0

Н евъзможното често е само отправна точка за филм на режисьора Кристофър Нолан и изключение не прави продукцията "Опенхаймер", посветена на бащата на атомната бомба, съобщи Асошиейтед прес. Всъщност често оттам идва вдъхновението.

В един особено напрегнат момент създателите на филма са останали без снимачната площадка в Белия дом пет дни преди Гари Олдман да застане пред камерата. Той отделил един ден и пристигнал специално, за да се превъплъти в ролята на президента Хари Труман.

АП/БТА

Борбата за намиране и изграждане на нов Овален кабинет е разказана подробно в нов документален филм за създаването на "Опенхаймер".

Сега, когато си спомня за този момент, продуцентът Ема Томас не може да не се чувства зле заради краткото време. Но е възхитена от това, което екипът е постигнал. Тогава им казала, че ако някога настъпи зомби апокалипсис, то те са хората, с които би искала да бъде.

Магия

"Няма нещо, което филмовите екипи да не могат да направят. Те ще преместят планини, ако се наложи", казва Томас пред Асошиейтед прес. "Всеки ден има нещо, което се случва, и трябва да намериш начин да се справиш с него. Но точно там става магия".

За някои хора от екипа, сред които дизайнерът на продукцията Рут де Йонг, това означава да построят Лос Аламос и да открият столицата Вашингтон в Ню Мексико. За оператора Хойт ван Хойтема и монтажистката Дженифър Лейм - да направят "опера от лица и емоции" за три часа.

АП/БТА

Ръководителите на ключови звена в продукцията разказаха пред Асошиейтед прес за предизвикателствата и триумфа при създаването на този филм, който е спечелил повече от 950 милиона щатски долара в боксофис класацията.

"Тъй като Крис се придържа към същите стандарти, всички са готови да отидат там с него", казва продуцентката Ема Томас.

Детайли

Остаряването на 18 актьори, изпълняващи важни роли с няколко десетилетия, е достатъчно трудно, но главната гримьорка Луиза Абел и отговарящата за прическите Джейми Лий Макинтош бързо разбират, че при IMAX нищо не може да се скрие.

Режисьорът Нолан е участвал във всичко - чак до прическите на Килиан Мърфи. "Той наистина обръща внимание на всеки детайл", каза Макинтош. "Изключително полезно е да имаш режисьор, който е комуникативен и може да ти даде обратна връзка".

Въпреки че "Опенхаймер" е планиран много прецизно, имало и някои пристъпи на вдъхновение в последната минута. Ден преди да бъде заснета речта на Опенхаймер в залата след ядрения опит, Нолан помолил дизайнерката на костюми Елън Мироджник да облече публиката в ярки цветове.

АП/БТА

За щастие тя успяла да накара свой приятел в Лос Анджелис да намери голяма партида дрехи от 40-те години на миналия век в червено, жълто, зелено и синьо и да ги изпрати в Ню Мексико за 20 часа. Това не било в предварителния план, но според Мироджник се оказало подходящ нюанс за сцената, в която Опенхаймер започва да има ужасяващи видения за своето творение.

"Не мога да си представя какво щеше да бъде, ако не беше това... прозрение за състоянието на ума му", каза Ема Томас. "Кой би си помислил, че цветът на костюмите може да направи това? Но го прави".

Експозия

Нолан знае, че тестът "Тринити" - първата детонация на ядрено оръжие, трябва да бъде ключов за филма както във визуално, така и в звуково отношение. Той дори е предвидил около 30 секунди почти пълна тишина, преди звукът от експлозията да отекне.

Това е момент на високо напрежение за звуковия дизайнер Ричард Кинг, който знае, че експлозиите са изключително трудни за записване. "Рядко можеш да ги накараш да звучат толкова впечатляващо, колкото искаш", казва той. "Знаех, че трябва да имат уникално качество, нещо, което никога не сте чували преди. Трябваше да е като удар от стена, като затръшване на космическа врата".

Знаейки предпочитанията на Нолан към практичните визуални ефекти и звуци, записани по време на продукцията, Кинг се изправя пред предизвикателството да използва само тези, които са от реалния свят.

Ръководителят на визуалните ефекти Андрю Джаксън също е строг към себе си, за да е здраво стъпил в реалността, дори когато създава най-неземните ефекти.

А облакът с формата на гъба дори не е най-голямата му гордост, отбелязва Асошиейтед прес.

"Огромните експлозии са много ефектни, но за мен по-важни са по-малките неща", казва Джаксън. "Обичам въртящите се електрони. Те са прости, но ефективни и мисля, че са наистина красиви". Електроните насочват към ума на Опенхаймер видения, които също така са много важни в неговото пътуване, отбелязва Асошиейтед пре

* Автор: ​Теодора Славянова