В ъпросът е всичко да се прави с кеф, за да се изпита наслада от живота и кулинарията. През пролетта пресните зеленчуци вече не се берат в оранжерии и стават по-вкусни. На Цветница се хапва и официално риба. А другите рецепти са подходящи за цялата година. Видяхме ги на gotvetesmen.com.
Панирани зеленчуци
Необходими продукти:
- 300 г брюкселско зеле
- 20 г кромид лук
- 50 г краве масло
- 100 г готов сос бешамел
- млян черен пипер на вкус
- настъргано индийско орехче на вкус
- сол на вкус
За панировката:
- 1 яйце
- 50 г галета
- 1 ч.л. сусамово семе
- 50 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Зелчиците се окъсват от стръка, измиват се, сваряват се в подсолена вода и се отцеждат. Накълцват се на не много дребно с нож. Нарязаният ситно кромид се запържва в маслото и се прибавя брюкселското зеле. Подправя се по вкус със сол, пипер и индийско орехче. Залива се със соса бешамел и се разбърква. От получената смес се оформят малки топчици с големината на брюкселско зеле. Продуктите за панировката се смесват на гъста каша и топчиците се овалват в нея. Изпържват се до златисто във фритюрник. Поднасят се горещи с доматен сос.
Пикантна пъстърва
Необходими продукти:
- 4 малки пъстърви
- 2 глави кромид
- 1 тиквичка
- по 2 зелени и червени чушки
- 3 моркова
- 4-5 кисели краставички
- 5-6 гъби
- 2-3 домата
- 10 черни или зелени маслини (без костилки)
- 1 чаена чаша едро нарязани орехи
- 1 лимон
- 1 връзка копър
- 1 чаена чаша бяло вино
- сол
- смлян черен пипер
- по една щипка лют червен пипер и канела
- олио
Начин на приготвяне:
В олио и малко вода се задушават нарязаните зеленчуци със солта, черния и червен пипер и канелата, като накрая се добавят орехите, маслините, обелените домати (на едри парчета), ситно нарязаният лимон (без кората), копърът и бялото вино. Почистената и осолена цяла риба се напълва с част от плънката, а останалата част се слага в добре намазана тавичка, отгоре се разполага рибата. Фурната се загрява на 220 градуса. Пикантната риба със зелени и червени чушки се пече около 30-40 минути.
Руло със спанак и извара
Необходими продукти:
- 200 г листа от спанак
- 4 яйца
- сол на вкус
- млян черен пипер на вкус
- 25 г настърган пармезан
- 4 с.л. чътни (индийски сладко-кисел сос)
- 200 г извара
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 190 градуса. Дълбока тавичка се застила с хартия за печене. Спанакът се сварява на пара до омекване. Охлажда се и се отцежда. Смесва се с жълтъците, солта и пипера. Отделно се разбиват белтъците на гъста пяна и се прибавят при спанака. Получената смес се изсипва в тавичката и се наръсва с пармезан. Изпича се за 12-15 минути до златисто. Изважда се от фурната, оставя се да се охлади няколко минути. Тавичката се обръща върху фолио или кърпа и се оставя да изстине напълно. Намазва се с чътнито и изварата и внимателно се навива на руло. Рулото със спанак и извара се поднася веднага.
Запеканка
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 50 г масло
- 200 г кашкавал
- 200 г краве сирене
- 1 кутийка топено сирене на триъгълници
За заливката:
- 3 яйца
- 400 г кисело мляко
- 1 връзка копър
- 1 връзка магданоз
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на филийки. Половината от тях се подреждат в намазана с част от маслото тава. Поръсват се с настърганите кашкавал и краве сирене. Покриват се с останалите картофи, поливат с останалото разтопено масло и се нареждат триъгълничетата топено сирене. Яйцата се разбиват с киселото мляко, добавят се ситно нарязаните копър и магданоз, разбърква се с черния пипер и солта и картофите се заливат. Пече се до златисто.