0

С ветът е голям и опасности дебнат отвсякъде. Тук паразити, там отрова.

Отравянията уж се смятат за редки, но напоследък това не е точно така. Те протичат бързо и при много малко от тях съществува конкретен антидот. Затова - ако няма антидот, се обръща внимание на детоксикацията и лекуването на симптомите. Целта на първата помощ е да спре приемането на отровата от организма и да се разреди и изхвърли колкото може повече от нея.

Токсично

За съжаление често се случва животното ни да оближе, погълне отрова или да бъде залято с нещо токсично.

Ще ви дам няколко полезни съвета за първа помощ, които ще помогнат на вашето животно, докато стигнете до ветеринарната клиника/кабинет.

-При попадане на отрова върху очите/кожата на домашния ви любимец веднага промийте очите с вода, кожата измийте добре със сапун и хладка вода.

-При ухапване от змия, ужилване от насекомо при възможност пристегнете над мястото на ухапване/ужилване и поставете лед или полейте със студена вода мястото.

-При съмнение за поглъщане на отрова е много важно до 30-40 минути от поглъщането й да дадете на животното нещо, с което да предизвикате повръщане.

При поглъщане на антифриз първите минути са от изключително значение да предизвикаме повръщане, а след това да дадем 40-50 мл алкохол на животното през устата. Алкохолът е ефективен само в първите 1-2 часа от поглъщането. След това спешно трябва да посетите клиника.

Повръщане

В клиниките има специални лекарства, предизвикващи повръщане, но често, докато се стигне до клиника, може да измине фатално много време, затова, за да предизвикаме повръщане, можем да използваме подръчни средства – сапун, веро, английска сол, готварска сол, горчица.

За най-ефективно еметично средство днес се счита кислородната вода. 1-2 супени лъжици обикновено са достатъчни! Много важно уточнение, никога не давайте повръщателно, ако сте сигурни, че кучето е погълнало киселина или основа или се намира в коматозно състояние! При всяко едно съмнение в посочените по-горе случаи е важно да се свържете с ветеринарен лекар за по-подробна информация.

* Автор: Д-р Евгени Евтимов