0

О бщо 24 вида хамстери живеят на планетата, но на пръстите на ръката се броят тези от тях, които могат да съществуват дълго време в плен. Някои от тях не понасят съседство, други се разбират добре в група. Някои харесват човешките ръце и комуникацията, други предпочитат да бъдат докосвани по-малко. Има много нюанси, така че преди да си вземете рошаво мишле, трябва да проучите основните характеристики на породата.

Сирийски (златен)

Сирийският хамстер, известен още като златен или кралски хамстер, е най-популярният вид за всички любители на гризачи днес. Според международните стандарти дължината на хамстера рядко надвишава 12 сантиметра. Сирийските хамстери живеят от две до четири години. Чрез селективно развъждане животните имат голямо разнообразие в цветовете - от прасковено и златисто до бяло - и дължина на козината. От всички видове сирийски хамстери те са най-лесни за опитомяване. Това е и най-бавният представител на домашните хамстери. Гризачите бързо свикват с хората, но не обичат да споделят територия с роднини, затова се препоръчва да ги държите отделно. Сирийският хамстер е нощен и неактивен през деня. Най-доброто време за общуване с домашен любимец е рано сутрин и късно вечер.

Роборовски

Пет сантиметра - това е дължината, която достигат възрастните гризачи от породата Роборовски. Живеят около три години. Толкова са миниатюрни, че могат да се измъкнат през решетките на клетката, затова се препоръчва да се гледат в аквариум, по възможност с мрежа отгоре. Обичат да са в компания едни с други, забавни са, търсят комуникация със стопаните, много са любопитни. Бременността продължава трийсетина дни, а бебенцата се раждат като розови зърна. След седмица започват да покарват косми, а до 12 дни вече са рошльовци

Кембъл

Най-палавите и игриви хамстерчета са от породата Кембъл. Те са джуджета, живеят средно две години, имат буен нрав и са нощни „птици“ - в тъмната част от денонощието им се тича най-много. В природата живеят средно две години, в домашни условия - малко по-дълго. През деня не ги търсете, освен ако не решат да си похапнат. В останалото време кротко си спят.

Бяло джудже

Тази порода хамстер е много подобна на хамстера джудже на Кембъл. Животните живеят около две години и достигат до 10 сантиметра дължина. Те се отличават със сферична форма на тялото и необичайно къса дължина на муцуната. През зимата козината на хамстера става снежнобяла, което им придава много декоративен вид. Домашните любимци се държат по-послушно от представителите на други породи и рядко хапят. Но e трудно за децата да се справят с тях, тъй като те са бързи и пъргави. 

Джунгарски

30-40 грама, около 7 см - ще познаете тази порода хамстери по чертата, която минава през гърба им. Както и по дружелюбния им характер, който ги прави много подходящи любимци за отглеждане от деца. По-късокосмести са от повечето хамстери, но не живеят дълго - може да им се радвате около две години. Опитомяват се лесно и позволяват да бъдат гушкани. Осигурете им кълбо и ще са безкрайно щастливи да се въртят в него.