Ч ушката се оказва прекрасен зеленчук за пълнене и сякаш кухните на Стария свят само това и чакат, за да приспособят хилядолетните си рецепти към новите уникални продукти от Америките. Всеизвестен е фактът, че чушките първоначално за европейците са били декоративни растения, докато не стигат до Османската империя. Там българските градинари имат основен принос за развитието на нови сортове и след време започват да ги разнасят из целия континент. Дори в днешни европейски езици все още някои сортове си се наричат български чушки или българки. Ето апетитни идеи за пълнени чушки от receptite.com.
Камби с пилешко, кашкавал и яйце
Необходими продукти:
- 6-7 големи червени чушки камби
- 1 глава лук
- 250 г пилешки гърди
- 1 с.л. майонеза
- 1 скилидка чесън
- сол, черен пипер, кимион
- 1 с.л. лимонов сок
- кашкавал
- 2 кренвирша
- по 1 яйце за всяка чушка (6-7)
Начин на приготвяне:
Изчистваме чушките от дръжките и семките и ги нареждаме в намазнена тавичка. Посоляваме ги леко от вътре. Нарязваме пилешкото месо на ситно и го объркваме с майонезата, лимоновия сок, чесъна и подправките. В тиган запържваме ситно нарязания лук до златисто и прибавяме месото. Пържим около 4-5 минути и го разпределяме във всички чушки. Отгоре слагаме кашкавал на кубчета и кренвирши. Във всяка камба слагаме по едно яйце, посоляваме и печем на 250 градуса около 40-45 минути.
Панирани със сирене
Необходими продукти:
- 200 г сирене
- 1 кг месести чушки
- 2 яйца
- 4 с.л. галета
- сол
- магданоз
- мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Опечените и обелени чушки се почистват от семето. Посоляват се и се пълнят със смес от настъргано сирене, магданоз и 1 яйце. Напълнените чушки се овалват в галета, а след това се потапят във второто яйце. Пържат се в горещо олио.
Постни с ориз и лук
Необходими продукти:
- 1 кг лук
- 8 червени чушки
- 3 чушки за плънката
- 3-4 домата
- 1 морков
- 1 ч.ч. ориз
- 1 с.л. червен пипер
- 3-4 с.л. олио
- 2 ч.ч. вода
- черен пипер, чубрица, сол
- джоджен
- по желание кисело мляко за сервиране
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва като за готвене, морковът се настъргва, чушките се нарязват на малки ивички. Поставят се в тенджера, и се запържват в мазнината. Когато омекнат, се слага малко сол. След това се добавят червеният пипер, настърганите домати и оризът. Залива се с 1 ч.ч. вода и се оставя да къкри на бавен огън. Когато оризът поеме водата, тенджерата се сваля от огъня. Подправя се на вкус със сол, черен пипер, чубрица и джоджен.
Червените чушки се измиват и се почистват от семето. Пълнят се с приготвената плънка и се нареждат в тава. Накрая, когато всички чушки са напълнени, останалата плънка разпределяте между тях. Заливате с 1 ч.ч. вода и печете във фурната до готовност. Поднася се с кисело мляко по желание.
Със спанак
Необходими продукти:
- 6 чушки
- 300 г спанак
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.ч. ориз
- 2 яйца
- 1 връзка магданоз
- червен пипер
- черен пипер
- сол
- мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Спанакът се измива и нарязва на тънки ивици. В сгорещено олио се запържват лукът и чесънът, добавят се спанакът и оризът и се овкусява с подправките. Изрязват се капачетата на чушките и се надупчват от всички страни. Напълват се с плънката, като се оставя малко място в отвора, защото оризът се надува. Поставят се в тавичка, добавят се 2 ч.ч. леко подсолена вода и се пекат за около 40 минути. Заливат се с разбитите яйца, поръсват се обилно с магданоз и се оставят за още 10 минути във фурната. По желание могат да се сервират с кисело мляко.