0

Когато в края на XIX век в Англия се заражда футболът, той се играе предимно от студенти от престижните университети на Острова и е наречен „игра за джентълмени“. С течение на времето обаче, след като се превръща от забавление в професионален спорт, а победите във футболните мачове в средства за печелене на милиони, футболът загубва джентълменския си дух и се превръща в един от най-коравите, а на моменти и откровено брутални спортове със строшени кости и пролята кръв по стадионите.

Имената на някои от най-коравите футболисти се превръщат в синоним на истински спортни страшилища. В два поредни броя в рубриката ще представим някои от тях, допринесли най-много за виждането, че футболът хич не е игра за „мамини синчета“.

На италиански език фамилията на футболиста Клаудио Джентиле означава „внимателен, мил и нежен“. В действителност обаче човекът, носещ тази гальовна фамилия, е едно от чудовищата не само в историята на италианския, но и на световния футбол от средата на ХХ век.

По време на Световното първенство през 1982 г. в Испания именно на Джентиле е поверена отговорната задача да пази голмайсторите на двата претендента за световната титла: Бразилия и Аржентина. И той успява да се справи блестящо със задачата, като по време на мачовете си с Италия Зико и Марадона приличат повече на беззъби кученца, отколкото на свирепи нападатели. След мачовете двамата неутрализирани нападатели се оплакват, че по време на мачовете „проклетият италианец“ не само дърпал фланелките и шортите им, но ги и скубал, опитвал да си пъхне пръстите в носа и очите и дори в някои други дупки на тялото им.

Хрътка

По време на мача Джентиле е като хрътка и не се отделя и за миг от човека, на когото е поставен като персонален пазач. Самият Марадона споделя: „Ако излезеш до тоалетната, Джентиле щеше да те последва и там.“ По време на мача с Бразилия при едно от съприкосновенията част от фланелката на Зико остава в ръцете на неговия италиански палач. Една от най-известните легенди за Клаудио Джентиле е свързана с избора на Кейн Кигън за футболист №1 на Европа. Докато върви по пътеката между седалките, за да си получи наградата, Кигън изведнъж пада. Оказва се, че е спънат от Джентиле нарочно. Италианецът любезно му помага да се изправи, като едновременно с това му прошепва „нежно“ в ухото: „Ако аз те пазех, нямаше никога и да помиришеш тази награда.“

Белези

Италианското „катеначо“ ражда уникални твърди и „бетонни“ футболни защитници на Ботуша. Един от тях е и Марко Тардели. Дефанзивният защитник на Ювентус, Торино и на националния отбор на Италия е елегантен и техничен. Но когато се налага, може да е и твърд и безкомпромисен. Легендата Джими Грейвс удивен възкликва: „Тоя човек причини повече травми и белези, отколкото цялото отделение по хирургия в Хеърфийлд, и то само за едно полувреме. Представям си, ако беше играл и второто.“ В една от срещите за лигата на Италия между вечните съперници Ювентус и Милан още във втората секунда Марко Тардели удря балтията на съперника си Джани Ривера и го оставя да се гърчи на земята.

Италия има и още един Марко, превърнал се в символ на футболната грубиянщина. И това е Марко Матераци. Неговият „специалитет“ са ударите с юмрук в устата на противника. Наред с това обаче Матераци може да се преобрази и в ролята на жертва. На световното в Германия по време на мача Италия – Франция той открито провокира Зинедин Зидан да го удари, заради което Зидан беше изгонен. След това французинът възмутен обяви, че италианецът говорил мръсни и гнусни неща по адрес на сестра му, които той не можел да изтърпи.

Холандецът Найджъл де Йонг има заслужено място в класацията. Заради твърдата си игра и бруталните влизания в краката на съперника си спечелва прозвището Косачката, с което признава, че се гордее. Като играч на Манчестър Сити чупи крака на играч от Болтън, който след това се отказва от футбола. На финала на световното през 2010 г. Де Йонг отправя карате ритник в гърдите на Шави Алонсо. А в мач от първенството на Холандия при едно от влизанията си чупи крака на съперник на 2 места. Заради бруталната си игра Найджъл е махнат от националния отбор на родината си.

* Продължава следващата седмица