И идеи за пататник с повече блажничко за повече вкус, пак от gotvach.bg.
С месо
Продукти:
1,5 кг картофи
3-4 глави лук
1 ч.ч. олио
5 яйца
300 г месо, кълцано
300 г брашно
1 ч.л. джоджен
1/2 ч.л. черен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
Настъргваме на едро ренде предварително обелените и измити картофи. Сваряваме и нарязваме на дребно яйцата. Обелваме, измиваме и нарязваме на ситно лукът. Приготвяме плънка като настърганите картофи разбъркваме с накълцаното месо, сварените яйца, лука, джоджена, черния пипер, половината от мазнината и сол на вкус. Омесваме тесто от брашното, посолено с малко сол и вода - колкото поеме. Разточваме две кори, като едната е по-голяма от другата. В намазана с олио тава слагаме по-голямата кора, върху нея изсипваме и разстиламе плънката, и накрая покриваме с по-малката кора. Завиваме краищата на корите и поръсваме с останалата мазнина. Печем пататника в умерена фурна за около 30-40 минути.
Със сирене и кашкавал
Продукти:
1,5 кг картофи
5 с.л. олио
1 к.ч. прясно мляко
3 яйца
200 г сирене
1 глава лук
5 кори за баница
сол
150 г настърган кашкавал
Приготвяне:
Настържете обелените лук и картофи и прибавете яйцата към сместа. Добавете натрошеното сирене, прясното мляко, олиото и сол на вкус. Намажете обилно с мазнина подходяща тава. Сложете трите кори за баница. Разстелете равномерно от готовата плънка. Отгоре сложете другите две кори. Изпечете пататника в умерена фурна. Преди да извадите готовия пататник, поръсете с настърган кашкавал. Изпечете до златисто.