О т богатите рецепти на Иван Звездев избрахме няколко разядки, в които има и патладжани. Стават и за самостоятелно хапване, с ракийка или не, но с кеф и да си оближеш пръстите. Още на zvezdev.com.
Кьопоолу
Необходими продукти:
- 1 голям патладжан - 300 г
- 2-3 чушки - 200 г
- 1 домат
- 2 с.л. олио
- 3-4 скилидки чесън
- 4 стрък ситно нарязан магданоз
- 1 с.л. оцет
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Почистете патладжаните и ги надупчете на няколко места с нож. Полейте с малко олио и сложете в тава, покрийте ги с фолио и изпечете за 30-40 минути на 200 градуса в предварително затоплена фурна. Изпечете чушките и ги обелете. Чесънът се стрива с малко сол и олио в голяма дървена купа, за да стане на кашичка. От изпечения патладжан се отделя сърцевината и се маха обелката. Смачква се добре заедно със чесъна в същата купа. Добавят се печените чушки и се стриват. Доматът се нарязва на ситно и слага при стритите зеленчуци. Добавя се чесън и се поръсва със ситно нарязан магданоз. Посолява се, полива се с оцет и олио и разбърква добре. Готовото кьопоолу е добре да отлежи поне 30 минути в хладилник, за да се смесят добре вкусовете.
Лютика със сирене
Необходими продукти:
- 200 г овче или краве сирене
- 1 печен патладжан
- 3-4 печени домата
- 3-4 печени чушки
- 1 глава кромид лук
- 1 връзка магданоз
- сол на вкус
- струйка олио
Начин на приготвяне:
Нарязваме кромид лук на ситно и го прехвърляме в глинена купа. Посоляваме, добавяме наситнен магданоз, стриваме добре. Добавяме на части печени зеленчуци, като продължаваме да стриваме. Добавяме сирене, намачкваме и него. В самия край поливаме със струйка олио и поднасяме.
Пълнени яйца
Необходими продукти:
- 6 твърдо сварени яйца
- 1 червена чушка за декорация
За плънката:
- 1 патладжан
- 2-3 кисели краставички
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. горчица
- 3-4 стръкчета прясна мащерка или 1/2 ч.л. сушена
- няколко капки оцет
- 2 с.л. зехтин
- 2 щипки захар
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Срязваме на две патладжана и правим прорези по повърхността му. Поръсваме обилно със сол и го поставяме изправен в тава, за да се отцеди горчивият сок. Изплакваме и подсушаваме патладжана, слагаме го в тава с хартия за печене на дъното. Нарязваме на филийки скилидка чесън и ги поставяме в прорезите. Отгоре слагаме 2 стръка мащерка и поливаме със зехтин. Поставяме в предварително затоплена фурна и печем на 190-200 градуса за 20-25 минути. Отделяме сърцевината на патладжана и я накълцваме. Обелваме яйцата, режем ги на две, отделяме жълтъците и ги смачкваме. Прехвърляме и патладжана, размесваме добре. Добавяме и нарязани на ситно кисели краставички, горчица и сол на вкус, поливаме с няколко капки оцет, поръсваме със захар. Добавяме прясна мащерка, разбъркваме и наливаме зехтин. Смесваме много добре продуктите, докато станат на пастет, след което прехвърляме в пош. Сместа може и да се пасира. Във всеки белтък слагаме тънки ивички чушка, нанасяме от плънката, отгоре декорираме с чушка. Поливаме със струйка зехтин и поднасяме.