0

М ечтаете ли да прекарате една нощ на ръба на света? Тогава настройте компаса си към Трьомсо - Норвегия. Намира се на 344 км северно от полярната окръжност по права линия.

Географската ширина е същата като на Северна Аляска. Няма по-северно населено място на света, чието население да надвишава 15 000 души, а все пак наричат този град Париж на Севера. Тромсьо, най-големият град в Северна Норвегия, може да се похвали с интересна арктическа и същевременно бохемска атмосфера. Макар и да си с единия крак извън картата на света, с другия си в свръхмодерен и луксозен свят. И като казвам луксозен, това наистина е така най-вече заради високия стандарт, който поддържат там.

Нощ

Въпреки всичко за мен този град е чисто и просто една сбъдната мечта. Когато ме попитаха какво видя в Тромсьо – отговорът ми беше шеговито: Нищо. Този град не може да се види, особено в началото на януари, защото 24 часа е тъмно, но можеш да го усетиш. На толкова отдалечено място можеш да се похвалиш, че си видял най-северния университет в света, най-северната протестантска църква, най-северната футболна лига и дори най-северната търговска пивоварна - Ølhallen, където можете да опитате 72 вида бири.

Мраз

Преди да тръгнете, особено през януари трябва да имате предвид няколко неща. Първо - студено е, северният вятър и влажността го правят да се усеща още по–мразовито. Нормално температурите са около –7, но падат и до -15. Рядко има положителни такива, аз поне за моя 5 дневен престой не видях. Две! Не видях и северното сияние, така както е описано, макар че наех апартамент в хотел с гледка към морето, тъй като в много сайтове обещават това да се случи просто така. Е през януари това е трудно. Небето е мъгливо, а това определено пречи. Не тръгвайте без пари. Ако някъде сте чели, че в Норвегия стандартът е висок, повярвайте му по 2. Цените наистина са убийствено високи.

Януари

Ако все пак сте търсачи на силни усещания, заминете за Тромсьо през януари и ще запомните това пътуване до края на живота си. За мен беше нещо като прелом и сбъдната мечта. Исках да направя нещо различно, докато всички се състезават от кой плаж да се покажат зимата, аз исках да се преборя със студа. И заминах и нещо повече записах се да тичам на най-студения годишен маратон на европейския континент - „ Полярна нощ“. Преди да излетите от София, трябва да се заредите с търпение. Когато отивате на края на света, става бавно. Сменят се поне 3 самолета. Имахме прекачване във Франкфурт и Осло. Ако организирате пътешествието си сами, препоръчвам да се възползвате от спирката в норвежката столица, има какво да се види. Отчитам това като мой минус и продължих директно за Северния Париж. Още преди кацането пред вас се появява величествената гледка на стръмни планини, покрити със сняг, а отдолу се ширва фиорд.

Основната част на града е разположена на остров, закътан сред заобикалящите го безброй по-високи планини,  фиорди - типичен за бреговата линия на Норвегия, насечен от отдавна стопилите се ледници.

Стандарт

С кацането първото нещо, което прави впечатление, е, че макар и да е само 3 следобед е тъмно като нощ. Има нещо мистично в това и в никакъв случай не ме доведе до депресия, а, напротив, по-скоро създава спокойствие. Таксито до хотела е около 60 евро, а пътя само 10 минути. Няма нужда да се казва, че хотелите са скъпи, под 250 евро на нощ за двойна стая хотел просто не съществува. Съветвам ви да не пестите и да вземете такъв с включена закуска, защото ястие в ресторант под 50 евро няма.

Първото нещо, което направихме с пристигането си, е да седнем в ресторант с идеята да хапнем норвежка сьомга, да ама ядохме бургер с еленско месо. Тук статистически има най-много ресторанти на глава от населението в цяла Норвегия, така че изборът е голям. Изненадващо въпреки студа, леда, снега, вятъра и тъмнината улиците са пълни с хора, с други думи - тук кипи неподозиран за Арктика живот, особено ако добавим и туристите, които се стичат към Тромсьо и зиме, и лете, и пълнят улиците на малкия , изпъстрен с дървени къщи и светлини център на града. Тук туристите могат да се порадват на комбинация от екстремни преживявания с комфорта на уредено и гостоприемно  място, да усетят полярния студ навън и след това  да се стоплят с горещ шоколад, да се насладят на арктическата пустош и природа, но от уютен, красив и жив град.

Аурора

Какво толкова правят тези туристи почти на края на света. Повечето търсят Северното сияние, което аз така и не успях да видя. Оказва се, че за да го видите, трябва специално да го потърсите. Понякога за тази цел се минават километри с автобус или кола по заледените пътища. За да имаш най-голям шанс да видиш aurora, трябва да потърсиш чисто небе без облаци. Aurora Borealis, така наричат Северното сияние. За първи път явлението е описано от италианския астроном Галилео Галилей, който му дава и името Aurora Borealis през 1619 година. Aurora е римската богиня на зората, а Boreas е гръцки термин за северен вятър – ето откъде идва името.

Ако сте ловци на сияние, задължително се включете в някоя от организираните екскурзии с гид, за да успеете да го видите. Екскурзиите варират на цена от 300-500 лв. и се пригответе преследването на Северното сияние да продължи между 7 и 10 часа. А това обикновено те води там, където е наистина кучи студ  и мрак, но е красиво или поне на снимки изглежда така. Ако сте в Тромсьо и все пак причината за посещението ви не е отчаян опит да видите Северното сияние има още много интересни и красиви неща, които може да видите. Повечето хотели се намират в центъра до пристанището, което е чудесна локация, за да обикаляш по цял ден града. Срещу стаята ни се отваря уникална гледка - една от планините срещу централната част и пристанището  - Флоя. Издига се на 670 метра над морското равнище, което не е много, но да не забравяме, че тръгваме точно от него - всъщност по мост се прекосява фиорд и се стига до основната сухоземна територия на Норвегия. До панорамната гледка е възможно да се стигне и с лифт, но човек може и да се изкачи пеша, което си е добра идея за сгряване - нагоре студът става далеч по-голям. Гледката е уникална - ако сте почитатели на зимните спортове, изкачването на планина, карането на ски или дори колело през зимата са част от нещата, които можете да опитате.

Ако не ви се качва в планината, може да се разходите до парка в централната част на острова. Там има езеро и трасе за ски бягане, което жителите на града използват по всяко време. Езерото Прествана и околният парк са и място, откъдето може да се наблюдава Северното сияние също, ако имате късмет небето да е чисто.

Впряг

Свободното ви време може да бъде запълнено с всякакви други интерактивни забавления като кучешките впрягове. И тук има организирани турове. Взимат ви от хотела и ви водят директно при кучетата. Цената отново е между 300 и 500 лв., зависи от продължителността. Има турове, които дават възможност на хората да карат сами впряг с хъскита из долините. Ако сте любители на по - бавните скорости. Опитайте впряг със северни елени, или още по-хубаво - запознаване с културата и традициите на коренното население на тази част на света - саами, и техните елени. Тези обиколки отново са на цена около 400 лв. и продължават около 4-5 часа. Всичко се случва в резерват, където се отглеждат елените. Можеш да ги храниш, да се разходиш сред стадото спокойно, а след това край огъня в юртата да се насладиш на йойкове - специфичните песнопения на саами, които те ползват за общуване и с които описват околния свят. “Това е песента на нашите земи, така звучи Норвегия, всяка страна има звук, помислете как звучи вашата”, бяха думите на една прекрасна жена, с корени на саами. 

Фиорди

Разбира се, пътуването ви до този северен град няма как да премине без обиколка на фиордите. Качихме се на корабче от пристанището. За съжаление оцелихме лошо време - нещо между дъжд и сняг, вятър и вълнение, така че отново гледката не беше от най-ясните. Но беше вълнуващо да плаваш 4 часа в бурното северно море. Добрата новина е, че минавахме близо до брега и все пак можеше да се види как светят малки червени барачки по бреговете. На сушата задължително посетете Арктическа катедрала, която има 11 кули, представящи апостолите, останали след предателството на Исус и която е най-северната катедрала в света. Дори и да не сте почитатели на религиозните сгради със сигурност си струва да видите това както отвън, така и отвътре, защото е произведение на изкуството.

В заключение бих искала да кажа, че за да видиш Тромсьо, е добре да отидеш след април, но ако искаш да го усетиш, януари е най- прекрасният месец.

Без алкохол

Тук цари нещо като полусух режим. Признавам си нищо не бях чела по този въпрос и останах доста изненадана, когато в магазин касиерът дръпна две бири от ръцете ми и каза, че след 6 вечерта няма как да купя алкохол. Ако и спуснете нормалното време, тоест до 17:45 да се наредите на опашката за бира, единствената възможност ви остават баровете. Там чаша вино е около 15 евро, сами преценете колко може да изпиете. Не че бирата в магазина не е 7 евро. Алкохол в Норвегия не видях! Бира се продава в хранителните магазини, вино в специализирани магазини, а твърд алкохол така и не видях. Да пиеш алкохол на улицата, е забранено, а глобата е в размер на 2000 евро. Добрата новина в Тромсьо се намира една уникална бирария, която се е превърнала в нещо като забележителност. Ølhallen предлага над 70 вида бира. Всякаква с джинджифил, а алкохол без. Можете да си вземете чашки за дегустация и да опитате от всички.

Най-студеният маратон в Европа

Ако сте любител на силните усещания, задължително опитайте да бягате покрай полярния кръг. От години този град се прославя с това, че има най-северния маратон в света. Тази година в него участваха около 3000 атлети. Дисциплините са 5, 10, 21 и 42 км. Усещането да тичаш по заледена повърхност, докато в очите ти влиза сняг, е невероятно усещане. И въпреки северния вятър и минусовите температури усещането няма как да бъде описано с думи, трябва да се преживее.