0

З наете ли коя е Ела Слак? Отговорът е изключително тривиален – тя е неуспяла актриса, родена на ветровития северен остров Ман. Дотук нищо впечатляващо, но Ела има своята тайна. През последните повече от 30 години Ела е била... кралица.

Всичко започнало много, много отдавна. На поредното прослушване за третостепенна роля в сериал на ВВС режисьорът бил потресен, когато видял огромната прилика с кралица Eлизабет II.

Избор

Процесът за избор на двойничка не бил толкова бърз и лесен. В конкретния случай последната дума имала самата кралица. След нейното одобрение животът на Ела се преобръща. Тя минава дълги и тежки курсове по протокол и копиране на кралицата. Ела плавно навлязла в ролята си. В началото я използвали за дребни второстепенни събития, но с течение на времето нещата станали все по-сериозни. Има официално потвърдени повече от 50 случая, в които Бъкингам използвал Ела да замести кралицата. Самата Елизабет се отегчавала от безкрайните протоколни репетиции за всяко нещо и често прибягвала до услугите на двойничката си.

В интерес на истината има данни за поне още три двойнички на кралицата, но Ела била фаворитката. Тя остарявала с остаряването на кралицата и продължавала да бъде съвършено копие, особено за снимки от по-далечен план или за срещи с хора, които не познавали кралицата. Ела си е позволявала изключително рядко да коментира порядките в двореца и никога не е казвала нищо за срещите си с кралицата. Известно е, че при официални церемонии в Камарата на лордовете на Ела не й е позволявано да седи на трона. Вместо това със специално приспособление тя е заемала поза полуклек. Обяснението може да звучи абсурдно, но във Великобритания има много сериозно суеверие, свързано с кралския трон и неговата недостъпност. Отпреди стотици години се смята, че ако някой успее да седне на трона, той или тя стават владетели на Великобритания. По тази причина на Ела не й е позволявано да седне на трона.

Ролята на двойничката била ключова по време на пандемията от коронавирус. Тогава кралицата била тотално изолирана на тайно място, а на редките протоколни събития отивала двойничка.

Сигурност

Нееднократно двойник за протоколни събития е използвал и руският президент Владимир Путин. Разликата между копията и оригинала е видима при много прецизно изследване на снимки и кадри със специализирана апаратура. Путин бил принуден да ползва услугите на поне двама двойници още по времето на двете чеченски войни през 90-те години на миналия век. В този момент са получени достоверни данни за готвен атентат срещу него. Не е известно точно колко пъти е прибягвал до двойниците, но с годините започнал да пренебрегва тази мярка за сигурност. Вместо това компютърните спецове на Кремъл били натоварени да разработят дигитални аватари на Путин. Така нееднократно се появявали кадри с негово участие, без той физически да присъства. Войната в Украйна наложила все по-честото използване на аватари.

На старомодните двойници залага севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Известни са поне трима негови двойници, които са използвани на протоколни мероприятия. Самият Ким внесе смут в цяла Северна Корея с много любопитна шега. Той се снима с двама от своите двойници и на майтап постави задача да се познае оригиналът.

Скандали

Съвсем не на шега бившият американски президент Доналд Тръмп затъна в скандал с двойници. Той на няколко пъти бе хванат, че използва двойничка на съпругата си Мелания. Въпреки първоначалното яростно отричане, истината излезе наяве. Белият дом е бил доста небрежен към подбора на двойничка. Оказа се, че Мелания е замествана от модел със сходна височина, тегло и прическа. Но бяха осветени доста разлики в челюстта, зъбите и скулите на двете жени и така измамата бе разкрита.

С изключително убедителни двойници може да се похвали хитовата продукция „Игра на тронове”. Актьори и двойници постоянно се сменяли. Стигало се до конфузни моменти. Гаджето на Софи Търнър, в ролята на Санса Старк, изчакал търпеливо всички да се разотидат и после сграбчил актрисата, завъртял я и я зацелувал. След две-три минути младежът усетил, че нещо не е наред и видял пред себе си вбесената Търнър. През цялото време той мачкал и целувал двойничката. „Опаа, грешната Софи!”, промълвил неловко той. За истинските фенове и до днес е загадка в колко точно сцени се е снимала Емилия Кларк, която бе в ролята на Денерис. В живота Кларк е брюнетка със средна дължина на косата, но тя има перфектното русо копие в лицето на модела Роузи Мак. Точно тя е била използвана не само за пикантните сцени, но и да замества Кларк на публични събития.

Холивуд

За всяка високобюджетна холивудска продукция се наемат поне двама или трима двойници. Понякога става дума за дублиране само в опасни моменти и каскади, но друг път звездите ползват двойниците и извън екрана. Джони Деп, Уил Смит и Тим Холанд с удоволствие позират със своите дубльори. По по-различен начин стоят нещата с Брад Пит. Говори се, че от години той издирвал свое копие, но удрял на камък. Всичко се преобръща при началото на кастинга за филма „Имало едно време в Холивуд“. Пит се натъква на почти идентично свое копие. Папарашки снимки разкриват, че актьорът по всяка вероятност се е сменял с двойника и в живота. На кадрите се вижда усмихнатият Пит, който прегръща своя позната, а малко по-назад в сенките се приближава „втори” идентичен Пит, който заема позиция, за да се размени с оригинала.

Без да иска, своя двойник разкри и актьорът Киану Рийвс. Феновете, които обсадили снимките на „Джон Уик 3“ били втрещени, когато видели срещу тях да приближават двама почти идентични Кианувци.