0

П рез 2004 г. в Музея на руската еротика в Санкт Петербург се появява „артефакт“. Собственикът на музея платил за него 8000 долара на френски колекционер, който твърдял, че това е мъжкото достойнство на прочутия в царска Русия Григорий Распутин.

Ценният пенис се съхранява в стъклен буркан с формалин и е с внушителния размер от 30 см. Скоро обаче експерти му правят генетичен тест и излизат със заключение, че това по-скоро е достойнството на някое магаре или пък на кон, тоест – фалшификат.

„Историите и слуховете около пениса на Распутин започват почти веднага след смъртта му през 1916 г.“, казва Едвард Радзински – изследовател на историята около императорското руско семейство и специално на Распутин.

Има много митове и легенди около личността на Лудия монах, както са го наричали. Известно е, че по странен начин той е бил изключително близък със семейството на руския император Николай II и императрицата Александра, които са вярвали, че Распутин е бил свят човек и имал свръхестествени дарби от Бога. Историкът Дъглас Смит обаче има интересно тълкуване за не особено известни факти от живота му. Той е роден като обикновен селянин в село Покровское, Тоболска губерния, през 1869 г. Бил с изключителна физика – висок е 1.93 м. Имал развинтена фантазия.

Плодовитост

По традиция обаче се оженил още млад и с жена си Прасковя имали 7 деца, от които остават живи три. Но въпреки че животът му е удивителен, много по-драматична е смъртта му, свързана с мистични предсказания за бъдещето на света. Въпреки че се представял и се обличал като монах, Распутин не бил подстригван никога от руската православна църква. Дори е анатемосан, тъй като е бил таен член на секта, известна като хлистите и изобщо не е практикувал умереност и въздържание. Според Енциклопедия Британика тази секта проповядвала, че ще достигнеш Бога след сексуално изтощение и продължителен разврат. След Октомврийската революция антимонархистите пуснали слух, че Распутин бил любовник на много дами от аристокрацията, дори на самата императрица Александра и те се тълпели да видят това чудо – неговата изключителна мъжественост.

Знае се, че Распутин е убит при заговор на 30 декември 1916 г., зад който стоят княз Феликс Юсупов, женен за племенницата на Николай II – Ирина Романова, членът на Думата Пуришкевич и братовчедът на владетеля Дмитрий Романов. Те смятали, че така премахват виновника за упадъка на династията Романови и Русия. Те твърдят, че изключително здравият му организъм издържал на отравяне, застрелян, давен...

Той всъщност е бил разстрелян и хвърлен в Нева, а два дни по-късно е намерен трупът му. Говори се, че преди това Юсупов отрязъл мъжкото му достойнство и го хвърлил навън, но някаква камериерка го намерила и го прибрала. По-късно го продала на известна благородничка.

През 20-те години на ХХ век руски емигранти, които живеели във Франция, твърдели, че притежават този ценен атрибут. Те го ползвали като религиозна реликва, имаща силата да дарява плодовитост. Друга итория казва, че дъщерята на Распутин – Матрьона Григориевна, го откупила и го скрила, за да заличи мръсната репутация на родителя си. Дъщеря му единствена успява да емигрира и да се спаси от болшевиките във Франция. Другата му дъщеря – Варвара, и съпругата му Прасковя умират от тиф, а синът му Дмитрий е интерниран в Сибир и умира от студ и глад. Странно е, че в Париж Матрьона живее в съседство с убиеца на баща си княз Юсупов.

През 1994 г. Майкъл Август – американски колекционер, казва, че е купил имението на покойната Матрьона Григориевна и открил съхранения атрибут. Той се канел да го предложи на „Сотбис” за търг, но експерти открили, че това не е нищо повече от изсушена морска краставица.

Опровержение

Евгений Боткин, придворният лекар на императорското семейство, който е разстрелян в Ипатиевския дом заедно с тях, е преглеждал неведнъж Распутин и пише, че е нормално развит, без аномалии във физиката. Смята се, че всичките слухове се дължат на клюките на Анна Вирубьова, придворна дама и довереница на Александра. Появили се в Санкт петербург дори разпръснати позиви, изобразяващи члена на Распутин, вероятно дело на болшевиките.

Истината обаче май съвсем не е така пикантна, както битува и до ден-днешен. През 1917 г., малко след смъртта на монаха и след като е изваден от река Нева, тялото му е отнесено за аутопсия. Съдебният лекар Дмитрий Косоротов, който трябвало да издаде смъртния акт, описва подробно състоянието на убития и пише, че неговият пенис се намира там, където му е мястото и е съвсем обикновен. Дори е отбелязано, че поради заболяване в последните години вероятно е бил импотентен. Което означава, че всичко, което е представяно за гениталиите на този известен в тогавашното общество мъж, не са нищо друго, освен чиста проба измама.

По време на Февруарската революция премиерът Керенски нарежда на генерал Корнилов да изрови трупа на Распутин и да го изгори в пещите на Политехническия институт, което той прави в нощта на 10 март 1917 г.

Пророчества

Пророчествата на Распутин и до днес предизвикват много въпроси и са мистерия. Най-известното е малко преди смъртта му, когато той предсказва не само убийството си, но и съдбата на император Николай II. Предрича, че семейството му и той ще бъдат убити от руския народ и това ще е краят на династията Романови. Но той предсказва и бъдещи войни, епидемии и световни катастрофи. Мистикът предвидил двете световни войни, които водят човечеството към унищожение. Най-злокобното е за трета световна война – ядрена, която ще е фатална. Той говорел и за клониране в бъдеще, описвал клонингите като хора без душа, правенето на деца по поръчка и генетични експерименти.

Въпреки че е православен християнин, той виждал западането на вярата в Бог и атеизма, че постепенно моралните ценности ще западнат и изчезнат. Описал Апокалипсиса като загиване на Земята, която постепенно ще се превърне в пустиня и накрая ще бъде изгорена от Слънцето.

Странно съвпадение

В края на 70-те по време на диско ерата германският продуцент Франк Фариан създава групата „Бони М”, а през 1978 г. те стават особено известни с хита си „Распутин”. Така светът научава за живота и смъртта на този странен руски мистик. Групата от три момичета – Мейзи, Марсиа и Лиз, и черното момче Боби Фарел правят фурор дори в бившия соцлагер и СССР. Но на едно турне през 2010 г. в хотелската стая в Санкт Петербург намерили мъртъв солиста Боби Фарел. Тъй като дотогава той бил здрав, се заговорило за проклятието на Распутин. Градът и датата на смъртта на Боби съвпаднали с тези на Распутин 94 години по-рано (30 декември), а героят на най-големия им хит не бил „доволен” от текста на парчето и си отмъстил.