0

П ролетно отслабване – задача, която повечето от нас сме поставили сред първите в списъка. Каквото и да правим, през зимните месеци, напълняваме – с малко или много.

Причините са и биологични, и еволюционни. Тялото ни се старае да запази повече мазнини, за да може да съхранява повече от естествената ни топлина до настъпването на пролетта и затоплянето на времето. Как обаче да влезем отново във форма и да контролираме отслабването през пролетта - forlife.bg предлага няколко съвета за ефективно пролетно отслабване, преди времето да се е затоплило напълно – и то така, че да не ни се налага да променяме съществено ежедневието си. Пролетта е чудесно време да влезем във форма. И това може да се случи на първо място като установим коя е причината, която пречи на отслабването, но и като следваме някои правила.

Спанак

Нека не забравяме, че пролетта ще ни осигури пресни плодове и зеленчуци и е важно да се възползваме от тях. Заменете по-вредните и тежки храни в менюто си с продукти като спанак, броколи, маруля, зеле и още много зелени (и не само) зеленчуци. Те ще ви дадат повече витамини и минерали, от които отслабеният от зимата организъм има нужда, за да се справя с вирусите, които върлуват през пролетта. Освен това допълнително ще хидратират тялото ви. Не забравяйте да хидратирате организма си. Вода и чай са най-подходящите за целта напитки, с които да замените газираните напитки и подсладените сокове. Тялото ви ще ви се отблагодари с по-бърз метаболизъм и по-малко натрупани мазнини! Един лек детокс с висока консумация на зелен чай е чудесен старт за пролетно отслабване.

Тренировки

Със затоплянето на времето през пролетта започнете да се движите повече с редовни упражнения. В момент на пандемия дългите разходки в парка можем да заменим с комплексни тренировки вкъщи. Йога, пилатес и стречинг за дамите са чудесна идея, с която да забързате метаболизма си. За мъжете – всички тренировки в залата лесно могат да бъдат подновени с упражнения в домашни условия. Нужни са ви тежести, постелка и малко въображение. Или пък се насладете на стрийминг платформите, в които ще откриете любими треньори, за чиито тренировки преди не ви е оставало време. Движението ще подобри метаболизма и оросяването на цялото тяло, ще намали стреса и ще изгори немалко от мазнините. Абсолютно печеливша комбинация, нали?

Витамини

Когато говорим за хранене, прекараното време вкъщи ни носи само позитиви. Не на “бързите закуски и сандвичи”, приготвени с неясни продукти и вредни мазнини! Сега имате възможност да похапвате прясно приготвена храна, съобразена със сезонните зеленчуци. Много от тях има отрицателна калорийна стойност, което ще спомогне ефективното пролетно отслабване. От месата – наблегнете на по-леките месни деликатеси и заложете повече на риба, черупчести и ракообразни морски дарове. Те ще набавят на организма важните Омега-3 мастни киселини и фосфор.

Факти

За да се справим успешно с поставеното ни като цел пролетно отслабване, е изключително важно да знаем защо сме достигнали до това по тялото ни да се “налепят” излишни грамове или килограми. Понякога причините са биологични, а понякога – външни.

Преди всичко е от есенциална важност да знаем какъв е пътят, който храната преминава, и защо част от нея успяваме да усвоим правилно, а част от нея – не.

Пътят на храната, която приемаме, започва от устната кухина, където я раздробяваме. Част от причините за напълняване може да започват оттук – ако ядете бързо и не раздробявате храната добре или ако преяждате. От това зависи колко бързо и добре ще може да я преработи стомахът, който е следващият пристан за продуктите, които приемаме.

Тук вече факторите стават значително повече – видът на храната, нейната големина, консистенция и състав. Известно е, че преработените, рафинирани или тежки храни се смилат далеч по-трудно, отколкото плодовете и зеленчуците, например.

Ако имаме намесен и алкохол, то така естествено се забавя метаболизмът и това съвсем ни отдалечава от ефективното пролетно отслабване. Впоследствие на чревната флора се пада ролята да доразгради всички остатъчни вещества и да придвижи излишните към отделителната система. Самото напълняване представлява процес на натрупване на мазнини в тялото, които организмът ни не може да преработи.

Храни

Най-често пълнеем от следните храни. Пържените храни – основно заради мазнината, която поемат при пържене, и особено ако ги похапваме навън. Проучвания твърдят, че редовната им консумация води до килограм и половина нагоре по скалата на кантара за година! Те са и съществена пречка при отслабването. Чипс – подобно на пържените картофи, но с разликата, че той съдържа и много сол и мазнина. Освен това той не засища, което ни кара да консумираме по-големи количества от него и така да затрудняваме сериозно тялото си с обработката му. Газирани и подсладени напитки – тук разковничето е в големите количества захар, които те съдържат. Сладки изделия – бонбони, тестени изделия, бисквити – отново с високото си съдържание на рафинирана захар те представляват затруднение за стомаха ни.

Освен посочените причини, които ще попречат на нашето пролетно отслабване, има още няколко фактора, които могат да ни затруднят в начинанието. На първо място сред тях е разбирането за това какъв вид е нашето напълняване.

Стомах

Имате нервен стомах? Това може да ви пречи при отслабването – особено за премахването на килограмите в областта на корема. Повечето хора с този проблем похапват значително количество сладки храни. За да се справите с проблема, ги заменете с натурален шоколад, домашни сладки изделия със стевия и/или бери плодове. Важно е да редуцирате и стреса в ежедневието си. През пролетта, когато времето се затопля и всичко цъфва, а птиците отново огласят природата с песните си, десетина минути сред природата могат да ви освободят от събралото се напрежение. Но когато сме в период на вирусна пандемия, красиво декорираната тераса е чудесно място за начало на деня. Така ще избегнете стреса в началото на деня. Именно той е една от основните предпоставки за неефективно пролетно отслабване.

Съществува и т.нар. глутеново напълняване. При него специалистите разграничават мазнини в областта на бедрата вследствие на хормонален дисбаланс. Много често се случва на жените в менопауза. Желателно е, за да редуцирате негативния му ефект, да намалите алкохола и тютюнопушенето, както и да се движите повече.

Метаболитен дисбаланс

Той също може да бъде причина за това да срещате проблеми при отслабването. Тук мазнините също се трупат в областта на корема и причината се крие в недобра обмяна на веществата в организма.

Спрете напълно консумацията на алкохол и започнете да спортувате по 2-3 пъти в седмицата. Тук е желателно да се обърнете и към диетолог, който да може да определи точния за вас режим на отслабване, така че тялото ви да не страда и да бъдете тонизирани и енергични през пролетната сесия на отслабване. Сред по-сериозните и трудни за противодействие причини за напълняване е генетичната предразположеност. Не подценявайте също така стреса, медикаментите и недоспиването като потенциални причини за това да не успявате да отслабвате и дори да трупате допълнителни килограми.