0

Е вропейското първенство по футбол ни вдъхнови да изровим любопитни истории. Представяме ви обещаната втора част от поредицата.

Вече ви разказахме как капитализмът и комунизмът мерят мускули на европейските първенства по футбол. В следващите години тази тенденция продължава. През 1972 г. в Белгия на финала ФРГ разгромява СССР с класическото 3:0. Четири години по-късно обаче Чехословакия дава реванш на братушките, след като на дузпите надделява над ФРГ с 5:3 на стадиона в Белград. След две първенства без соцприсъствие, през 1988 г. Нидерландия (тогава Холандия) разгромява СССР с 2:0, с голове на Гулит и Ван Бастен.

Скука

Изключително интересно е Еврото през 2004 г., което се провежда в Португалия. И ако на всяко първенство има по една изненада, то тук тя се нарича Гърция. До този момент южната ни съседка е участвала само веднъж на финали на европейско. А в края на Евро 2004 националният й отбор триумфира като европейски шампион. История, достойна за увековечаване. Приказка, написана от един треньор чужденец. Името му е Ото Рехагел и идва от Германия, след като е избран да ръководи националната гарнитура на елините.

Ото Рехагел,  

 Ото Рехагел,  
Getty Images

В началото гръцките запалянковци не харесват германеца. Обвиняват го, че налага скучния футбол. Огънят срещу него се разгаря още по-силно след първите два мача на отбора под негово ръководство в квалификациите за предстоящото европейско първенство. След това обаче гърците нанизват шест поредни победи и се класират за Евро 2004. А там още в първата среща те предизвикват истински фурор, като побеждават домакина Португалия с 2:1. А след това под ножа минава и прехваленият тим на Франция, воден от Зинедин Зидан.

Затруднения

На полуфинала комшиите ни срещат известни затруднения срещу Чехия, но с гол в 105 мин. се класират на финала. Където съдбата решава да ги изпита, като ги изправя отново срещу Португалия. И с гол на Харистеас в 57 мин. елините става европейски шампиони.

Впрочем в историята на европейските първенства има и още един подобен пример и той е от 1992 г. Един от сочените за титлата е отборът на Югославия, но заради юговойната той е изваден от надпреварата само осем дни преди началото на първенството. На негово място е поканен да участва отборът на Дания.

Усилия

Селекционерът на датчаните проявява огромни усилия, за да успее да събере футболистите си, които по това време вече са успели да се разпилеят по световните плажове и се отдават на почивка. И изведнъж те разбират, че по най-бързия начин трябва да се приберат в родината и да участват в европейското. Една доста трудна задача. За останалите участници, както и за привържениците на датчаните, това ще е едно участие проформа. Не така мисли обаче треньорският щаб и играчите на Дания.

В групата си „червеният динамит“ стартира с нулево равенство срещу Англия и победи срещу Швеция и Франция. На полуфинала датчаните се изправят срещу железния състав на Нидерландия с Гулит, Ван Бастен, Рийкард и Куман в редиците си. Редовното време завършва 2:2, а при дузпите се случва немислимото – датчаните вкарват пет от пет, а за холандците звездата Ван Бастен пропуска. На финала Дания се изправя срещу Германия и едва ли има някой запалянко, който да е очаквал това, което се случва след 90 мин. игра. С голове на Йенсен в 18 мин. и Вилфорт в 78 мин. резервата Дания превзема европейския футболен връх.

Събраните от плажовете футболисти на Дания натриват носа на европейските грандове.

 Събраните от плажовете футболисти на Дания натриват носа на европейските грандове.
Архив

В класацията на европейските първенства на първо място сред финалистите са Германия и Испания с по три участия, следвани от Италия и Франция с по две. С по едно участие са: Русия, Чехия, Португалия, Нидерландия, Дания и Гърция. И още нещо любопитно – по два пъти са ставали европейски шампиони 11 футболисти, всичките от Испания през 2008 и 2012 г. Лидер при голмайсторите е Кристиано Роналдо, който със своите 14 гола от 25 мача едва ли може да бъде достигнат и след това първенство. Вторият в класирането е Мишел Платини с 9 гола от 5 мача, а трети е Алън Шиърър със 7 гола от 9 мача. Роналдо е и футболистът с най-много участия на цели пет европейски първенства, следван от вратаря на Испания Икер Касияс.