1

Г астролиращи банди от Грузия, специализирани главно в домовите кражби, вършеят по Българското Черноморие. Последната такава бе заловена в Поморие след разбиването на 9 луксозни апартамента в затворен комплекс. По информация на „Телеграф“ кавказците са известни като групата на Нодар, именувана на основния им лидер.

По данни на МВР от началото на годината групи, съставени от граждани на бившите съветски републики, основно гастрольори от Грузия, но също от Молдова и Украйна, са извършили над 30 взломни кражби по Българското Черноморие. Характерното за грузинските банди е, че пристигат у нас с фериботи от Батуми или Поти до Бургас или Варна.

Пазар

Представят се за търговци на автомобили или земеделска техника и декларират, че идват в България с цел пазар. Някои от грузинците дори работят със свои сънародници, които имат български паспорти и държат фирми, регистрирани у нас, предимно отново в Бургас и Варна. За разлика от криминалния контингент от молдовци и украинци, заливащ страната в последно време, грузинците са извън всякакъв контрол, обясниха криминалисти. Ударите им се увеличават, а полицията трудно влиза в дирите им, защото успяват да напуснат страната. Обикновено пътуват по обратния път през Турция.

Характер

Грузинските апаши се характеризират с бруталността си и с факта, че прибират всичко от жилищата, които атакуват. Не се интересуват само от злато и пари, но и от черна и бяла техника, мебели, обзавеждане и всичко, което би имало някаква стойност. Основният лидер на бандата действа с различни групи от между 5 и 7 човека. Набелязват богаташки къщи в крайградските квартали и луксозни жилища в затворените апарткомплекси. Не се притесняват от камери и полиция. Пред обекта, откъдето крадат, винаги остава поне един за отцепка, друг стои в автомобила и чака. Колите обикновено не са нови, за да не бият на очи, но предпочитат немски марки, главно „Мерцедес“, обясниха разследващите. За да се измъкват от полицейски проверки, понякога се движат с два автомобила, като единият е в ролята на пилотен и подава сигнал за постовете към другия. Използват и различни модерни мобилни приложения тип Waze.

Оглед

Преди удар правят оглед, проучват навиците на жертвите си. Кога излизат, колко време се бавят. В жилището какъв е броят на обитателите. Използваните от тях автомобили и т.н. Наблюдават дори бижутата, които носят жените, и облеклото, за да направят преценка за благосъстоянието. Любими са им жилища с високи огради, метални врати и апартаменти с блиндирани и скъпи ключалки, които грузинците отварят за отрицателно време. И най-интересното в случая е, че не го правят с флекс или друга техника, каквато се ползва от българските, молдовските и украинските апаши. Действат буквално с голи ръце.

Напън 

Напъват вратите с щанга, позната като „кози крак“, метални лостове, клещи и отвертки. Въоръжени са единствено с  ножове, като най-големите са ловджийски. Все инструменти и снаряжения, които не биха будили подозрение при проверка от полицията или най-малкото униформените да няма за какво да се хванат. Част от бандитите ходят с гащеризони и куфари с инструменти през деня и се правят, че ремонтират климатици, улуци или кабелна телевизия в затворените комплекси. В бандата има висока конспиративност, строга йерархия и справедлива делба. Тя се извършва от главния лидер Нодар, който разпределя ограбените пари и ценности според участието на всеки един в обира. Златото и бижутата пък се кътат и изнасят за продажба на по-висока цена по черните пазари в Близкия изток. У нас бандюгите разпродават бързо техниката, предимно дребни електроуреди и телевизори в заложни къщи. Освен у нас гастролиращи банди грузинци действат масово в Гърция, където се сместват с т.нар. понти – рускоговорящи кавказки гърци, често също разполагащи и с грузински паспорти.

Хората на Нодар пласирали тостери в Каблешково

Трима грузински граждани на възраст от 18 до 37 години и 38-годишният техен сънародник с руски паспорт са пласирали откраднатите от тях кафе машини, тостери, мелачки за месо и др. дребни електроуреди на битпазара в Каблешково. Телевизорите, уредбите, лаптопите и таблетите отвързвали по различни оказиони в Бургас и Поморие, научи „Телеграф“. Единият от тях има и предишна регистрация у нас за кражба от магазин за техника. Другите са с криминални прояви на територията на Грузия и други бивши съветски републики. Оставени са зад решетките с постоянна мярка "задържане под стража".