0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието. Снимките са само илюстрации, а не са към съответна рецепта.

Омлет с гъби

Приготвяме обикновен омлет от 5 яйца, 2 лъжици масло, сол и черен пипер и го изваждаме в чиня. Отделно в 1 лъжица масло запържваме една шепа накълцани гъби, прибавяме сол, пържим ги докато омекнат гъбите, изсипваме ги в средата на готовия омлет и прегъваме на две. Поднасяме го горещ.

Грисов пудинг

Кипваме половин килограм мляко и като бъркаме непрестанно, прибавяме една осма от килограм грис. Прибавяме още 100 г захар, 50 г масло и 50 г стафиди. Бъркаме сместа на огъня докато се сгъсти. Сваляме от огъня и като поизстине, прибавяме 4 разбити жълтъка, разбъркваме добре и след това прибавяме четири белтъка, разбити на сняг. Разбъркваме леко сместа и изсипваме в съд, чийто стени сме покриви с карамелизирана захар. Запичаме пудинга в не много силна фурна. Когато изстине съвсем, обръщаме в голяма чиния.