0

С едма лека механизирана бригада на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия пое ръководството на Силите за бързо реагиране на НАТО от 1 януари тази година.

Съвместната оперативна група на силите с много висока степен на готовност на НАТО бе създадена след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Тя беше разгърната за първи път за колективна отбрана на Алианса след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Ръководната позиция се ротира ежегодно между членките на НАТО. Обединеното кралство поема командването от Германия, която ръководеше силите през 2023 г.

„Бригадата трябва да бъде готова да се придвижи в рамките на дни, където НАТО се нуждае от нея, което я прави ключова част от нашата колективна отбрана. Поемането на командването на VJTF от Обединеното кралство в лицето на нашето формирование е ясна проява на нашите способности и ангажименти към НАТО“, заяви изпълняващият длъжността говорител на формированието Дилън Уайт.

Въздух  

Бригадата е елементът с най-висока степен на готовност от по-мащабните Сили за реагиране на НАТО, които включват също така въздушни и морски компоненти. През 2024 г. сухопътните сили на формированието ще се състоят от около 6000 войници, като британската 7-а лека механизирана бригада и нейния боен тим „Пустинните плъхове“ ще бъде в основата. Бригадата се състои от лек кавалерийски полк и 4 леко механизирани пехотни батальона с артилерийски, инженерен, логистичен и медицински полк. Освен това в нея са включени полската 1-ва Варшавска бронирана бригада и испанската бригада Guzmán el Bueno, които ще осигурят основни бойни танкове, щурмови хеликоптери и ПВО. Общо 9 съюзници от НАТО предоставят сили на бригадата през 2024 г.

Съвместното командване на силите на Алианса в Брунсум ще командва Силите за реагиране през 2024 г. Съюзният корпус за бързо реагиране на Обединеното кралство ще служи като командване на сухопътния компонент.

Структура

На 5 март 2013 г. британският държавен секретар по отбраната Филип Хамънд обяви, че танковете Challenger 2 и тежките бронирани батальони на 7-ма бронетанкова бригада ще бъдат премахнати през следващото десетилетие. Самата бригада ще бъде преименувана на 7-а пехотна бригада и Щаб Изток, но ще запази прочутата си емблема „Пустинни плъхове“. На 24 февруари 2015 г. бригадата официално прекрати бронетанковата си роля и стана пехотна бригада и регионален команден пункт. В 7-а пехотна бригада влизат следните формирования:

-1-ва драгунска гвардия на кралицата с разузнавателни машини Jackal II. Тя е наричана Уелската кавалерия, защото набира военнослужещи от Уелс и граничещите английски графства Чешър, Херефордшър и Шропшър.

-Royal Yeomanry (Кралският йомански полк) с разузнавателни машини Jackal (армейски резерв - в съчетание с 1-ва драгунска гвардия на кралицата). Royal Yeomanry е старши резервен кавалерийски полк на британската армия. Оборудвани са с машините Supacat Jackal и имат за задача да провеждат разузнаване за формацията. Royal Yeomanry е единствената резервна единица на британската армия, удостоена с бойна награда след Втората световна война.

Кралският йомански полк (вид кавалеристи) е създаден на 1 април 1967 г., след като териториалната армия е разпусната предишния ден и е заменена от TAVR (Териториален и армейски доброволчески резерв). През 1996 г. Royal Yeomanry приема ролята на единствения специализиран полк за ядрена, биологична и химическа защита (ЯХБЗ) на британската армия. В състава му са включени 11-те ЯХБЗ разузнавателни машини Fuchs, придобити от британската армия по време на първата война в Залива (1990 г.).

През 2018 г. Royal Yeomanry предприе първото си оперативно разгръщане в операция на НАТО заедно със своя сдвоен редовен полк - 1-ви The Queen's Dragoon Guard, изпращайки 3-ма офицери и 11 войници в операция CABRIT 3/4 в Полша като част от засиленото предно присъствие на НАТО.

Историята им датира от Втората световна

Както всичко друго във Обединеното кралство, и това име е символ на традиции и приемственост. Името „Пустинни плъхове“ датира от Втората световна война и е нарицателно за 7-а бронирана дивизия на Британската империя. „Пустинни плъхове“ са група британски войници, водени от генерал Джон Хардинг и са известни с упорита 3-месечна кампания срещу по-опитния германски африкански корпус, воден от фелдмаршал Ервин Ромел, с прозвището Пустинната лисица.

Тобрук (Либия) е ключов дълбоководен пристанищен град и е превзет на 22 януари 1941 г. от „Пустинните плъхове“ и 6-а австралийска дивизия като част от съюзническа офанзива, при която италианските сили под командването на маршал Родолфо Грациани на практика са унищожени. Германската контраофанзива, започната от фелдмаршал Ромел през март 1941 г., се радва на грандиозен успех, заличавайки повечето от съюзническите териториални придобивки, с изключение на Тобрук.

След края на Втората световна война е издигнат мемориал на мястото, където 7-а дивизия навлиза в Берлин през юли 1945 г. По-късно изграждането на нови пътища в района налагат преместването на паметника в Кралската военна академия „Сандхърст“.

Автор: Димитър Ставрев

* Материалът на военния експерт Димитър Ставрев е специално за „Телеграф“.