0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието.

В случая снимките и рецептите са от receptite.com.

Мекици

Продукти:

1 яйце

400 мл топла вода

1 равна с.л. сол

42 г прясна мая

800 г брашно

сирене за поръсване

олио за пържене

Приготвяне:

Натрошете маята и я разтворете в половината част топла вода, оставете покрита с чинийка за около 10 минути. В купа, пресейте брашното, оформете кладенче в него и прибавете солта, чукнете яйцето и добавете шупналата мая и останалото количество вода. Започнете замесването, като в началото бъркате с лъжица (докато е възможно), а после доомесете с ръце до много меко но нелепнещо тесто по ръцете. Поставете тестото в набрашнената купа, поръсете с малко брашно и го оставете да удвои обема си. Върху обилно набрашнен плот, обърнете тестото без да го премесвате, с ръце разтеглете тестото на кора (колкото е възможно по тънка) на правоъгълен лист. Намажете листа с олио и настържете сирене отгоре. Навийте листа на руло и нарежете рулото на парчета с дебелина 1 см, всяко парче леко разтеглете и ги наредете върху плота поръсен с брашно. Нагрейте повечко олио и пържите така оформените мекици от двете страни, до златисто кафяв цвят.

Кюфтета на скара

Продукти:

1 кг смляна свинска плешка

18 г сол

2 г черен пипер

4 г кимион

4 г пушен червен пипер

5 г захар

2 връзки магданоз

2 средно големи глави лук

100 мл ледена вода

Приготвяне:

Солта и захарта се разтварят във водата, връща се в хладилника. Лукът се реже на ситно и се запържва. Към едро смляното месо се добавят подправките, охладеният лук, накълцаният магданоз, течността. Меси се докато стане на конци, около 20 минути. Оставя се да престои за 24 ч. Пече се на средна скара, кюфтета се оформят с намазнени ръце. След опичане е хубаво да се задушат в съд с капак за 4-5 минути, стават много сочни.