0

И идеи за пататник с повече блажничко за повече вкус, пак от gotvach.bg.

С месо

Продукти:

1,5 кг картофи

3-4 глави лук

1 ч.ч. олио

5 яйца

300 г месо, кълцано

300 г брашно

1 ч.л. джоджен

1/2 ч.л. черен пипер

сол на вкус

Приготвяне:

Настъргваме на едро ренде предварително обелените и измити картофи. Сваряваме и нарязваме на дребно яйцата. Обелваме, измиваме и нарязваме на ситно лукът. Приготвяме плънка като настърганите картофи разбъркваме с накълцаното месо, сварените яйца, лука, джоджена, черния пипер, половината от мазнината и сол на вкус. Омесваме тесто от брашното, посолено с малко сол и вода - колкото поеме. Разточваме две кори, като едната е по-голяма от другата. В намазана с олио тава слагаме по-голямата кора, върху нея изсипваме и разстиламе плънката, и накрая покриваме с по-малката кора. Завиваме краищата на корите и поръсваме с останалата мазнина. Печем пататника в умерена фурна за около 30-40 минути.

Със сирене и кашкавал

Продукти:

1,5 кг картофи

5 с.л. олио

1 к.ч. прясно мляко

3 яйца

200 г сирене

1 глава лук

5 кори за баница

сол

150 г настърган кашкавал

Приготвяне:

Настържете обелените лук и картофи и прибавете яйцата към сместа. Добавете натрошеното сирене, прясното мляко, олиото и сол на вкус. Намажете обилно с мазнина подходяща тава. Сложете трите кори за баница. Разстелете равномерно от готовата плънка. Отгоре сложете другите две кори. Изпечете пататника в умерена фурна. Преди да извадите готовия пататник, поръсете с настърган кашкавал. Изпечете до златисто.