П еперони е пикантен, но не и лют салам, направен по италиански маниер в Америка. Предполага се, че за пръв път се появява в Ню Йорк, но и други градове са кандидати за родоначалното място на този вид салам. Поне за пръв път през 1919 г. колбасар в Ню Йорк дава името пеперони на своите салами. Ето идеи от gotvach.bg.
Богата пица
Продукти:
За тестото
300-400 г брашно
четвърт кубче мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
150 - 200 мл хладка вода
4 с.л. олио
За плънката:
1 бурканче италиански сос за пица
100-150 г пеперони
100 г чеснов колбас
4 чушки
2 домата
1 малка консерва царевица
100 г сирене
250 г кашкавал
риган или чубрица
Приготвяне: Замесваме с изброените продукти тесто. Оставяме да втаса 30-40 минути. Разделяте тестото на пици според броя, който искате. Взимаме едното парче тесто и с помощта на точилка разточваме тънка кора. Слагаме соса за пица и след това всичко останало без кашкавала. Ръсим с риган и добавяме рендосания кашкавал. Печем на 200 градуса до готовност. Приятен апетит!
Хапки с плънка
Продукти:
200 г кайма
250 г салам пеперони
сол
1 скилидка чесън
50 г сирене бри
0,5 ч.л. сол
Приготвяне: Каймата се омесва с настъргания колбас (може да използвате пеперони, обикновен шпек салам или луканка). Добавяте накълцания чесън и солта, размесвате добре и оставяте в хладилник за около час. Преди да изпечете, оформете с ръце под формата на малки кюфтенца и пъхнете в средата им парченце сирене (около 1 см широко и 1 см дълго). Пекат се в тава, застлана с хартия за печене, за половин час на 250 градуса. След като са минали около 17 минути обърнете, за да се изпекат равномерно и от другата страна. По време на печенето на тези хапки не се слага никаква мазнина, а дори каймата се топи и ще видите, че ще се отдели голямо количество такава на дъното на тавата.