0

О тборът на Дядо Коледа излиза на игрището. Публиката е в екстаз. Най-развълнувани са най-малките фенове - какъвто и да е резултатът, ще има подаръци от сърце за всички деца. Къде се случва това?

Може би едно от най-посещаваните туристически места във Финландия през зимата е селото на Дядо Коледа, което се намира в град Рованиеми.

Феновете също обичат да се вживяват в ролята - кадър от Италия.

 Феновете също обичат да се вживяват в ролята - кадър от Италия.
gettyimages

Всяка година огромен брой туристи идват тук, за да се насладят на увеселителния парк и да усетят празничната атмосфера. Тук можете да наемете малка колиба, да яздите елени и дори да пресечете Арктическия кръг. Разбира се, че няма как любимият футбол да подмине това място. През 1993 г. два скромни футболни клуба, Reipas и Lappi, се сляха в Рованиеми. Те решават да кръстят новия отбор в чест на Дядо Коледа. Оттогава футболният клуб играе в долните лиги на Финландия, радвайки феновете не само на терена, но и извън него.

Играчите на „Дядо Коледа“ се радват на футбола дори и в студено време, ритайки в преспите, а по празниците раздават подаръци на малките фенове.

Аматьори

Макар името на този клуб да се споменава предимно около Коледа, той е един от най-известните в страната, а и по света. Основан е през 1993, когато местните аматьорски състави „Рованиемен Рейпас“ и „Рованиемен Лапи“ се обединяват. От екипите на двата отбора - в червено и в бяло, се създава един общ - този на Дядо Коледа.

Цветовете на клуба са червено и бяло, цветовете на Дядо Коледа, като алтернативните екипи са бяло и зелено, друг цвят с тематика на Коледа. Мотото на отбора е „Не спирай да вярваш“, отнасяйки се до вярата на децата в легендарната фигура. Клубът е силно ангажиран с множество благотворителни организации, включително УНИЦЕФ, дарявайки постъпленията от продажбите на фланелки на благотворителната организация.

Играчите на клуба са съставени предимно от местни студенти или работници, които често участват в местния коледен базар и помагат в местната поща, която получава всички финландски писма до Дядо Коледа, въпреки че е имало и професионални, и чуждестранни играчи в миналото.

Първото име на клуба трябвало да е Joulupukki (в превод - „Коледна коза“). Това е името на белобрадия старец на финландски.

Почти 30 години клубът от Рованиеми се лута в по-долните лиги на Финландия. "Дядо Коледа" няма големи успехи, но пък има готино лого с коледен дядо в стилни очила.

Подкрепа

В отбора също няма професионални футболисти - в него играят предимно студенти и служители на пощите. Преди новогодишните празници те внимателно четат писмата на децата и след това изпълняват най-съкровените им желания. Освен това играчите на клуба всяка година се опитват да даряват средства на УНИЦЕФ за бездомни деца. Така те подкрепят мотото на клуба: „Не спирайте да вярвате и да се грижите за другите“.

„Дядо Коледа“ играе мачове на малък стадион, наречен Kesküskentta, чиято история има интересен факт в основата си. Преди малко повече от 10 години, докато подменят отопляемата изкуствена трева, работници на арената откриват на стадиона бомба от Втората световна война. Снарядът бързо е неутрализиран от сапьори, които тогава твърдят, че той по чудо не е избухнал по време на футболни мачове.

Клубът бързо набира популярност и получава подкрепа от EA Sports, Puma и Nike. Но с течение на времето „Дядо Коледа“ става популярен не само във Финландия, но и в чужбина.

„Винаги има повече хора, които искат да гледат мача, отколкото са местата на домашния ни стадион. Освен това продажбите на маркови стоки на клуба вървят добре. Той е разпродаден не само по новогодишните празници, има търсене през цялата година“, казва президентът на клуба Юха Етелайнен.

Риск

Въпреки това Дядо Коледа няколко пъти е близо до фалит, но световната му популярност всеки път помага на клуба да не изчезне от футболната карта. Например през 2012 г. „Дядо Коледа“ получава финансова подкрепа от EA Sports, Puma и Nike.

Всичко се променя, когато инвеститори от Китай се заинтересуват сериозно от финландския клуб. Bewin Sports решава да спонсорира „Дядо Коледа“ с пресконференция за китайската Нова година на Националния стадион в Пекин. Между другото там дори присъстват Алесандро дел Пиеро и Майкъл Оуен, които позират с талисмана на клуба.

С течение на времето клубът е обявен в несъстоятелност, а впоследствие - възроден. Сега тимът се води от треньор от Германия.

През 2018 г. „Дядо Коледа“ отново има финансови проблеми. Клубът изпада от четвърта лига на Финландия, а след още един сезон изпада в шеста. Този път не идва помощ от чужбина и „Дядо Коледа“ е обявен в несъстоятелност.

Коронавирусът също не подминава клуба. Президентът Юха Етелайнен отбелязва по този повод: „Не бяхме засегнати твърде силно от вируса в сравнение с други страни, особено тук, в Северна Финландия, но атмосферата се промени много поради липсата на туристи. Тук бе много тихо и не бяхме свикнали, особено по това време на годината.“

През 2020 г. няколко бивши играчи решават да съживят „Дядо Коледа“. Клубът е оглавен от германеца Ралф Вундерлих, който е много вдъхновен от идеята. „За мен е много важно хората да разберат, че „Дядо Коледа“ не е само името на клуба, но и духът на Дядо Коледа, както и ценностите, свързани с Коледа. Ще направя всичко по силите си, за да се уверя, че целият свят ще разбере, че има малък футболен клуб в Северна Финландия, който представлява Дядо Коледа“, уверява той в интервю.