0

П рез 2005 г. фоайето на пернишкия Дворец на културата представлява полицейски участък в Калифорния от 40-те години на ХХ век. Декорите са за трилър, сниман с режисьор Брайън де Палма и сценарист Джош Фридман.

Снимките продължават и в София, а продукцията е най-скъпата, снимана в България - с бюджет 65 млн. долара според “Ню имидж“. Екранизацията е по романа на Джеймс Елрой от 1987 г. „Черната Далия“, в чийто сюжет е преплетен истински криминален случай в Америка от 1947 г. Това е най-смразяващото убийство в следвоенните години в САЩ, неразкрито досега. Десетилетия наред мистериозното убийство вълнува общество, медии и криминални експерти.

Разследване

Детективите Хари Хансън и Финис Браун цял живот ще помнят ужасяващата гледка, когато пристигат на авеню „Нортън“, между улиците 39-а и „Колизеум“ в Лос Анджелис, тогава още не особено застроено място. Денят е 15 януари, а наблизо стои жената, открила страшната находка - домакинята Бети Берсингър, тръгнала към обущаря. В храсталака се вижда тяло на млада жена, разрязана на две.

Ръцете са вдигнати над главата под ъгъл, а долната част е на разстояние с широко разтворени крака. В тялото няма никаква кръв, прилича на бял счупен манекен. Лицето е обезобразено, с разрези от края на устата до ушите, сякаш мъртвата се усмихва страшно, а следите от въжета по китките и глезените показват, че е била изтезавана. Ноктите й са изгризани до кокал.

Пресата веднага раздухва случая и жителите и обществеността започват да разнасят слухове и да тръпнат от страх. Скоро полицията открива самоличността на убитата - това е 23-годишната Елизабет Шорт. Разпитани са над 150 души, които я познават, роднини, клиенти в заведението, където последно е работила като сервитьорка. Всички я описват като общителна, купонджийка, но и амбициозна. Живеела с мечтата да стане актриса. Полицията търси данни и в личния живот на убитата. Но разследването зацикля.

Жертвата

Елизабет Шорт е красавица, стройна и висока 170 см, с бяла кожа, тъмни коси и големи синьо-зелени очи. Тя ходела обикновено облечена в черно и с цвете в косите, затова я нарекли Черната Далия, с което име фигурира и в досието. Родена е на 29 юли 1924 г. в Бостън, Масачузетс, в семейство с пет момичета. Баща й бил богат човек, но след Голямата депресия през 1929 г. фалирал. Скоро колата му била намерена на мост в Чарлзтаун и се смятало, че се е самоубил, скачайки в реката. Налага се Елизабет да напусне училище и да работи. Освен това има белодробно заболяване, което изисква по-топъл климат.

През 1942 г. се оказва, че баща й е жив, избягал е от кредитори, инсценирайки самоубийство, и живее нов живот в Калифорния. Той приема дъщеря си, но двамата не се разбират. Тя има буен характер, отива да живее с приятели и дори е арестувана за пиене като малолетна. После се мести във Флорида, където среща майор Матю Гордън от армията, който й предлага брак. Елизабет е щастлива, пише писмо до майка си за планираната сватба. Той обаче заминава на мисия в Далечния изток през Втората световна война и загива при въздушно нападение през август 1945 г. След смъртта му тя се установява в Лос Анджелис. Целта на живота й е да стане известна артистка и тя търси връзки с хора, които биха могли да я уредят за прослушвания и кариера в Холивуд. Знае се, че вечерта, преди да бъде убита, свидетели са я видели да пие коктейли в бара на хотел „Сесил“ в центъра, където се срещнала с неизвестен господин. „Сесил“ има славата на най-ужасяващия хотел в света, където са се разиграли и са доказани поне 16 убийства и смъртни инциденти.

Заподозреният

По онова време технологиите в криминалистиката не са на днешното ниво. Няма ДНК проби, липсват и пръстови отпечатъци по добре измитото тяло. Девет дни след намирането на Шорт във в. „Екзаминър“ се получава пакет, който съдържа лични вещи, снимки, акта за раждането и молба за кастинг в „Метро Голдуин“. Имало и бележка: „Поиграх си малко с вас. Може и да се предам“. Дали е от убиеца?

Скоро вниманието на полицията се фокусира върху Джордж Ходел. Установено било, че трупът бил така прецизно разчленен, че само лекар или някой с лекарски умения би го извършил. А Ходел е учил хирургия и имал лекарска практика. И точно по това време бил наел апартамент в зловещия хотел „Сесил“.

Полицията се вглежда в биографията му. Роден през 1907 г., като единствено дете той получил високо образование. Бил дори музикален вундеркинд, свирил на пиано при самия Рахманинов. Докато учи в Технологическия университет в Пасадена, е обвинен, че е изнасилил съпругата на един от преподавателите. После завършва медицина и влиза във висшите кръгове на Лос Анджелис. Но скоро се забърква в още скандали.

Висок, представителен и богат, той привлича жените. Има 11 деца от 5 жени, като нито една не му е съпруга. През 1945 г. секретарката му Рут Сполдинг умира от свръхдоза, но според разследващи тя е убита от Ходел, за да прикрие финансови злоупотреби. Той бяга за кратко в Китай и се разминава с присъда. След убийството на Елизабет доказателствата срещу Джордж Ходел са неубедителни и той пак се отървава.

През 1950 г. той емигрира в Манила, където живее до 1990 г. Там се скрил след огромния скандал през 1949 г., когато той е съден за инцест. Една от дъщерите му - Тамара, го съди за изнасилване с последващ аборт. Но подкупени съдии решават, че момичето си измисля. Докато живее в Манила, изчезват още три местни момичета. Но Джордж винаги излиза сух. И така до 1991 г., когато умира в САЩ на преклонна възраст.

По ирония на съдбата един от синовете му - Стив, започва работа като детектив в полицията на Лос Анджелис. Той публикува множество улики, събирани дълго, и е убеден, че именно баща му е убиецът на Черната Далия. Сред тях е албум с две снимки на Шорт. Почеркът на писмото в пакета, изпратен до в. „Екзаминър“ през 1947 г., е на родителя му. Той описва баща си като тираничен женомразец, склонен към оргии, садизъм и неморално поведение. Външният му вид подвеждал, но всъщност бил изпечен лъжец.

Ако Джордж Ходел е бил сериен убиец, то той е останал ненаказан, а Елизабет Шорт не е получила своето възмездие. Но несъстоялата се актриса става световноизвестна с историята на Черната Далия.