0

В ъпросът е всичко да се прави с кеф, за да се изпита наслада от живота и кулинарията. През пролетта пресните зеленчуци вече не се берат в оранжерии и стават по-вкусни. На Цветница се хапва и официално риба. А другите рецепти са подходящи за цялата година. Видяхме ги на gotvetesmen.com. 

Панирани зеленчуци

Необходими продукти:

  • 300 г брюкселско зеле
  • 20 г кромид лук
  • 50 г краве масло
  • 100 г готов сос бешамел
  • млян черен пипер на вкус
  • настъргано индийско орехче на вкус
  • сол на вкус

За панировката:

  • 1 яйце
  • 50 г галета
  • 1 ч.л. сусамово семе
  • 50 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Зелчиците се окъсват от стръка, измиват се, сваряват се в подсолена вода и се отцеждат. Накълцват се на не много дребно с нож. Нарязаният ситно кромид се запържва в маслото и се прибавя брюкселското зеле. Подправя се по вкус със сол, пипер и индийско орехче. Залива се със соса бешамел и се разбърква. От получената смес се оформят малки топчици с големината на брюкселско зеле. Продуктите за панировката се смесват на гъста каша и топчиците се овалват в нея. Изпържват се до златисто във фритюрник. Поднасят се горещи с доматен сос.

Пикантна пъстърва

Необходими продукти:

  • 4 малки пъстърви
  • 2 глави кромид
  • 1 тиквичка
  • по 2 зелени и червени чушки
  • 3 моркова
  • 4-5 кисели краставички
  • 5-6 гъби
  • 2-3 домата
  • 10 черни или зелени маслини (без костилки)
  • 1 чаена чаша едро нарязани орехи
  • 1 лимон
  • 1 връзка копър
  • 1 чаена чаша бяло вино
  • сол
  • смлян черен пипер
  • по една щипка лют червен пипер и канела
  • олио

Начин на приготвяне:

В олио и малко вода се задушават нарязаните зеленчуци със солта, черния и червен пипер и канелата, като накрая се добавят орехите, маслините, обелените домати (на едри парчета), ситно нарязаният лимон (без кората), копърът и бялото вино. Почистената и осолена цяла риба се напълва с част от плънката, а останалата част се слага в добре намазана тавичка, отгоре се разполага рибата. Фурната се загрява на 220 градуса. Пикантната риба със зелени и червени чушки се пече около 30-40 минути.

Руло със спанак и извара

Необходими продукти:

  • 200 г листа от спанак
  • 4 яйца
  • сол на вкус
  • млян черен пипер на вкус
  • 25 г настърган пармезан
  • 4 с.л. чътни (индийски сладко-кисел сос)
  • 200 г извара

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява до 190 градуса. Дълбока тавичка се застила с хартия за печене. Спанакът се сварява на пара до омекване. Охлажда се и се отцежда. Смесва се с жълтъците, солта и пипера. Отделно се разбиват белтъците на гъста пяна и се прибавят при спанака. Получената смес се изсипва в тавичката и се наръсва с пармезан. Изпича се за 12-15 минути до златисто. Изважда се от фурната, оставя се да се охлади няколко минути. Тавичката се обръща върху фолио или кърпа и се оставя да изстине напълно. Намазва се с чътнито и изварата и внимателно се навива на руло. Рулото със спанак и извара се поднася веднага.

Запеканка

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 50 г масло
  • 200 г кашкавал
  • 200 г краве сирене
  • 1 кутийка топено сирене на триъгълници

За заливката:

  • 3 яйца
  • 400 г кисело мляко
  • 1 връзка копър
  • 1 връзка магданоз
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на филийки. Половината от тях се подреждат в намазана с част от маслото тава. Поръсват се с настърганите кашкавал и краве сирене. Покриват се с останалите картофи, поливат с останалото разтопено масло и се нареждат триъгълничетата топено сирене. Яйцата се разбиват с киселото мляко, добавят се ситно нарязаните копър и магданоз, разбърква се с черния пипер и солта и картофите се заливат. Пече се до златисто.