инфекция е много ниска. Аз лично, както казва и американският гайд за антибиотици, която е най-голямата световна инструкция за употребата им, смятам, че там, където кърлежите имат повече от 20% заразеност, трябва да се вземе превантивно еднократно антибиотик. Американската медицина е направила задълбочени изследвания над десетки хиляди вземащи и невземащи антибиотик при ухапване от кърлеж. Оказва се, че ако вземаме еднократно антибиотик, вероятността да се заразим от някаква бактериална инфекция - арлихиоза, анаплазмоза, лаймска болест или Марсилска треска, е 10,2 пъти по-малка. За мен това е много.

- Посъветвахте да се пие бутилирана вода. Трябва ли да внимаваме с таратора по морето например?

До известна степен да, защото има ли режим на водата и спира ли се водопроводът в населеното място, неминуемо във водата попадат някои микроорганизми. На първо място това е причинителят на дизентерията. А от вирусите на първо място е причинителят на хепатит А. Затова е хубаво, когато ваксинираме и реваксинираме нас и децата срещу хепатит Б, да ползваме комбинираната ваксина срещу хепатит A и Б. И у нас се прилага. Има добри лекари, които могат да кажат откъде да се снабдим с този вид ваксини.

- Казвате да не забравяме хигиената на ръцете. Мокрите кърпички на плажа ефективни ли са?

- Въпросът е много хубав, защото опитният лекар и епидемиолог знае, че трябва да се променят хигиенните кърпички. Тези, които ползваме на морето, не трябва да са като тези, които ползваме през зимата. През зимата ползваме кърпички, които са с антимикробно действие на базата на спирта. Спиртните кърпички не действат през лятото. В топлия сезон по магазините и аптеките трябва да се търсят кърпички с дезинфекционното вещество хлорхексидин. Това вещество има активност срещу ентеровирусите, които са честа заплаха по летните курорти.

-Кои храни на морето са най-опасни?

- Ако ядете дюнер, най-важното е да е прясно приготвен. Майонезата и кетчупът не бива да се стояли с часове на слънцето в шишетата на щандовете. При консумация на пици, които се продават на улицата, трябва да се внимава с майонезата, ако е стояла с часове на летните температури. Месото трябва да е минало през огън, а ръцете да са чисти, както и да се ползват хигиенни кърпички, ако не можем постоянно да си мием ръцете.

- Доста българи почиват в Съседна Гърция. Какъв е рискът от внасяне на западнонилска треска оттам в България? Имаме и официално регистрирани 4 случая на треската Денга тази година.

-Нилската треска е нещо, което ме притеснява най-много, защото миналата година в Гърция имаше няколко десетки починали от болестта. Напомням, че именно там българинът отива на ол инклузив. Имаше десетки умрели и в Сърбия и десетина умрели в Румъния. Това, че у нас няма, според мен е въпрос на регистрация и занемарена диагностика, както и на факта, че не се мисли за това заболяване. Това е вирусна треска, която може да се пренася от нашенските комари. На 100 ухапани от заразни комари 80% не разбират, че вирусът е в организма им. След като патогенът атакува организма, човекът изгражда имунитет и е защитен от този вирус. 19,5% от ухапаните около седмица до 10 дена след това развиват симптоми на вирусна инфекция в организма - болки по мускулите и ставите, температура и загуба на сила. Това отминава за седмица до 10 дни и човек вече е имунен за това заболяване. Половин процент, или на 200 ухапани от заразени комари един, обаче прави инфекция на мозъка. Засягането на централната нервна система преминава бурно и с възможни тежки последици. Именно затова е опасно, ако болестта се разпространи масово. Фактически човечеството беше изненадано преди 20 години от възможността да се разпространява това заболяване, което беше затворено в географския регион на западния приток на река Нил. Разпространявайки се в големите градове на САЩ, където има много комари и много хора, тръгна циркулацията на този вирус, а болните и смъртните случаи бяха толкова много, че стреснаха една развита в епидемиологично отношение здравна система като тази на Америка.

- В момента има букет от вируси, които ни разболяват. Каква е ситуацията с инфекциозните заболявания?

- Мога да кажа няколко неща за актуалната епидемична обстановка към 21 седмица на годината. Имаме едно намаляване и стациониране на случаите на коклюш, което много ме радва. Това стана факт благодарение на правилната употреба на антибиотици и правилната практика те да се дават за профилактика при епидемичен взрив. Магарешката кашлица се стационира и намалява. Може би, ще имаме едно по-спокойно лято по отношение на коклюша. За съжаление, броят на болните от скарлатина през последните седмици е точно толкова, колкото миналата година по това време. Това говори за няколко неща. Първо, че някои хора не искат да си вземат бележка, а бележката е, че скарлатина, ангина и носителство на стрептококи трябва да се лекуват с антибиотици. Бета-хемолитичният стрептокок е причинителят на скарлатината. Оказа се, че той е най-чувствителен към пеницилиновите антибиотици. За съжаление ниската цена на тези антибиотици не създава мотив у лекарствоснабдителните институции и в лекарите да ги изписват. Майките трябва да знаят, че цената на антибиотиците не определят техните качества. Поначало пеницилиновите антибиотици и цефалоспорините от първа генерация, най-старите, са най-активни срещу скарлатината. Ако неправилно се употребяват, няма да имаме скарлатина в такива мащаби. ай-много случаи на скарлатина – над 30 000, сме имали в началото на 70-те години на миналия век, защото тогава се въведе едно лекарство, което се даваше на всички деца, когато ги заболяваше гърлото. Въпреки че беше с германски лиценз, то не лекуваше стрептококите. А болните гърла се превръщат в извор на скарлатина. Затова трябва заболяването трябва да се лекува адекватно.

- Има и много варицела в момента? Болните са над 17 500 от началото на годината до сега.

- Броят на болните от варицела е равен или малко по-голям от случаите по това време миналата година. Това лично мен много ме плаши и си задавам въпроса защо с години се забавя програмата за ваксиниране на децата пожелание срещу варицела. Колко десетки хиляди трябва да станат случаите, за да се предприеме нещо от тези, чиито служебни задължения включват това да направят нещо? Това е едно вирусно заболяване, при което също може да се стигне до усложнения. Майките трябва да знаят това и да го имат предвид.

Това е той:

Роден е в София през 1955 година

Завършва Медицинска академия – София, през 1981 година

От 1988 г. работи в Националния център по заразни и паразитни болести, а до 2021 година е негов шеф

Съветник на Столичната община по здравните въпроси

Водещ специалист, на чиито съвети хората разчитат при различни инфекциозни болести

Професор Кантарджиев беше едно от най-популярните лица в Националния оперативен щаб по време на пандемията от коронавирус