0

Ч ушката се оказва прекрасен зеленчук за пълнене и сякаш кухните на Стария свят само това и чакат, за да приспособят хилядолетните си рецепти към новите уникални продукти от Америките. Всеизвестен е фактът, че чушките първоначално за европейците са били декоративни растения, докато не стигат до Османската империя. Там българските градинари имат основен принос за развитието на нови сортове и след време започват да ги разнасят из целия континент. Дори в днешни европейски езици все още някои сортове си се наричат български чушки или българки. Ето апетитни идеи за пълнени чушки от receptite.com.

Камби с пилешко, кашкавал и яйце

Необходими продукти:

  • 6-7 големи червени чушки камби
  • 1 глава лук
  • 250 г пилешки гърди
  • 1 с.л. майонеза
  • 1 скилидка чесън
  • сол, черен пипер, кимион
  • 1 с.л. лимонов сок
  • кашкавал
  • 2 кренвирша
  • по 1 яйце за всяка чушка (6-7)

Начин на приготвяне:

Изчистваме чушките от дръжките и семките и ги нареждаме в намазнена тавичка. Посоляваме ги леко от вътре. Нарязваме пилешкото месо на ситно и го объркваме с майонезата, лимоновия сок, чесъна и подправките. В тиган запържваме ситно нарязания лук до златисто и прибавяме месото. Пържим около 4-5 минути и го разпределяме във всички чушки. Отгоре слагаме кашкавал на кубчета и кренвирши. Във всяка камба слагаме по едно яйце, посоляваме и печем на 250 градуса около 40-45 минути.

Панирани със сирене

Необходими продукти:

  • 200 г сирене
  • 1 кг месести чушки
  • 2 яйца
  • 4 с.л. галета
  • сол
  • магданоз
  • мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

Опечените и обелени чушки се почистват от семето. Посоляват се и се пълнят със смес от настъргано сирене, магданоз и 1 яйце. Напълнените чушки се овалват в галета, а след това се потапят във второто яйце. Пържат се в горещо олио.

Постни с ориз и лук

Необходими продукти:

  • 1 кг лук
  • 8 червени чушки
  • 3 чушки за плънката
  • 3-4 домата
  • 1 морков
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 с.л. червен пипер
  • 3-4 с.л. олио
  • 2 ч.ч. вода
  • черен пипер, чубрица, сол
  • джоджен
  • по желание кисело мляко за сервиране

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва като за готвене, морковът се настъргва, чушките се нарязват на малки ивички. Поставят се в тенджера, и се запържват в мазнината. Когато омекнат, се слага малко сол. След това се добавят червеният пипер, настърганите домати и оризът. Залива се с 1 ч.ч. вода и се оставя да къкри на бавен огън. Когато оризът поеме водата, тенджерата се сваля от огъня. Подправя се на вкус със сол, черен пипер, чубрица и джоджен.

Червените чушки се измиват и се почистват от семето. Пълнят се с приготвената плънка и се нареждат в тава. Накрая, когато всички чушки са напълнени, останалата плънка разпределяте между тях. Заливате с 1 ч.ч. вода и печете във фурната до готовност. Поднася се с кисело мляко по желание.

Със спанак

Необходими продукти:

  • 6 чушки
  • 300 г спанак
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2 яйца
  • 1 връзка магданоз
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

Спанакът се измива и нарязва на тънки ивици. В сгорещено олио се запържват лукът и чесънът, добавят се спанакът и оризът и се овкусява с подправките. Изрязват се капачетата на чушките и се надупчват от всички страни. Напълват се с плънката, като се оставя малко място в отвора, защото оризът се надува. Поставят се в тавичка, добавят се 2 ч.ч. леко подсолена вода и се пекат за около 40 минути. Заливат се с разбитите яйца, поръсват се обилно с магданоз и се оставят за още 10 минути във фурната. По желание могат да се сервират с кисело мляко.