0

И деи за сладко похапване, което да е определено нездравословно, но пък за това е уникално вкусно и традиционно за нашите ширини, т.е. пържено, намираме на receptite.com.

Женски пъп

Необходими продукти:

  • 350 г захар
  • 500 мл вода
  • сокът на 1/2 лимон, прецеден

За тестото:

  • 100 г масло
  • 1 ч.л. сол
  • 300 г брашно
  • 4 яйца
  • 500 мл вода
  • около 500 г смлени ядки за декорация
  • 500 мл олио за пържене

Начин на приготвяне:

От захарта и водата се сварява сироп, слага се лимоновият сок, оставя се да изстине. 500 мл вода, маслото и солта се кипват в тенджера. Слага се брашното наведнъж, бърка се около 6 минути, докато по дъното на тенджерата се образува плътно покритие. Тестото се охлажда за около 5 минути. Слагат се яйцата едно по едно, като се бърка със спиралните бъркалки на миксера. Загрява се олио в тенджера, от тестото се правят топки, с малкия пръст им се правят дупчици в средата - това е пъпът. Пържат се до зачервяване от двете страни, пускат се веднага в студения сироп, изваждат се и се овалват в смлени ядки. Консумират се охладени или даже силно изстудени.

Съвет: дозата е за 40 броя. Може да се приготви и без ядки.

Понички Бисмарк

Необходими продукти:

  • 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 4 с.л. размекнато масло
  • 4 с.л. захар
  • 11 г (1 пакетче) суха мая
  • 8 жълтъци
  • 4 ч.ч. брашно
  • олио за пърженето
  • пудра захар за поръсване

За крема:

  • 3 жълтъка
  • 100 мл подсладено кондензирано мляко (може и течна сметана)
  • 400 мл прясно мляко
  • 4 с.л. захар
  • 3 с.л. брашно
  • 100 г масло
  • 1 ванилия
  • 1-2 с.л. ром или есенция ром

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топлото мляко с една лъжица захар. Жълтъците се разбиват с останалата захар. От всички продукти се омесва меко тесто. Оставя се да втаса за поне 1 час на топло. Докато втасва тестото за поничките, можем да приготвим крема. Половината прясно мляко + кондензираното мляко (или течната сметана) се слагат на котлона да заврят в дълбок съд. През това време се разбиват жълтъците с брашното, захарта, рома и остатъка от прясното мляко. Добавят се към топлата млечна смес на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Когато кремът се сгъсти, се маха от котлона, добавя се ванилията и маслото и се оставя да изстине. (Аз избързах и добавих всички продукти, докато сместа беше на котлона.)

Втасалото вече тесто се разточва на лист с дебелина 1 см. Изрязват се понички с помощта на чаша с по-тънки стени или формичка. Пържат се в загрято олио до златисто. Изваждат се върху салфетка. Когато изстинат, може да ги напълните с баварския крем с помощта на шприц. За постигане на по-добър вид наръсете с пудра захар. Тъй като поничките се пържат много бързо, моят съвет е да изрежете всичките, да ги подредите на удобно място и чак тогава да пържите.

Берлинери

Необходими продукти:

  • 750 г брашно
  • 1 и 1/2 пакетче суха мая (или в зависимост от описанието на опаковката на маята - като за 750 г брашно)
  • 350 г прясно мляко
  • 80 г захар
  • 125 г масло
  • около 400 г конфитюр или сладко по желание за пълнежа
  • кристална и пудра захар за поръсване
  • около 200 мл олио за пържене

Начин на приготвяне:

В купа се смесват топлото мляко, захарта и разтопеното масло, разбиват се с тел, за да се разтопи захарта. Прибавя се брашното, смесено с маята, малко по малко, като в началото се бие с тел, а после се доизмесва с ръце. Получава се твърдо тесто. Оставя се да втаса, докато видимо увеличи обема си, около 45 минути. Тестото се разточва на дебелина около 1,5 см. С чаша се изрязват кръгчета. Процедира се така, докато тестото се изразходи. Кръгчетата се нареждат на чисти кърпи и се покриват, втасват отново около 20 минути, трябва видимо да са поиздути. Загрява се олиото за пържене на около 1/2 до 2/3 от капацитета на котлона. На дълбочина трябва да е около 0,5 см. Поничките се изпържват от двете страни до кафяво, при правилната дълбочина на мазнината за пържене поничките остават с характерен светъл пръстен по средата (виж снимките). Оставят се да се охладят. През това време се пасира конфитюрът и се слага в шприц или пош с дълъг остър накрайник. Всяка поничка се пробива отстрани и се пълни с конфитюр. Накрая се поръсват с пудра захар или се овалват в кристална.

Може и да не се пълнят, тогава още горещи се захаросват и се консумират веднага. Изстиналите понички може да се украсят със захарна глазура, перли и т.н.

Момини гърди

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 1 с.л. ракия
  • 1 щипка сол
  • 2 ч.ч. брашно
  • олио за пържене
  • 2 яйца

За сиропа:

  • 2 ч.ч. захар
  • 3 ч.ч. вода
  • сокът на 1/2 лимон
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват, прибавят се киселото мляко със содата, солта, ракията и брашното. Всичко се обърква добре. С лъжица (аз ползвам голяма чаена) се гребва от сместа и се пържи в много мазнина до златисто. Прави се сироп от захарта и водата. Вари се до разлата капка. Добавят се ванилията и лимоновият сок. Оставя се 5-6 минути да се охлади. Изпържените топки се заливат със сиропа. Консумират се след няколко часа.

Мушмулки

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 яйца
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 2 ванилии

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се останалите продукти до получаване на хомогенна смес. Загрява се мазнина в дълбок, но тесен съд с височина на мазнината три-четири пръста. С лъжичка се гребва от сместа и се пуска в сгорещената мазнина. Готовите мушмулки сами се обръщат. След изпържване се поръсват с пудра захар.

Лукумадес

Необходими продукти:

  • 3 ч.ч. брашно
  • 7 г суха мая (1 пакетче)
  • 2 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. захар
  • 2-3 щипки сол
  • 1 яйце (по избор)
  • олио
  • мед, орехи, канела за гарниране

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в 1/2 ч.ч. топла вода и прибавете захарта. Изчакайте да се надигне и да оформи капаче. В купа поставете брашното, едно яйце (по желание), 2-3 щипки сол, останалата част от топлата вода и вече разтворената мая. Разбъркайте сместа добре. Покрийте купата с навлажнена кърпа и оставете за час да втаса. Когато сместа е бухнала, загрейте в дълбок съд (тенджера) достатъчно олио, така че мекичките да плуват в мазнината. С помощта на 2 лъжици загребвайте от сместа, оформяйки топченца, които след това потопете в горещата мазнина. Готовите лукумадес можете да сиропирате с меден сироп или залеете с мед, да поръсите обилно със смлени орехи и канела.

Куркубиня

Необходими продукти:

  • 500 г кори за баница
  • олио
  • 2 ч.ч. вода
  • 2 ч.ч. захар
  • кората на 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Първо слагаме водата и захарта с кората лимон (може и канела, за който обича) да заври, като от момента на завирането засичаме 3-4 минути и махаме от котлона, за да ни е готов и охладен сиропът за накрая. Взимате една кора и я намазвате от тясната страна в края с вода, а цялата кора напръсквате с пулверизатор с олио (аз нямам, за това намазах с четка), отгоре слагате втора кора, с която процедирате по същия начин и започвате да нагъвате корите от ненамазаната страна към намазаната на стегнато руло. Като свиете рулото, погалете го по цялата му дължина с една четчица с вода отвън, за да не се развиват корите. Нарязват се на парченца, които се пържат в обилно количество олио до порозовяване и веднага се слагат в сиропа. Държат се малко в него, докато се изпържи следващата партида.

Тулумби

Необходими продукти:

  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 5 яйца
  • 30 г масло
  • 1 щипка сол
  • мазнина за пържене
  • 2 ч.ч. захар

Начин на приготвяне:

Възваряват се 2 ч.ч. (400 мл) вода. В нея се пускат маслото и солта и във врящата смес се прибавя брашното, като непрекъснато се бърка. Отстранява се от огъня и пак се разбърква енергично. Когато изстине малко, се прибавят яйцата едно по едно и се бърка до получаване на гладко тесто. От тестото се шприцоват тулумбичките, пържат се в сгорещена мазнина и се подреждат в тава на един ред. От захарта и 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) вода се приготвя сироп, като се смесват и сместа се възварява. Изстиналите тулумбички се заливат с топлия сироп.