0

Р адо Шоу отбелязва троен юбилей тази година, като празненствата по случая ги започна още от миналата. Тогава се случиха 60 години житейски юбилей на Радослав Стоименов, както са имената на атрактивния шоумен. Освен това сега чества 35 години професионални изяви на сцената и 15 години като репетитор на ДВГ „Наслада“. Съкращението ДВГ идва от Дамска вокална група, с която Радо много се гордее. Там жените всеки път го зареждат с много енергия. Печелят призови места на изяви в страната и с невероятен ентусиазъм винаги се захващат да разучават и репетират песните си от разнообразния репертоар. А след това всичките тези положителни емоции пренасят и на сцената, което се оценява и от публиката.

Хищници

Радо се изявява в много и различни жанрове на пеенето, но хората го знаят още и като артист, водещ на събития и клоун в цирка. Точно там съдбата го сблъсква и с всякакви хищници, а също с едри птици като щрауси и с всякакви тревопасни животни като коне, лами и камили.

Казва, че е имал щастието в цирк „Иванов“ да участва в спектакли заедно с последните дресирани хищници в България – два лъва и една тигрица. След това дресурата на подобни животни бе забранена у нас за разлика от много други страни в Европа и света.

„Какво ли не съм играл – само кънки на лед не съм карал, защото не са ми ги дали“ - разсъждава пред „Телеграф“ шоуменът.

Освен като певец се изявяваше и като актьор. Най-интересни са му спомените от българската версия на комедийния сериал „Женени с деца“, който Нова телевизия снимаше. Там Радо се изяви като пеещ готвач и си спомня, че ролята му изисквала да си хапва разни неща, което особено много му допаднало. „Мечтая за шантаво характерна роля, която да подхожда на моя натюрел“, отсича шоуменът.

Книга

Иска да напише и продължение на книгата си „Шоуто на малкия артист“, където разказва интересни и пиперливи спомени от изявите си у нас и по света. Казва, че вече нещата са узрели, защото книгата обхващала само до първия половин век, а сега има много нови истории от втория половин век, който започнал в живота си.

Понеже през по-студените дни му беше доста натоварена програмата, сега гледа да посети колкото се може повече спектакли на някои от най-любимите си театри, предимно на музикалния и народния. Обожава играта на двете прими там – съответно Зорница Дамянова в оперетата и Емануела Шкодрева в народния.

Наскоро уважи и юбилея за 20 години на сцената на своя добър приятел и колега Венцислав Пенев, който е следовник на легендарния Костадин Гугов. Радо там се прояви отново и като перфектен водещ на събитието.

В момента има гостенка от Испания и я развежда из забележителностите на София и околностите, като се стреми и тя да види колкото се може повече от културните атракции на столицата през лятото.

Радо Шоу изпълнява песни на повече от десет езика, но не ги е броил точно колко са. Има многожанров репертоар – от класика, попмузика, евъргрийни, шансони, романси, балканска музика до автентичен и обработен фолклор. Казва, че все още го спират по улицата мераклии от едно време, които си спомнят неговия атрактивен клип за хита му „Дими, Дими“, където бе снимал едрогърди хубавици, които с устрем повдигаха адреналина на народа.

Сладолед

За рождения ден на 3 юли в типичния си стил почерпи приятелите с пасти и сладолед, а за репетицията на ДВГ „Наслада“ следващата седмица е подготвил цвърчащи кебапчета по неговия израз. Старае се да поддържа форма в горещините. И казва, че спазва не една, а няколко диети наведнъж, защото само една не му е достатъчна като във вица. Благодарение на тази му диетична политика за два месеца все пак успя да отслабне с две кила и двеста грама, както сам е изчислил. Но въпреки всичко не се отказва и вярва в светлото бъдеще на отслабването и че все някога така или иначе ще настъпи. Трудно му се получава понякога, защото постоянно някой го кани я на пица, я на скара, пък Радо подобни предложения не отказва с лекота.

Мероприятия

Радо Шоу си спомня весела случка от участие на предизборно мероприятие. Бил поканен да води и пее на предизборно събитие. Отивайки, пита кой е кметът, дават му имената и Радо изказва от сцената хвалебствени слова за него, без да познава човека. След концерта идва при него един човек и пита за кого е говорил толкова хубаво. „За кмета“ - отговаря Радо. „Аз съм кметът. Такива хубави думи никога на съм чул за себе си“ - отговаря онзи. А Радо вика: „Едва ли и ще чуеш втори път“. И двамата се разсмиват. Радо допълва, че почти всички от тези, за които е пял, са били избирани независимо на какъв вид вот са били подлагани.

Спомня си интересна случка с Райна Кабаиванска и кошче за боклук. Журналистка го помолила да подари тогава негов диск с попфолк песни на примата на световната опера, а журналистката да снима това събитие. Радо взима една далия от близкия магазин за цветя и заедно с диска отива да го поднесе на обожаваната от него Кабаиванска. Но журналистката казва: „Дайте да ви снимам и застанете ей там, че светлината е по-хубава“. Обаче въпросното „ей там“ се оказва точно пред една боклукчийска кофа. Радо вижда това и направо протестира, а Кабаиванска с типичния си финес дипломатично предлага да се преместят на по-подходящо място.

Събор

Сега Радо Шоу се готви усилено за събора на Княжево на 20 юли, Илинден. Той е организиран и със съдействието на читалище „Братя Миладинови – 1917“. Радо е заедно с групата „Наслада“ там ще изпълни и най-големите си хитове. А за смеха ще се грижи Зоя Колева, която ще пристигне чак от Горубляне и ще представи характерен битов хумор.

Решил е сам да си шие сценичните костюми и си е купил специализирана машина, но тя от над две години стои като хубав паметник. Казва, че все не му остава време да разучи кое как и за какво става пригодно.