0

Б ългарският храм „Свети Йоан Рилски“ в Лондон ще бъде преустроен и разширен. В момента сънародниците ни се черкуват в стар гараж и помещението събира едва по 50-60 души. Идеята е да се приобщи и апартаментът над параклиса, в който живееше предишният свещеник отец Симеон. По този начин ще се изгради и купол по канон, за да може сградата да придобие облик на православен храм, обясни пред „Телеграф“ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Той уточни, че проектите са готови и се правят финални корекции.

„Ще обединим и страничното помещение. Преустройството ще позволи в храма да се черкуват по стотина души, което решава генерално проблема ни, защото няма как да имаме самостоятелна българска църква. Имотите са изключително скъпи, проектът също коства много средства“, коментира митрополит Антоний.

Отец Добромир с миряни в храма ни в Лондон.

 Отец Добромир с миряни в храма ни в Лондон.

Помощ

По думите на новия свещеник в храма отец Добромир Димитров са необходими стотици хиляди паунда. Затова ще се обърнат за помощ към правителството, а вече започна и дарителска кампания.

„Засега можем да платим само на архитектите. За съжаление през годините са събирани пари, но нямаме достъп да тези сметки и започваме от нулата. Тук има около 300 хиляди българи, само ние нямаме самостоятелен храм и трябва да направим нещо по въпроса. Но с благословението на митрополит Антоний и министерството на външните работи ни предоставя помещенията си“, каза и отец Добромир.

Богослужения

Както „Телеграф“ писа преди време, богослуженията в параклиса „Св. Йоан Рилски“ в Лондон бяха възстановени на 6 февруари след прекъсване от година и два месеца. Причината беше, че предишният свещеник там - ставрофорен иконом Симеон Илиев, получи инсулт в края на 2020 г. и здравословното му състояние не позволяваше да води службите. Така реално сънародниците ни там нямаха възможност за църковен живот. За да бъде решен проблемът, на мястото на отец Симеон бе назначен отец Добромир Димитров, който обаче не бе приет от приближени на болния отец Симеон. Въпреки всичко службите бяха възстановени.

Ако някой има желание да помогне, публикуваме дарителската сметка:

The Bulgarian Orthodox Community of St John of Rila in London

Lloyds Bank

Sort Code 30-96-26

Account Number 80397868

IBAN : GB27LOYD30962680397868

BIC: LOYDGB21446