0

Т ази година най-важните качества за градината трябва да бъдат функционалност и цвят.

Практичната и пъстра тема ще направи атмосферата на покрива или двора ви луксозна и удобна. Кои градински декорации оглавяват тенденциите за 2023-та и как да ги съчетаем помежду им? От малки цветни фигурки до декоративни фонтани - актуален избор има за всеки вкус.

Площ

Често срещано е в желанието си да постигнем съвършен интериорен дизайн да пренебрегнем откритите площи от имота си. Ако вие не искате да оставяте своята градината скучна и банална, обзавеждайки я само с няколко стола и маса, може да инвестирате в красив декоративен фонтан. Нестандартната декорация е по-лесен избор от чешма, не изисква особени усилия при поставянето и почистването й, а постигнатият ефект може коренно да промени пространството.

Най-модерните и иновативни модели вече се захранват от слънчевите лъчи, тъй като опазването на околната среда се превръща във все по-актуална и сериозна тема. Освен че пестят ток, дават свободата да бъдат поставени във всяка точка на двора, защото не се нуждаят от щепсел, за да работят.

За съвременно и луксозно излъчване тази година навлизат стъклените фонтани. Представете си правоъгълна рамка от тъмно дърво, ограждаща високо стъкло, по което се стича вода. Определено отличаваща се с нестандартност, тази декорация със сигурност ще впечатли всеки гост.

Форма

Напоследък геометричните и смели форми набират популярност в обзавеждането. Сфери, квадрати, триъгълници, форми, които използваме редовно и дори несъзнателно, декорирайки с различни предмети рафтовете, масите и витрините си. Изборът на подобен силует изглежда случен и неангажиращ, но създава голяма промяна в пространството. Геометрията е актуална и сред декоративните фонтани, тъй като модели, включващи сфери, конуси, цилиндри или кубове, красят градините на модерните къщи по списанията. Често модерната декорация е изработена от дърво поради актуалността на материала в областта на обзавеждането.

Друг интересен вариант е изборът на класически каменен фонтан, който да контрастира с модерната визия на имота, съчетавайки се идеално със зеленината в градината. Старинният вид на декорацията може да бъде подчертан, ако заложите на стенен фонтан, като по този начин контрастът ще се подсили.

Креативност

Декорирането на открити площи изисква практичност и внимание към детайла. Декорациите трябва да съчетават здравина и естетика. Често най-добрата идея е да заложите на ръчните изработки, които гарантират качество, оригиналност, а и пасват перфектно на празното пространство, което сте им отредили. Актуални за сезона са декорациите, изработени от рециклирани материали. Всеки разполага с празни пластмасови и стъклени бутилки, неизползвани щайги или стари гуми, които лесно могат да бъдат боядисани и превърнати в саксии, лампи и декоративни фигури. Ако предпочитате по-шлифован и завършен вид на градината си, може да инвестирате в закупуването на керамични, глинени или дървени фигурки за градина, като препоръчително е да избирате смелите цветови комбинации. В случай че разполагате с по-обширно празно пространство, не се замисляйте и направете своя собствена композиция от фигурки, като създадете една вълшебна приказка в двора си.

Сложете лампички

Ако сте напълно отдадени на стремежа да направите откритите площи на дома си приказни, лампичките са вашият най-добър приятел. Дали ще бъдат закачени за стена, ограда, или ще образуват завеса, търсеният ефект няма да се загуби. Изборът на цветни светлини и съчетаването им с останалите декоративни елементи придава креативност на пространството.