0

А гент под прикритие от спецслужбите в Португалия е разкрил и заковал Гълъбин Боевски като участник в трафик на над 1 тон кокаин. Това става ясно от делото срещу олимпийския шампион по вдигане на тежести от Сидни 2000.

Боевски излежава присъда от 6 г. и 6 месеца затвор за участие в наркоафера и по време на процеса твърдял, че е бил само преводач на групата. Това разказа пред NOVA спортният журналист Огнян Георгиев, който в подкаста си „Спортна джунгла“ съобщи подробности за разследването и делото срещу Боевски. През 2020 г. той е арестуван при спецоперация на португалската полиция с кодово име „Твърда земя“ и осъден през 2022 г., но близките му отричаха.

Наш щангист отново е в затвора за наркотрафик! (СНИМКА)

„Не си признава вината, казва, че е действал само като преводач. Пред разследващите разказва, че негов бивш клиент във фитнеса в градчето Виламура, където работел, му се обадил. С този човек от дълго време не се били чували. Той му казал, че трябва да действа като преводач за някаква дейност. Боевски се съгласява и така влиза в схемата, която се оказва, че е под специалното внимание на португалските спецполицейски служби, нещо като нашето ГДБОП“, разказва Георгиев.

Указания

В съда не е доказано, че Боевски е организатор на схемата и това е посочено в съдебното решение. „В същото време той е човекът, който дава указания на тайния агент Филтро къде и кога да бъде прехвърлен кокаинът в морето. Освен това му казва, че трябва да осигури на капитана, който докарва кокаина, 500 л бензин, вода и храна, за да може той да се върне обратно“, допълва Георгиев.

В операцията по разкриването на канала са участвали 11 спецагенти от Португалия – едни са се занимавали с подслушване, други са били свидетели на срещи между Боевски и Филтро. 

Срещи

„Най-интересна е последната среща – тя е в деня на арестите. Няколко часа след като кокаинът е бил доставен в една вила, Боевски и черногорец на име Младен се срещат с агент Филтро и тръгват към вилата, където е кокаинът. Младен е бил шофьорът в операцията – той е осъден на 5 г. и 6 месеца затвор. Има и македонец, който се казва Иван – той е участвал в самото прехвърляне на балите с кокаин и е пазел наркотика във вилата, арестуван е там с него. И той е осъден на 5 г. и 6 месеца затвор. Най-много получава капитанът, който докарва наркотика – 8 г. Втората лодка, която тръгва от брега на Португалия, за да бъде прехвърлен кокаинът, е тази, за която Боевски преговаря с тайния агент. Филтро е получил 25 000 долара, за да осигури лодката. Боевски му казва, че трябва да наеме вила на сушата, където да се съхранява наркотикът, докато бъде превозен с автомобил с двойно дъно. Колата вече е била доставена пред вилата и трябвало да бъде натоварена, точно в този момент стават арестите“, разказва спортният журналист.

Телефон

От информацията, с която Георгиев разполага, ставало ясно, че човекът, който е направил контакт с Боевски, е сърбин и се казва Сава. Той дал телефон на щангиста, който е основно доказателство в делото. В този телефон са открити много съобщения между Боевски и тайния агент. 

„Кокаинът е тръгнал от Бразилия, минал е през Кабо Верде, след това пристигнал до бреговете на Португалия. Капитанът на лодката твърди, че не знаел, че превозва дрога. Задържаният кокаин е с висока чистота - между 92,3 и 94,5%. Това количество се равнява на над 4,6 млн. дози. 

Връзки

Георгиев разяснява и връзката между Боевски и жената на сочения като финансист на Евелин Банев–Брендо: „Ключовият човек е Матей Боев – той беше част от разследването на италианската прокуратура срещу Брендо и е считан за негов финансист. И двамата имат корени в Кнежа, но не са първи братовчеди. Връзката между Боевски и Боев е съпругата на Боев – казва се Милена. Тя е бивша съдружничка на Боевски в една фирма, която преди време държеше фитнес на бул. „Цариградско шосе“ в София. Докато Боевски е в затвора в Бразилия, Милена Боева го изкарва от дружеството. Тя казва, че той не се грижи за фирмата и уронва престижа й и получава собствеността върху целия фитнес комплекс, който вече не съществува“.

Бразилия

Сега Боевски излежава втората си присъда за наркотрафик. През 2011 г. той бе арестуван с 9 кг кокаин на летището в Сао Пауло, Бразилия, при опит да напусне страната. Това става, докато съпровожда непълнолетната си дъщеря си Сара на турнир по тенис. Боевски твърди, че е купил куфарите от Бразилия и не знае как наркотиците са се озовали в тях. Той бе осъден на 9 г. и 4 месеца затвор и след 2 г. освободен предсрочно.  

„В Бразилия Боевски се възползва от една процедура за престъпници с чуждо гражданство – експулсао. Според нея, когато се излежи малък период от присъдата, всеки може да кандидатства за този документ „експулсао“. Идеята е, че бразилското правителство не иска да плаща разходи за затворници, които са чужди граждани. Преди процедурата има анкета с тях, че когато бъдат пуснати, няма да останат в Бразилия“, казва Огнян Георгиев.

Местожителство

По време на делото срещу Боевски в Португалия става ясно, че той живее там със съпругата си Красимира и най-малкото им дете Майра, която сега е около 15-годишна. Гълъбин работел като треньор във фитнес в крайбрежното градче Виламура, което е част от големия курортен район в южната част на страната Алгарве. Град Фаро е столицата на региона, където е съден Боевски. 

Синът му Пол размаха оръжие

На 18 април 2008 г. 15-годишният тогава син на Гълъбин Боевски – Пол, внася газов пистолет в столично училище, насочва го към свои съученици и се самонаранява в главата малко преди първия учебен час. Това коства кариерата на общински съветник на баща му, който се оттегля от поста. В следващите няколко години той сменя няколко държави, преди да се установи със семейството си в Португалия – в тузарското градче Виламура с голямо пристанище за яхти.